Cu cat au scazut preturile la locuinte in 2011În primele șase luni ale acestui an prețurile locuințelor la nivel național au scăzut cu 5,5%, potrivit indicelui imobiliar realizat de Institutul Național de Statistică (INS).

Cea mai mare scădere s-a înregistrat în Capitală. În perioada aprilie-iunie, apartamentele din București s-au vândut cu circa 7,5% mai ieftin decât în perioada octombrie-decembrie a anului trecut.

În restul ţării în primele şase luni ale acestui an, potrivit indicelui imobiliar întocmit de INS, preţurile apartamentelor s-au redus cu doar 3,9%.

Într-o perioadă de un an şi şase luni, respectiv din primul trimestru al anului trecut şi până în trimestrul doi al acestui an, în Capitală preţul la care au fost tranzacţionate apartamentele a scăzut cu circa 16%, în timp ce în restul ţării scăderea a fost de circa 11%.

Faţă de preţurile din 2009, în al doilea trimestru din acest an, apartamentele din Bucureşti s-au ieftinit cu 23,2%, iar cele din alte oraşe din ţară, cu 12,3%.

Preţul caselor de la sate s-a prăbuşit în prima jumătate a lui 2011

Cea mai mare ieftinire au înregistrat-o casele de la sate, al căror preţ a scăzut, în perioada ianuarie-iunie 2011, cu aproximativ 9% faţă de ultimul trimestru al anului trecut.

Casele din mediul urban nu s-au tranzacţionat în trimestrul doi al acestui an cu mai puţin de 2,2% faţă de ultimele trei luni ale lui 2010.

Potrivit datelor furnizate de Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România (UNNPR), în perioada ianuarie-septembrie 2010, au fost încheiate 281.825 de tranzacţii imobiliare, în urma cărora s-au achitat taxe în valoare de 373.274.533 lei.

Indicele INS se calculează pe baza prețurilor declarate la notari. Acesta reflectă realitatea din piaţă în măsura în care şi preţurile declarate la notari sunt corecte. Nu puţine sunt, însă, cazurile în care la notari se declară preţuri de vânzare mai mici pentru a se plăti taxe mai mici.

Sursa: Evenimentul Zilei

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...