De ce sunt goale blocurile noi
icon1 Editor | icon2 News | icon4 06 15th, 2010  

De ce sunt goale blocurile noiUnii regreta ca au cumparat tocmai in momentul de varf al pietei, altii cred ca au facut o afacere buna. Daca s-ar muta acum in blocurile terminate recent, multi dintre ei ar avea ca vecini de scara doar apartamente goale.

Paul si Maria ar putea fi considerati unul dintre cuplurile exponente ale a ceea ce s-ar putea numi clasa de mijloc din Romania.

Aproximativ 30 de ani, slujbe bine platite, aspirati spre un stil de viata occidental sau ceea ce e recunoscut la noi ca atare prin concedii in strainatate, electrocasnice scumpe, o masina sau doua si neaparat un apartament nou.

Zis si facut. Cuplul a inceput sa prospecteze piata din Capitala, intr-o perioada cand se lansau ansambluri rezidentiale aproape in fiecare saptamana, iar preturile pareau sa stie o singura directie: in sus. Cei doi aveau si un apartament cu doua camere construit in perioada dinainte de 1989, pe care intentionau sa il vanda ca sa completeze suma necesara achizitiei unui apartament nou.

S-au decis pentru un apartament cu trei camere in proiectul New Town Residence, dezvoltat de Mivan, care construia si mallurile Liberty Center din Bucuresti, deschis in 2008, si Tiago Oradea, ce avea sa devina primul caz de faliment al unui centru comercial. Cuplul in cauza a platit deci ca avans 43.000 de euro pentru un apartament de 171.000 de euro. Era 2008.

“Intre timp a venit criza”, rezuma Maria situatia, dand de inteles ca nici nu sunt multe de spus. Apartamentul cel nou a fost gata in primavara lui 2009, insa familia ei n-a mai putut sa vanda vechiul apartament si deci nici sa incheie cumpararea celui nou. Si a ramas astfel cu avansul platit pentru o locuinta pe care nu o poate capata; singurul motiv de bucurie - daca poate exista asa ceva - este ca “dezvoltatorul nu a facut presiuni asupra noastra, nu ne-a amenintat ca ne va lua avansul. Probabil ca nu suntem singurii in aceasta situatie”.

Astfel ca, de cateva luni, incearca sa cesioneze antecontractul catre un nou cumparator, fara vreun succes insa. Maria spune ca a fost contactata de foarte putine persoane, majoritatea reprezentanti ai unor site-uri de anunturi imobiliare care ii propuneau plata unei taxe in schimbul promovarii anuntului de vanzare. “Dorim sa recuperam macar o parte din avans si stiu ca si dezvoltatorul mai scade vreo 15% din pretul final.” Maria spune ca nu isi mai doreste locuinta cea noua nici daca s-ar califica pentru obtinerea unui credit, ceea ce oricum crede ca este putin probabil. “Nu as face credit pentru acest apartament, in niciun caz! Mai am cateva credite si nu as mai putea plati inca unul.”

Cazul celor doi nu este desigur singular. Chiar in acelasi ansamblu, un agent imobiliar povesteste despre un cumparator care platise un avans de 30.000 de euro si n-a mai putut sa achite si restul cand locuinta a fost gata. Antecontractul a fost cesionat pe 15.000 de euro, s-a obtinut si o reducere din restul de plata catre dezvoltator, iar cumparatorul initial a fost fericit sa isi recupereze jumatate din suma, potrivit agentului Daniel Dobre. “Dincolo de fonduri de investitii, care ar accepta si o pierdere, dupa cat au castigat anii trecuti, au mai cumparat clienti persoane fizice care au vazut totul in roz. Sperau la vremuri bune, desi stiau ca ei nu ar fi putut finaliza niciodata achizitia apartamentului - aveau doar avansul si sperau sa vanda antecontractul cu profit. Dar a venit criza…”

Transpusa in cifre, situatia de pe piata suna straniu pentru cineva care isi aduce aminte febra de acum cativa ani. Numarul total al tranzactiilor imobiliare din tara s-a redus anul trecut cu 27,32%, iar numarul solicitarilor de garantare primite de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii pentru achizitia unei locuinte prin programul Prima Casa este acum mult mai redus, in a doua varianta a programului, comparativ cu cea de pana la 15 februarie. In acest moment, cateva mii de apartamente noi stau goale in Capitala, asteptandu-si cumparatorii.

Potrivit calculelor BUSINESS Magazin, in Capitala au fost finalizate in ultimii patru ani peste 16.500 de locuinte in ansambluri rezidentiale cu peste 100 de unitati. In aceasta perioada au fost lansate in Capitala peste 60 de ansambluri cu minim 100 de locuinte, desi unele dintre acestea n-au livrat pana in acest moment niciun apartament - dupa cum e cazul Planorama.

Pentru determinarea numarului de locuinte noi incluse in ansamblurile finalizate am luate in calcul datele oferite de reprezentantii dezvoltatorilor care inca au in lucru diferite faze ale unor ansambluri rezidentiale, informatii de la companiile de consultanta imobiliara si informatiile existente privind toate proiectele terminate inainte de 2009.

Din punctul de vedere al vanzarilor, cel mai bine stau ansamblurile finalizate pana in februarie 2009, adica inainte de inceperea crizei - ca de pilda Quadra Place, Emerald Residences si Central Park - in care sunt incluse in total in jur de 4.000 de locuinte. In schimb, cele terminate partial sau integral in ultimul an sunt inca la vanzare din partea dezvoltatorului.

Sursa: Business Magazin

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...