europolis-riverplaceCompania negociază deja un credit de 75 milioane de euro, pentru Orhideea Towers
Instabilitatea politică şi lipsa unui program anticriză au redus apetitul investiţional

Europolis va începe în 2010 construcţia primului proiect realizat în calitate de dezvoltator în România, pentru care negociază un credit de 75 de milioane de euro, deşi apreciază că piaţa locală prezintă un risc mare pentru investitorii străini, din cauza crizei economice şi instabilităţii politice.
“România nu este în prezent cea mai bună destinaţie pentru investiţii imobiliare, pentru că anul 2009 a adus un risc mare pentru investitorii străini din cauza crizei economice mondiale, accentuată de instabilitatea politică actuală a ţării, precum şi de lipsa unui program concret anticriză”, a declarat Helmut Neubauer, managing director al Europolis Real Estate Asset Management, parte a grupului Volksbank.

Din acest motiv, reprezentantul Europolis consideră că apetitul pentru investiţii şi dezvoltări imobiliare pe piaţa românească este foarte redus în prezent.
“Ca o consecinţă a fenomenului economic global, băncile nu mai dau credite, iar în cazurile în care le aprobă, condiţiile solicitate sunt foarte dure. Astfel, dacă iei în calcul costul creditării şi al construcţiei versus potenţialul venit obţinut rezultă un randament al investiţiei la un nivel inferior trendului practicat în ultimii ani şi pe pieţe similare”, a adăugat reprezentantul Europolis, citat de Mediafax.

Construcţia începe în momentul când vor fi suficienţi chiriaşi

Cu toate problemele din România, Europolis a decis să înceapă construcţia primului proiect care va fi realizat de compania austriacă în calitate de dezvoltator în România, respectiv Orhideea Towers din Capitală. Proiectul a fost anunţat anul trecut, iar ulterior reprezentanţii Europolis au hotărât că vor începe construcţia doar dacă vor fi suficienţi chiriaşi. “Am decis să începem construcţia în 2010. Negociem în prezent atât contracte de închiriere, cât şi cel de finanţare bancară. Credem în acest produs şi proiectul va fi o referinţă pe piaţă. Investiţia va fi de peste 100 milioane de euro, din care 75 milioane de euro dorim să-i împrumutăm de la bănci şi instituţii financiare, respectiv companii de leasing, de asigurări”, a spus Neubauer.
Întrebat dacă Europolis vizează şi alte achiziţii în România, pentru a profita de scăderea preţurilor, Helmut Neubauer a menţionat că nu se poate spune că activele imobiliare s-au ieftinit, dată fiind lipsa tranzacţiilor de pe piaţă şi posibilitatea stabilirii unui parametru obiectiv de comparaţie. În opinia sa, este evident însă că valoarea de piaţă a activelor a scăzut, constatată şi ca urmare a evaluărilor făcute de specialişti.

Dacă îşi revine Vestul, la jumătatea anului viitor efectele pozitive se vor simţi şi în România

În ceea ce priveşte o posibilă revenire a pieţei, reprezentantul Europolis consideră că şi anul 2010 va fi unul dificil.
“Dacă ţările din vestul Europei vor începe să-şi revină uşor pe la mijlocul anului viitor, efectele de îmbunătăţire a situaţiei se vor simţi în România cu un decalaj de circa nouă luni. Aşa că anul 2010 va fi unul greu, poate cu o uşoară revenire spre sfârşit. În vestul Europei criza abia acum se simte în economia reală, creşte şomajul, scade consumul”, a arătat Neubauer. El crede că, în această perioadă, ar fi indicat ca dezvoltatorii să analizeze cu mai mare atenţie ofertele de vânzare şi să dedice mai mult timp alegerii terenului, iar criteriille de selecţie să nu fie doar preţul, ci şi potenţialul de dezvoltare. În cazul proiectelor deja în derulare, Neubauer le recomandă dezvoltatorilor să pună accent pe calitate şi eficienţă. “Celor care au început deja un proiect le urez succes, să găsească chiriaşi, la chirii bune. Dar mă îndoiesc că le va merge prea bine tuturor având în vedere că sunt cazuri când dezvoltatorii de birouri din Pipera au acceptat şi chirii de 10 euro pe metru pătrat pe lună”, a adăugat Neubauer.

Sursa: Curierul National

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...