PlanoramaDezvoltatorul are nevoie de un împrumut de 2,5 milioane de euro, iar penalizările sunt de aproximativ 4 milioane de euro.

După ce mulţi dezvoltatori care nu au respectat termenele de livrare a locuinţelor pe care le-au vândut s-au trezit cu procese din partea clienţilor, un dezvoltator a găsit o soluţie inedită de a scăpa de plata penalizărilor.

Astfel, cei care au cumpărat un apartament în proiectul Planorama, au la dispoziţie două săptămâni să renunţe la penalităţile pe care dezvoltatorul trebuie să le achite pentru întârzierea predării locuinţelor, lucru ce va duce la realuarea lucrărilor şi terminarea construcţiei anul viitor.

Dacă reprezentanţii devoltatorului Euro Habitat nu au vrut să precizeze care este valoarea totală a penalităţilor, spunând doar că este mare, un calcul care ia în considerare o penalizare de 0,01-0,02%/zi de întârziere, la o valoare medie a unei locuinţe de 60.000 de euro a celor 600 de unităţi vândute şi o durată medie a întârzierilor de 700 de zile, arată că ar fi de plătit peste patru milioane de euro. În cazul în care cumpărătorii nu sunt de acord, dezvoltatorul le spune că vor pierde toţi banii, deoarece va intra în insolvenţă.

Lucian Plăcintă, unul dintre cumpărători, spune că este de acord cu această soluţie, chiar dacă nu e fericit că a trebuit să aştepte atât de mult, însă aşa are garanţia că nu a aruncat banii pe geam. Pentru a finaliza lucrările anul viitor, dezvoltatorul are nevoie de cinci milioane de euro, din care 2,5 milioane de euro reprezintă un împrumut bancar pe care compania este pe cale de a-l contracta, însă valoarea penalizărilor ar împiedica acest lucru.

50 de cumpărători şi-au reziliat contractele

În decembrie 2008 şi mai 2009, un număr total de 50 de cumpărători şi-au reziliat contractele, însă doar 10-12 dintre ei şi-au primit banii înapoi, şi asta pentru că o o parte dintre ei au achitat doar taxa de rezervare sau o mică parte din valoarea apartamentului, potrivit datelor furnizate de companie la solicitarea Gândul.

În cazul în care, doar jumătate dintre cumpărători sunt de acord cu renunţarea la penalităţi, proiectul va fi lăsat de izbelişte. Există totuşi şi varianta ca 90% din cumpărători să fie de acord, caz în care, dezvoltatorul va trebui să le achite celorlalţi penalităţile.

“Nu ne-am gândit să vindem proiectul datorită situaţiei actuale din piaţă, şi nu credem că vreun dezvoltator ar avea curajul să cumpere. Noi suntem oameni de afaceri şi vrem să terminăm ce am început”, a declarat pentru Gândul Sharon Fisher, directorul financiar al Euro Habitat.

Lansarea proiectului a avut loc în 2005 şi prevedea construcţia a 1.100 de locuinţe în patru blocuri, suma necesară investiţiei fiind de 70 de milioane de euro, însă nici un apartament nu a fost livrat în patru ani vreunui cumpărător, deşi termenul de finalizare a fost prevăzut pentru 2007.

Sursa: Gandul

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...