Numarul autorizatiilor de construire pentru cla­diri rezidentiale eliberate in primele sase luni din acest an a scazut, comparativ cu perioada similara din 2010, cu 4,5%, la 18.938 de documente, releva datele publicate de Institutul National de Statistica (INS).

Scaderi importante s-au consemnat in regiu­nile de dezvoltare Sud-Muntenia (-406 autorizatii), Centru (-297 autorizatii), Nord-Est (-274 autorizatii) si Sud-Vest Oltenia (-204 autorizatii), iar cresteri in Nord-Vest (+262 autorizatii), Bucuresti-Ilfov (+112 autori­zatii) si Sud-Est (+37 autorizatii).

De asemenea, in iu­nie 2011 s-au eliberat 4.161 de autorizatii de con­struire pentru cladiri rezidentiale, in scadere cu 1,8% fata de luna mai si cu 8,5% comparativ cu aceeasi perioada din anul trecut. Dintre acestea 66,9% au vizat zona rurala.

Comparativ cu luna anterioara, in iunie distributia in profil regional evidentiaza o micsorare a numarului de autorizatii eliberate pentru cladirile rezidentiale in Bucuresti-Ilfov (-82 autorizatii), Centru (-50 autorizatii), Sud-Muntenia (-42 autorizatii) si Sud-Est (-29 autorizatii).

De interesul dezvoltatorilor imobiliari, in aceeasi perioada, pe segmentul rezi­dential, s-au bucurat doar partea de nord si cea de vest ale tarii. Astfel, majorari s-au inregistrat in Vest (+79 autorizatii), Nord-Vest (+37 autorizatii) si Sud-Vest Oltenia (+12 autorizatii). In regiunea de dezvoltare Nord-Est numarul autorizatiilor de construire elibe­rate pentru astfel de cladiri a ramas acelasi.

Relativa stabilitate a numarului de salariati

In acelasi timp, dupa cum precizeaza documentul INS, managerii din constructii se asteapta, in urma­toarele doua luni, la o crestere moderata a preturilor in activitatea de constructii (sold conjuctural +14%) si la o relativa stabilitate a stocului de contracte si co­menzi (sold conjunctural +5%).

In ceea ce priveste acti­vitatea generala de constructii, conducatorii uni­ta­tilor considera ca aceasta va inregistra, pana in sep­tembrie, un avans moderat al volumului produc­tiei (sold conjunctural +12%).

La randul lor, managerii din sectorul de comert cu amanuntul estimeaza ca in urmatoarele 60 de zile preturile de vanzare cu ama­nuntul vor fi majorate (sold conjunctural +21%).

Toti conducatorii de unitati din domeniile constructiilor, comertului cu amanuntul si prestarilor de servicii opineaza ca, pana la sfarsitul celui de-al treilea trimestru din acest an, se va inregistra o relativa stabilitate a numarului de salariati din fiecare sector in parte.

Sursa: Financiarul

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...