case-cu-programAproape 90% dintre achizitiile de locuinte vizeaza apartamente vechi

Intre achizitia prin progra­mul guvernamental „Prima casa“ a unui apartament vechi, nou sau o casa in provincie, romanii aleg in proportie de 90% piata secundara, uitand de faptul ca apartamentele vechi vor avea incheiata durata de viata peste 30 de ani, atunci cand isi vor achita integral locuinta. In conditiile actuale de piata, analistii imobiliari considera ca romanii care se inscriu in program ar trebui sa se indrepte catre apar­ta­mentele noi si mai ales spre casele noi, construite in jurul oraselor mari, acolo unde pretul este mult mai accesibil.Casele la cheie care se pot incadra in normele me­to­dologice ale programului „Prima casa“ trebuie sa fie, potrivit specialistilor, mici, cu o suprafata totala cuprinsa intre 70 si 80 de metri patrati si cu o amprenta la sol de maximum 50 de metri patrati. O astfel de locuinta poate avea un pret de tranzactionare intre 1.000 si 1.200 de euro pentru un metru patrat, ceea ce face insa ca plafonul de garantare al statului, de maximum 60.000 de euro, sa fie depasit.

P+1, minimum 80.000 de euro

„Romanii ar trebui sa se indrepte catre locuintele care le sunt utile pe toata durata vietii, iar alegerea unei case nou construite, chiar si la un pret cu 20% sau 30% mai mare decat pla­fo­nul de 60.000 de euro al pro­gra­mului guvernamental, este alegerea opti­ma“, sustine analistul imobiliar Costin Mihalcea. Potrivit acestuia, „sansele ca astfel de tranzactii sa se realizeze prin programul «Prima casa» sunt ex­trem de mici, principala cauza fiind men­talitatea mioritica, coroborata cu coeficientul venitu­rilor reduse ale romanilor“. Pretul unei locuinte de tipul P+1 se ridica la minimum 80.000 de euro, diferenta fiind facuta de va­loa­rea terenului care in Bucuresti va­ria­za acum intre 350 si 1.500 de euro pentru un metru patrat. „Pentru a pu­tea intra intr-un astfel de proiect, vii­to­rul proprietar trebuie sa se incadreze intr-o plaja salariala cuprinsa intre 2.000 si 4.000 de lei, in contextul in care rata ban­cara minima s-ar ridica la aproxi­ma­tiv 500 de euro“, a precizat Mihalcea. El a adaugat ca „oricum pro­gra­mul guvernamental nu va inre­gis­tra pana la sfarsitul anului mai mult de 200 de credite, el putand deveni unul acce­sibil romanilor doar daca se va modi­fica gradul de indatorare“.

Costul creditului suplimentar, aproape dublu

Pretul unei case la rosu sau la cheie depinde de mai multi factori, printre care se numara suprafata cur­tii, tere­nul aferent drumului realizat, utili­ta­tile trase  sau cota de utilitati, impre­j­muirea proprietatii, amena­jarea pei­­sagera, constructia structurii pana la rosu, finisajele, pentru ca apoi sa se treaca la echiparea inte­ri­oara a lo­cuin­tei. „Luand in calcul toa­te aces­tea, de la caz la caz, construc­tia la rosu poate reprezenta 40%-50% din costul total al locuintei si, daca pretul de vanzare la cheie este 1.200 de euro pentru un metru patrat, la rosu  acesta poate fi intre 450-600 de euro pentru un metru patrat“, spune Ioan Popp, managerul ge­ne­ral al com­paniei Impact Developer&Contractor. El a tinut sa mentioneze faptul ca „re­gulamentele de urbanism si auto­rizatia de con­struc­tie descriu condi­tiile prin­ci­pale in imobiliare si daca, in principiu, o casa cu amprenta de 50 de metri patrati se poate realiza pe un teren de 120 de metri patrati, regulamentul descris prin PUG Bu­cu­resti nu permite loturi mai mici  de 150 de metri patrati, ceea ce face ca proiectul unei case prin pro­gra­­mul guvernamental sa se aplice doar in zo­ne limitrofe Capitalei“. Cos­tul impru­mu­tului de 60.000 de euro garan­tati de stat este de aproximativ 80.000 de euro, pe o perioada de 30 de ani, in  timp ce costul unui supli­ment de 60.000 de euro de la banca in con­di­tii­le actuale de piata, pe aceeasi perioada de timp, este de 150.000 euro, practic, dublu. „Cine de­paseste plafonul de 60.000 de euro trebuie sa se astepte ca pentru acea suma co­stul sa fie de doua ori mai mare de­cat ce ofera «Prima casa»“, apreciaza Popp, in opinia ca­ru­ia „in  actualele  conditii de piata, apro­xi­mativ 90% din tran­zactii vor fi soli­ci­tate pentru a se realiza cu  imobile vechi“.

Profitul dezvoltatorilor, de la 300% la 25%

„Daca in trecut profitul dezvol­ta­torilor imobiliari inregistra cote de 200% si chiar 300%, astazi, marja de profit a intrat in normalitate, iar aceasta variaza intre 20% si 25%“, sustine analistul imobiliar Dragos Teodorescu. El considera ca „daca s-ar fi aplicat si in trecut aceste marje de profit, probabil ca piata imobiliara nu ar fi avut de suferit in prezent“. La randul sau, Ioan Popp apreciaza profitul dezvoltatorului ca „fiind ne­semnificativ fata de efort, riscuri si insatisfactii si este de asteptat, mai ales in perioada actuala si in urma­torii doi ani, ca aceasta activitate sa fie din ce in ce mai putin atractiva si numarul de oferte sa scada consi­de­rabil fata de cerere“.

Sursa: Financiarul

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...