Cum scapi de plata CASS pe chirii
icon1 Dan Calin | icon2 News | icon4 01 16th, 2014  

taxe-sistemul-de-sanatateDând vina pe Comisia Europeană, guvernul îi obligă pe cei își închiriază proprietățile imobiliare ca de la începutul acestui an să achite contribuții de asigurări sociale de sănătate (CASS). Astfel, Premierul Victor Ponta a spus că românii care obțin venituri din chirii, chiar dacă sunt salariați, vor plăti contribuții CASS de 5,5% din suma provenită din închiriere, arătând cu degetul spre oficialii Comisiei Europene care ar fi precizat că în toată Europa se plătesc contribuţii de sănătate. Trebuie spus că măsura a fost adoptată de Guvern și este cuprinsă în noul acord stand-by pe care România îl va încheia cu FMI, Comisia Europeană și Banca Mondială.

Potrivit noilor reglementări, persoanele ce realizează venituri din cedarea folosinței bunurilor au calitatea de contribuabili și la sistemul public de pensii și la cel de asigurări sociale de sănătate. Cu toate acestea, actul normativ specifică în continuare că aceste persoane nu trebuie (n.r. încă) să contribuie la sistemul public de pensii, dar trebuie să plătească CASS. Documentul precizează și cum va fi calculată plata CASS:

„Baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele ce realizează venituri din cedarea folosinței bunurilor, cu excepția celor ce realizează venituri din arendarea bunurilor agricole în regim de reținere la sursă a impozitului, este diferența dintre venitul brut și cheltuiala deductibilă determinată prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut, diferența dintre totalul veniturilor încasate și cheltuielile efectuate în scopul realizării acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuții sociale, sau valoarea anuală a normei de venit, după caz, raportată la cele 12 luni ale anului, și nu poate fi mai mică decât un salariu de bază minim brut pe țară, dacă acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuția. Baza lunară de calcul nu poate fi mai mare decât valoarea a de cinci ori câștigul salarial mediu brut.”.

Cu alte cuvinte, baza de calcul pentru plata CASS nu poate fi mai mică de 800 de lei (n.r. - salariul minim brut în 2013), dacă nu se mai plătește CASS la alte venituri, și nici mai mare de 11.115 lei (n.r. - salariul mediu brut în 2013 a fost de 2.223 de lei). Astfel, cei care obțin venituri din chirii vor fi nevoiți să achite lunar maximum 458,5 lei, dacă veniturile din chirii sunt egale sau depășesc plafonul de cinci salarii medii pe economie sau minimum 41 de lei, oricare ar fi chiria percepută, acest lucru însemnând o chirie de 222 de euro/lună, ceea ce pentru provincie este mult.

Concret, cât trebuie să plătească proprietarii lunar la CASS

Conform AnunturiParticulari.ro, chiria medie în Bucureşti în luna octombrie a fost de 224 euro pentru o garsonieră, de 316 euro pentru un apartament cu două camere, 413 – trei camere și 656 – patru camere. Astfel, pe baza metodologiei Fiscului, la nivelul acestor chirii, proprietarii ar trebui să-şi calculeze lunar pe medie, de la 1 ianuarie 2014, că au de plătit încă 42 de lei pentru chiriile obținute de la o garsonieră, 59 de lei pentru cele cu două camere, 77 de lei la trei camere și 122 de lei la patru camere (calculate la o valoare medie a euro de 4,5 lei).

Mai există o nișă vizată de această decizie. Baza de calcul a CASS pentru contribuabilii care obțin venituri din închirierea camerelor, situate în locuințe proprietate personală (având o capacitate de cazare în scop turistic cuprinsă între una și cinci camere inclusiv), se va evidenția lunar, iar plata va fi efectuată trimestrial, în patru rate egale, până la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru. Cei care închiriază mai mult de cinci camere, vor evidenţia lunar CASS pe chirii şi vor plăti în două tranşe anuale, pe 25 iulie şi 25 noiembrie.

