creditul-punteCei care au apelat la creditele punte pentru a-şi lua locuinţe în ultimii doi ani ar putea ajunge pe stradă, deoarece criza financiară a ros valoarea imobilelor.

Creditul punte funcţionează după un principiu simplu: proprietarul unei locuinţe doreşte să o schimbe, astfel că apelează la bancă pentru a obţine suma necesară pentru a plăti avansul necesar achiziţiei noii locuinţe. Dacă îndeplineşte condiţiile de creditare, banca îi acordă creditul punte, pe care trebuie să îl achite în termen de cel mult doi ani de la acordarea împrumutului. În această perioadă, clientul plăteşte băncii doar dobânda aferentă sumei împrumutate.

Banii necesari stingerii creditului ar trebui obţinuţi în urma vânzării proprietăţii deţinute iniţial. Însă, valoarea apartamentelor cu două camere a scăzut în ultimul an cu 50-60%, în vreme ce preţul mediu al unui apartament cu trei camere s-a înjumătăţit, potrivit datelor furnizate evz.ro de evaluatorul imobiliar Mihai Grigore.

“Preţurile au scăzut atât de mult încât creditul este mult mai mare decât suma pe care o poate obţine cumpărătorul din vânzarea imobilului vechi. În plus , el a plătit timp de unu-doi ani dobânda şi comisioanele aplicate de bancă. Astfel, din vânzarea apartamentului nu ar acoperi nici măcar jumătate din valoarea creditului”, a explicat pentru evz.ro Mihai Grigore.

Perioadă de graţie pentru datornici

Evaluatorul spune că băncile creditoare nu au însă niciun interes să execute silit debitorul. Practic, banca trebuie să obţină o hotărâre judecătorească pentru executarea silită a proprietăţii, ceea ce implică nişte costuri. Apoi, locuinţa trebuie scoasă la licitaţie. Cum creditarea nu dă semne de dezgheţ, şansele ca aceasta să fie vândută la un preţ care să acopere debitul restant sunt reduse. Astfel, banca ar rămâne cu o mare parte din suma restantă neacoperită.

Dacă debitorul nu are alte bunuri care să poată fi executate pentru recuperarea datoriei, banca rămâne cu paguba, iar în termen de trei ani datoria se prescrie. De aceea, ar fi bine ca bancherii să fie mai îngăduitori.

“Banca are mai degrabă interesul să acorde o graţie totală de un an”, consideră Mihai Grigore.

Atenţie însă, orice beneficiu oferit de bancheri înseamnă costuri suplimentare, cum este cazul comisionului anual suplimentar perceput în cazul în care se acordă perioade de graţie de la plata ratelor.

Totuşi, Mihai Grigore estimează că aproximativ un sfert din cei care au apelat la creditele punte au mizat pe scumpirea proprietăţilor cumpărate, deci pe câştiguri mai mari. Însă, pentru restul de 75% din cei care au apelat la această formă de finanţare se anunţă zile negre.

“Restul (cei care au luat credite pentru achiziţia apartamentelor în care locuiesc, n.r.) suferă, deoarece nu mau mai au ce acoperi creditul. Dacă nu mai au bani să plătească, ajung în stradă”, spune Mihai Grigore.

Ipoteca iniţială atârnă greu

Băncile şi instituţiile financiare nu se înghesuie nici să ofere credite punte pentru a stinge datoriile către alte bănci. Adică, cei care au contractat un împrumut de la banca A pentru a-şi lua casă au şanse mici pentru a semna un contract de credit punte cu banca B pentru a acoperi creditul iniţial.

“Trebuie stinsă ipoteca iniţială, deci într-o formă sau alta clientul trebuie să îşi închidă primul credit, pentru că acest credit punte înseamnă că noi trebuie să punem ipotecă pe proprietatea lui. Aşa că trebuie să îşi închidă primul credit şi să ridice ipotecă (ori cu banii lui, ori îi dăm un credit de refinanţare), şi apoi trecem la pasul 2 şi îi dăm credit punte”, ne-a explicat Dana Domnişor, director de comunicare în cadrul GE Money România.

Oferta pieţei interne

Pe piaţa românească, mai multe instituţii de credit acordă credite punte în prezent. Însă, brokerul de credite Marcel Negoiţă nu recomandă acest produs, deoarece dobânzile sunt mari, în comparaţie cu alte produse bancare.

De exemplu, pentru un credit în valoare de 100.000 de euro luat de la CEC Bank pe o perioadă de un an, clientul va avea de rambursat 114.240 de euro, potrivit finzoom.ro. Dobânda anuală efectivă (DAE) este de 14,52%, iar rata dobânzii se plasează la 12,34%.

Pentru un credit punte pe 25 de ani de la BCR sau BRD, în valoare de 50.000 de euro, clientul va plăti în primele 23 de luni doar comisioanele şi dobânda. Aceasta este de 7,51% în cazul BCR şi de 7,46% în cazul BRD şi poate suferi modificări.

Sursa: Evenimentul Zilei

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...