De unde puteti lua credite pentru Prima Casa 4?BCR şi Alpha Bank au început deja de săptămâna trecută să acorde credite.

CEC Bank acceptă de astăzi dosare de credit în cadrul programului, având un plafon de aproximativ 27 mil. euro

Primele bănci care s-au înscris în programul Prima Casă 4 au fost BCR şi Alpha Bank, iar CEC Bank a primit avizul BNR şi acceptă de astăzi dosare de credit spre aprobare.

Mai mult decât atât, alte instituţii bancare se pregătesc de lansare, iar cele mai multe se află în faza finală a demersurilor.

CEC Bank a anunţat ieri  că a primit avizul BNR pentru lansarea celei de a patra etape a programului Prima Casă, urmând ca de astăzi să accepte dosare de credit în cadrul acestui program, fiind a treia bancă care dă drumul creditării.

Pentru Prima Casă 4, CEC Bank dispune de un plafon de aproximativ 27 milioane de euro, clienţii beneficiind de dobândă variabilă, formată din ROBOR 3M + 1,9% pentru creditele în lei, respectiv EURIBOR 3M + 4% pentru creditele în euro.

Potrivit CEC Bank, printre caracteristicile creditelor pentru Prima Casă 4 se numără: lipsa comisioanelor din partea băncii; perioada de graţie de până la 180 de zile; durata maximă de finanţare de 30 de ani; vârsta maximă stabilită pentru rambursarea integrală a creditului de 80 de ani; posibilitatea obţinerii unui card de credit în baza analizei aceleiaşi documentaţii; posibilitatea utilizării serviciului de Internet Banking pentru vizualizarea situaţiei creditului (sold, dobândă, rate), dar şi pentru operaţiuni curente (plăţi, depozite);  acceptarea de codebitori de către bancă în vederea completării veniturilor solicitantului.

BCR a spart gheaţa

BCR a reînceput, de pe 6 iunie, creditarea în cadrul programului Prima Casă 4, fiind prima bancă înscrisă în această ediţie a programului.

Banca are un sold de 600 de milioane euro al creditelor acordate până în prezent prin programul Prima Casă şi, potrivit vicepreşedintelui de retail Oana Petrescu, banca va putea acorda împrumuturi încă un an şi jumătate sau doi ani prin acest program, dacă îşi dublează expunerea, se arată într-un comunicat BCR.

Potrivit unui calcul realizat de BCR, pentru un credit de 40.000 de euro, pe o perioadă de 30 de ani, rata lunară în acest moment (variază în funcţie de indicele Euribor) este de 219,22 de euro.

Banca acceptă până la 3 coplătitori şi nu se percepe comision de acordare credit sau comision lunar de administrare. Comisionul de rambursare anticipată este zero. Evaluarea imobilului are un cost de 300 lei (inclusiv TVA) pentru un apartament.

Cea de-a doua instituţie care a dat drumul creditării pentru Prima Casă 4 a fost Alpha Bank România, care a anunţat, vineri, că a încheiat cu Fondul Naţional de Garantare a Creditelor (FNGCIMM) protocolul pentru program şi că BNR a validat normele de creditare.

“Alpha Bank garantează aprobarea din punct de vedere financiar a solicitării în maximum 3 zile lucrătoare, oferind aceleaşi condiţii avantajoase de costuri ca şi în etapele precedente ale programului, avansul solicitat fiind de minimum 5%”, se arată într-un comunicat al băncii.

Pentru creditele contractate prin programul “Prima Casă 4″, dobânda băncii este variabilă, formată din Euribor la 3 luni plus o marjă de 4%.

De exemplu, pentru un credit de 42.500 de euro, contractat pe o perioadă de 30 de ani, rata lunară în prezent este de 233,88 euro, arată banca.

Cine mai este pe lista de aşteptare?

Printre băncile care aşteaptă aprobarea Băncii Naţionale asupra normelor de creditare se mai numără şi Bancpost, Millennium Bank, OTP Bank, UniCredit, Banca Transilvania şi BRD.

Reprezentanţii OTP Bank au declarat că vor intra în program cu un plafon de circa 10 milioane de euro, iar cei de la Bancpost susţin că vor pune la dispoziţia clienţilor aproximativ 28 milioane de euro. La rândul său, Millenium are pregătite, pentru noua fază a Primei Case, 50 de milioane de euro, celelalte bănci aflându-se în faza de pregătire.

Cui se adresează noul program?

Programul Prima Casă 4 se adresează oricărei persoane fizice care nu deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia nicio locuinţă sau care deţine cel mult o unitate locativă, dobândită prin orice alt mod decât prin program, în suprafaţă utilă mai mică de 50 de metri pătraţi.

În cadrul programului se pot achiziţiona locuinţe finalizate/locuinţe nefinalizate, aflate în diverse faze de construcţie, destinate achiziţionării după finalizare sau locuinţe noi, destinate achiziţionării după finalizare construite în bază autorizaţiilor de construire eliberate după 22 februarie 2010.

De asemenea, se pot construi locuinţe viitoare de către beneficiari individuali, în baza unei autorizaţii de construire eliberată după aceeaşi data.

În plus, clienţii trebuie să dispună de un avans de 5% din preţul de achiziţie al locuinţei (care acoperă diferenţă dintre preţul de achiziţie al locuinţei rezultat din antecontractul de vânzare-cumpărare sau din documentele specifice procedurilor de licitaţie şi finanţarea garantată) ori din costul de construire (care acoperă diferenţa dintre valoarea din contractul de antrepriză şi finanţarea garantată).

Programul guvernamental “Prima Casă” a fost lansat în vara anului 2009, iar statul a garantat creditele destinate cumpărării unei locuinţe de maximum 60.000 euro şi, începând din 2010, în limita a 70.000 euro pentru locuinţe cu lucrări încă neîncepute şi de câte 75.000 euro pentru case noi cumpărate de persoane organizate în asociaţii.

Sursa: Curierul National

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...