Pentru că nu era de ajuns, potrivit noilor reglementări contribuabilii ce realizează venituri din cedarea folosinței bunurilor, cu excepția celor ce realizeaza venituri din arendarea bunurilor agricole, sunt obligați să efectueze în cursul anului plăți anticipate cu titlu de contribuții sociale. Dacă la toate acestea adăugăm și impozitul pe venit de 16% pe care acești proprietari sunt obligați să-i plătească statului, ajungem la sume și mai mari.

Este posibil să crească chiriile din cauza celor 5,5%

Această plată a CASS de 5,5% nu înseamnă doar dublă impozitare sau mărirea impozitului fără ca statul, prin sistemul de sănătate, să ofere ceva în plus contribuabililor respectivi, ci mult mai mult. Este și o măsură fiscală discriminatorie pentru că se aplică numai veniturilor din chirii, nu pentru toate veniturile din investiții (dobânzi, dividende, câștiguri de capital) sau pentru cele din vânzarea proprietăților imobiliare. De aceea, măsura încalcă atât principiul echității fiscale în ceea ce privește impunerea diferitelor tipuri de venituri ale persoanelor fizice, cât și pe cel al neutralității măsurilor fiscale în raport cu diferite categorii de investitori și capitaluri.

În plus, această măsură distorsionează competiția din piața imobiliară dintre persoane fizice și juridice ca urmare a aplicării unor cote de fiscalitate diferite. Mai mult decât atât, este posibil ca scăderea randamentelor din investițiile imobiliare destinate închirierii să determine reorientarea acestor fonduri către alte tipuri de investiții, cu fiscalitate mai mică, dar fără efecte pozitive sau cu efecte foarte mici în economia românească. Un alt aspect, demonstrat și de alte astfel de măsuri anti-buget și anti-economie, este acela că această impozitare va duce cu siguranță nu la creșterea veniturilor la bugetul de stat, ci dimpotrivă la „dispariția” românilor cinstiți care declară veniturile din chirii, adică la micșorarea încasărilor la buget. Mai mult decât atât, ar putea duce la creșterea chiriilor astfel încât chiriașii să achite diferența rezultată din creșterea impozitelor.

Unde înregistrăm contractul și cum plătim CASS-ul? Contract de închiriere sau de comodat?

Totuși, cei care vor neapărat să încheie un contract de închiriere trebuie să știe că el trebuie înregistrat la Administrația Finanțelor Publice din raza teritorială a imobilului în termen de 15 zile de la data semnării. În cazul veniturilor obținute din cedarea folosinței bunurilor, organul fiscal competent va fi obligat să determine venitul anual realizat (suma de venituri nete anuale) pentru aplicarea prevederilor referitoare la verificarea încadrării în plafonul corespunzător anului fiscal respectiv pentru plata CASS. În plus, aceste contribuții efectuate în cursul anului vor fi deduse din veniturile realizate din închiriere numai de organul fiscal competent la stabilirea obligațiilor fiscale anuale. Tot acesta este obligat să recalculeze baza impozabilă pentru acordarea deductibilității CASS și să determine impozitul pe venit datorat. Noile dispoziții precizează că pentru veniturile din închiriere, ANAF va stabili impozitul anual și va emite decizia de impunere. Astfel, contribuabilii nu vor depune o declarație de venit, ci Fiscul va fi cel care va stabili cât au de plată.

Însă, există o altă variantă pentru cei care vor să fie acoperiți legal – contractul de comodat. El este definit ca un contract de împrumut cu titlu gratuit al proprietății imobiliare în cauză și, de aceea, nu poate cuprinde o sumă pe care ar datora-o „chiriașul”, ea rămânând a fi achitată „la negru”, conform înțelegerii verbale dintre părți. Dar acest contract are și părți bune, putând cuprinde o clauză de reziliere unilaterală în favoarea proprietarului și un termen minim de „închiriere”. Mai mult decât atât, în cazul contractului de comodat proprietarul poate cere oricând restituirea bunului. El poate fi autentificat la notar și, în felul acesta, proprietarul este acoperit din toate punctele de vedere.

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...