Programul “Prima Casă 2″ a intrat ieri în vigoare, oferind noi plafoane de creditare şi dobânzi mai accesibile. Însă numai teoretic, pentru că, la faţa locului, nicio bancă nu primise normele de aplicare a proiectului, aşa că eventualii doritori de casă nouă trebuie să mai aştepte.

“Mânca-l-ar mama”, “v-aţi cam grăbit” şi “aveţi dreptate, dar…” au fost reacţiile pe care le-am primit de la principalele bănci din centrul Bucureştiului când am întrebat ce aduce nou programul “Prima Casă 2″.

Teoretic, din opt martie a intrat în vigoare Ordonanţa de Urgenţă care reglementează noile proceduri de acordare a creditului “Prima Casă”. Practic, cum aveam să mă conving la faţa locului, nicio bancă nu era pregătită să acorde un astfel de credit, normele de aplicare urmând să vină abia în zilele următoare.

Am început turul băncilor cu CEC-ul, despre care aflasem că, mai nou, poate acorda creditul şi în euro, nu doar în lei ca până acum. Sunt poftit să mă aşez în faţa biroului de credite, unde, în lipsă de clienţi, lipsea şi ofiţerul băncii. Alte angajate ale CEC-ului o cheamă de urgenţă pe doamna Luci (din entuziasmul lor deduc că biroul de credite nu mai fusese vizitat de multişor) şi când în sfârşit le spun ce am pe suflet, stârnesc o reacţie de duioşie maternă. “Mânca-l-ar mama, a venit să-şi ia casă!”…

“Deocamdată nu ştim nimic”

După ce doamnele de la CEC se satură să mă soarbă din ochi şi să-mi admire entuziasmul tineresc, mi se dau veştile proaste. “Încă mai aşteptăm şi noi veşti de la Guvern. Nu avem normele de aplicare, deocamdată nu ştim nimic”. Aduc vorba de noul plafon de 70.000 de euro şi de creditul în euro, însă tot ce ştiu doamnele este ce au citit în presă. “O să ne lămurim mai târziu, dacă puteţi să reveniţi peste câteva zile, vă ajutăm cu plăcere”.

La BCR mă izbesc nu de duioşie, ci de efortul ofiţerului de creditare de a nu dezamăgi un potenţial client. “Aveţi dreptate, dar… Ştim că a intrat de azi în vigoare Ordonanţa de Urgenţă, însă nu avem încă normele de aplicare. Dacă puteţi să reveniţi mai târziu…” Avansez ipoteza sfârşitului de săptămână sau chiar a săptămânii viitoare şi mă izbesc din nou de efortul angajatului care nu ştie ce să-mi zică, dar nici nu vrea să mă dezamăgească. “Este posibil să ştim săptămâna viitoare, da…”

La Banca Transilvania mi se arată din nou semnele că birourile de creditare nu mai sunt ce-au fost. Bodyguard-ul de la uşă mă îndreaptă către acest birou arătându-mi nişte trepte de lemn care coboară la subsol. Cobor pe scara îngustă care se răsuceşte în spirală şi stârnesc surprinderea unui funcţionar (unul singur) care pare să nu mai fi văzut de multă vreme oameni în subsolul său întunecos.

“Am venit prea devreme pentru Prima Casă 2″, încep discuţia anticipând deja răspunsul. “Da, v-aţi cam grăbit… Într-adevăr, programul începe de azi, dar nu am primit încă normele de aplicare. Dar pot să fac altceva pentru dumneavoastră!”.
Simt deja că inima îmi bate mai tare…

“Iată cartea mea de vizită. Puteţi să mă sunaţi oricând şi vă voi aduce la cunoştinţă dacă putem sau nu să ne ocupăm de dumneavoastră. O zi bună”…

Boc: “Programul Prima Casă este operaţional”

Conform premierului Boc, însă, programul a devenit operaţional chiar de ieri, eventualele tergiversări fiind exclusiv din vina băncilor. “Din perspectiva noastră, de astăzi Fondul de Garantare şi de Contragarantare este pregătit să primească solicitările băncilor pentru Programul «Prima Casă» în oricare dintre cele trei forme: 60.000 de euro, 70.000 de euro sau 75.000 de euro. De aici înainte, mingea este în terenul băncilor, Fondul este pregătit să primească solicitările de la bănci în condiţiile în care cetăţenii se adresează băncilor.

Eu am vorbit cu preşedintele Fondului şi mi-a spus că de astăzi (ieri n.r.) este pregătit să primească solicitările, depinde de bănci cum se mişcă”, a declarat premierul. Un număr de 21 de bănci au intrat în “Prima Casă” în acest an, faţă de 19 instituţii anul trecut. Dobânzile oferite sunt similare cu cele din prima etapă a programului la majoritatea băncilor.

CEC a fost singura instituţie bancară care anul trecut nu a avut decât o ofertă în lei.

În acest an, CEC are o dobândă care se calculează cu formula Robor la trei luni (rata dobânzii la împrumuturi pe piaţa interbancară românească) plus 1,9% - ca şi anul trecut -, precum şi o ofertă în euro, la nivelul Euribor la trei luni (rata solicitată între principalele bănci din zona euro la depozitele pe piaţa interbancară) plus 4%. BCR are o dobândă de 4,6% pe an. BRD a decis să reducă dobânzile faţă de anul trecut.

Pentru creditele pe 20 de ani marja a scăzut de la 2,5% la 2,4%, iar pentru cele pană la 30 de ani marja este acum de 2,65%, de la 2,75%. Alpha Bank, Banca Transilvania, GarantiBank au aceleaşi dobânzi ca în prima etapa a programului. “Prima Casă 2″ prevede garanţii de stat de 60.000 euro pentru apartamentele vechi, 70.000 euro pentru cele noi şi 75 de mii de euro în cazul imobilelor noi la care s-au asociat cel puţin şapte beneficiari. Plafonul pentru acest an este de 700 milioane de euro, faţă de un milliard în 2009. Circa 11.000 români şi-au luat “Prima Casă” în 2009.

Sursa: Gandul

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...