Ingo Nissen, country manager al companiei portugheze Sonae Sierra, proprietarul mallului River Plaza din Râmnicu-Vâlcea, este mai optimist cu privire la cele trei malluri pe care intenţionează să le dezvolte în România, în Bucureşti, Craiova şi Ploieşti, ca urmare a creşterii interesului pentru piaţa locală din partea retailerilor internaţionali.

“Stomacul îmi spune că retailerii internaţionali au reînceput procesul de extindere. Se revitalizează activitatea privind spaţiile noi. Venirea H&M este un semnal pozitiv - ei se vor concentra iniţial pe Bucureşti, cu siguranţă vor fi şi în ParkLake Plaza (mallul pe care por-tughezii vor să îl dezvolte în Bucureşti - n. red.), dar ulterior se vor extinde şi în marile oraşe. Negocierile devin mai intense în această perioadă”, spune Nissen.

Pe segmentul de îmbrăcăminte sau supermarketuri piaţa este deja acaparată de retailerii internaţionali, dar în electroretail, spre exemplu, tot lanţurile locale “fac legea”.

“Dacă aş fi retailer, consider că acesta este cel mai bun moment să te extinzi, atâta timp cât ai lichidităţi: poţi lua cele mai bune spaţii la chirii mici.

Criza ar mai putea dura 3, 6 sau 12 luni, dar nu poţi face greşeli prea mari în această perioadă”, apreciază Nissen, care are nevoie de un grad de preînchiriere a centrelor comerciale ridicat pentru a putea obţine finanţare bancară.

Sonae Sierra a anunţat iniţial investiţii de circa 900 mil. euro în cele trei malluri pe care vrea să le dezvolte, dar planurile au fost ulterior ajustate, în condiţiile în care piaţa s-a schimbat.

“Pe unele segmente precum retailerul electro sau librăriile va trebui să discutăm cu jucători locali, deoarece nu avem alternative. Chiar dacă am fi avut de ales, tot am fi vorbit cu ei pentru a alege cea mai bună opţiune.”

Dacă retailerii internaţionali s-au dezmorţit, principala problemă în calea dezvoltării primelor malluri Sonae Sierra din România rămâne legată de finanţările bancare, tot mai greu de obţinut pentru proiecte imobiliare.

“Raportul între împrumut şi valoarea investiţiei rămâne în continuare foarte dezavantajos. În plus, băncile nu mai sunt de acord cu finanţarea alternativă - punem noi o parte din bani, mai dă banca, apoi iar noi, apoi iar banca.

Vor ca dezvoltatorul să pună întâi toată suma, pentru ca ei să finanţeze ulterior. Dobânzile sunt în continuare mari şi în niciun caz nu avem discount pentru că suntem Sonae Sierra”, spune managerul care conduce operaţiunile locale ale unuia dintre cei mai mari proprietari de malluri din Europa, cu un portofoliu de 52 de malluri.

Mai e sau nu loc de malluri?

Nissen a fost implicat în dezvoltarea a mai mult de zece malluri.

Sonae nu abandonează proiectele din România deoarece nu se sperie de numărul mare de malluri şi parcuri de retail finalizate, şi nici de primele eşecuri în domeniu.

“Sunt puţine proiecte foarte bune în România, şi în minte îmi vin vreo cinci acum. Sunt numeroase proiecte care nu au avut niciun concept la bază, iar aceşti dezvoltatori care au vrut pur şi simplu să facă un spaţiu pe care să îl închirieze şi să îl vândă ulterior nu îşi vor mai găsi clienţi.

Dacă faci în Bucureşti o analiză pe proiectele bune raportat la 1.000 de locuitori, vei observa că mai este loc pentru malluri.

Ar trebui cel puţin câte un proiect bun în fiecare sector deoarece vorbim de un oraş cu 2,5 milioane de locuitori. Această industrie merge în Spania, merge în Portugalia, de ce nu ar merge şi aici?”

Sursa: Ziarul Financiar

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...