Statul ar fi putut încasa anul trecut cu peste 300 milioane de euro mai mult din taxele pe proprietate.

Statul pierde anual câteva sute de milioane de euro la buget din cauză că nu impozitează decât o parte din casele şi terenurile existente, dintr-un motiv foarte simplu: nu ştie exact suprafaţa lor.

“Statul ar putea să încaseze cu 25-30% mai mult din taxele şi impozitele pe proprietate dacă ar avea intabulate toate clădirile şi terenurile.

În realitate, există diferenţe de 25-30% între suprafeţele declarate şi cele reale şi pe care numai un sistem de cadastru temeinic le poate identifica”, a declarat pentru Gândul Valeriu Mano­lache, preşedintele Asociaţiei Patronale din Cadastru, Geodezie şi Cartografie (APCGC).

Anul trecut, sumele colectate la bugetele locale din taxele şi impozitele pe proprietate au fost de 3,14 mi­liar­de de lei (în jur de 747 milioane de euro), conform datelor comunicate de Ministerul Finanţelor Publice.

Dacă se adaugă încă 30%, rezultă că statul ar fi putut încasa în total 4,49 miliarde de lei (aproximativ un miliard de euro), ceea ce înseamnă că în 2009 a pierdut aproximativ 321 milioane de euro. “O sumă foarte mică, eu cred că nu se colectează nici ce ştie statul că ar trebui”, remarcă Manolache.

Încasările sunt cu atât mai mici cu cât la nivelul întregii ţări sunt identificate în acest moment în jur de 60 de milioane de parcele, respectiv construcţii şi terenuri, potrivit datelor Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară. Numai prin aplicarea legii 18/1991 a fondului funciar au apărut în jur de 40 de milioane de parcele noi.

Ai cadastru, plăteşti exact

Simplu spus, numai cei care şi-au intabulat casa sau terenul - operaţiune obligatorie în momentul încheierii unei tranzacţii imobiliare - sunt impozitaţi strict pe suprafaţa deţinută.

Asta pentru că o proprietate cu cadastrul făcut este măsurată exact, putând fi oricând localizată după numărul unic de identificare.

“Cadastrul arată întotdeauna realitatea din teren şi furnizează datele necesare sistemului de impozite şi taxe”, adaugă Manolache.

Singura soluţie este finalizarea lucrărilor de introducere a cadastrului general la nivel naţional, care ar trebui definitivate în 2020.

În acel moment, în România ar trebui să fie identificate şi înregistrate documentele cadastrale ale tuturor proprietăţilor, cu tot cu deţinătorii lor.

Exemplul Italiei este elocvent: anul trecut, guvernul a recuperat în jur de 800 milioane de euro din scoaterea la lumină a construcţiilor nedeclarate, respectiv în jur de 40 de miliarde de euro în ultimii 20 de ani.

Sursa: Gandul

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...