Dezvoltari comerciale: modelul Militari incepe sa fie clonat si pe A2In urmatorii doi ani Autostrada Soarelui va atrage cele mai multe investitii pe segmentul retail  Artera de iesire a nordului - DN1 -, pe locul 1 dupa suprafata destinata comertului  Parcurile de retail si magazinele din afara orasului sunt la fel de profitabile precum cele din interiorul Capitalei

Cea mai aglomerata artera din punct de vedere comercial continua sa fie ie­sirea din Bucuresti catre DN1, pe locul 2 dupa suprafata totala destinata spatiilor comerciale aflandu-se iesirea spre Autos­trada A1 (Bucuresti-Pitesti), potrivit unei analize realizate de „Financiarul”.

Astfel, in prezent, totalul suprafetelor destinate comertului in unitati de peste 6.000 mp (gen hiper­market, retail park, shopping mall, cash&carry si DIY - Do-It-Yourself) pe directia soselei Bucuresti-Plo­iesti/DN1 se cifreaza la aproximativ 205.000 mp, cu aproape 9% mai mult fata de situatia de pe A1, unde spatiile comerciale mari totalizeaza circa 187.000 mp.

A treia cea mai comerciala artera de intrare/iesire in Capitala este soseaua Colentina-DN2, unde exista aproximativ 160.000 mp de spatii pentru retail.

Totusi, in com­pa­ra­tie cu DN1 si A1, unde majoritatea for­mu­lelor de comert sunt reprezentate de catre unitati de tip hipermarket, shopping mall si retail park, iesrea spre Urziceni este dominata de doua mari complexuri comerciale de tip en-gros - Doraly Afumati si Dragonul Rosu Volun­tari. Cele doua totalizeaza o suprafata comerciala de aproximativ 130.000 mp.

In „lumina” crizei economice, retai­lerii care s-au pozitionat pe arterele de in­trare/iesire n-au avut de suferit asa cum ne-am fi asteptat. Bogdan Sergentu, Head of Valuation&Consulting Depar­t­ment, DTZ Echinox, spune ca „locatia acestor retaileri nu a influentat in mod pozitiv sau negativ veniturile raportate.

In ge­neral, companiile care activeaza in acest sector au raportat vanzari scazute in com­paratie cu previziunile facute in perioada prece­denta crizei, fiecare fiind afectata la nivel diferit, in functie de tipul si de domeniul de referinta. Locatia nu a influentat decat intr-o foarte mica ma­su­ra”, sustine repre­zentantul DTZ Echinox.

1. Bulevardul Bucuresti-Ploiesti

Continuitatea dezvoltarilor imo­bi­liare de-a lungul soselei Bucuresti-Pl­o­iesti a transformat aceasta aglomerata artera intr-un fel de bulevard cu riverani dintre cei mai diversi - ansambluri rezi­dentiale, centre de afaceri, depozite si logistica, dar si comert.

In afara de nenumaratele show-roomuri auto, de mobila, obiecte pentru casa si gradina etc., acest „bule­vard” este si adresa celui mai mare parc co­mercial de la periferia Capitalei. Ba­nea­sa Shopping City cu­prinde aproximativ 85.000 mp de spatii comerciale, la care se adauga un hi­permarket Carrefour si Ga­leria Feeria (32.500 mp), magazine Bri­co­store (14.500 mp), Metro (14.100 mp), Mo­bexpert (23.000 mp) si Ikea (26.000 mp).

Acest complex comercial va fi dezvol­tat cu alte circa 25.000 mp de spatii co­mer­ciale, conform unui plan pus la bataie de catre Baneasa Developments in zona comerciala Baneasa. Noile investitii vor presupune construirea unui cinema­tograf, a unui centru de divertisment si a unei benzinarii, proiect ce necesita inves­titii de 22 de milioane de euro.

2. A1, un model comercial de succes

Artera de iesire spre Occident a Capi­talei, soseaua Iuliu Maniu si A1, concen­treaza in prezent aproximativ 187.000 mp de spatii comerciale in unitati de peste 6.000 mp. Majoritatea spatiilor, circa 150.000 mp, se afla in cele doua parcuri de retail dezvoltate de catre compania Liebrecht&wooD, res­pectiv West Park si Militari Shopping.

Ultimul are peste 77.000 mp si gazduieste un hi­per­market Auchan, magazine Praktiker, Domo, De­ca­thlon si C&A. West Park cu­prinde un total de 70.000 mp inchiri­a­bili, iar pe lan­ga Fashion House (18.300 mp) din proiect mai fac parte Hornbach (23.000 mp), retailerul de mobila Kika (29.000 mp) si Techno­market (6.000 mp). V

izavi de West Park se afla centrul comercial care reuneste Carrefour Mili­tari cu Ga­le­ria comerciala aferenta (apro­xi­mativ 12.000 mp in total) si Bricostore (10.000 mp).

Directii de perspectiva

Modelul de dezvoltare pus la punct de catre belgienii de Liebrecht&wooD se pare ca va fi urmat si de catre Avrig 35 in asociere cu Cascade Group. Cele doua vor sa cloneze afacerea la iesirea catre Au­to­strada Soarelui (A2), unde inten­tio­neaza sa construiasca pe locul fostei fabrici Si­co­med proiectul Pallady Shopping Center.

Zona are avantajul faptului ca este slab exploatata, iar po­trivit expertului DTZ Bogdan Sergentu, „ca si tendinta ge­ne­rala, in deschiderea de noi unitati, re­tai­­lerii se orienteaza in mod pre­ponderent pe acoperirea zo­nelor neexploatate inca sau cu un po­tential comercial bun, si mai putin in functie de chirie”.

De aceea, pentru urmatorii ani ten­din­ta retailerilor este de a exploata zonele de sud si de est ale Bucurestiului. Acestea nu se bucura la acest moment de aceeasi aco­perire, precum vestul si nor­dul Capi­ta­lei, adauga Bogdan Ser­gen­tu.

Startul valorificarii zonei a fost dat deja de catre real Hipermarket, companie care sapta­ma­na trecuta a deschis cel mai mare ma­gazin al sau din reteaua roma­neasca, chiar vizavi de amplasamentul viitorului Pallady Shopping Center.

Maga­zinul Real, al patrulea din Bucu­resti, are o su­pra­fata construita de 14.000 metri patrati, din care 9.700 mp sunt destinati spatiului de vanzare. Tot aici se va deschide o galerie comerciala de 10.800 mp, o unitate Metro si un maga­zin de bricolaj Obi.

Potrivit repre­zen­tantului DTZ Echi­nox, principalele avantaje aduse de o ase­me­nea locatie se refera la costul redus al terenurilor. In plus, nu trebuie exclus din ecuatie nici faptul ca la fel ca in cazul altor cartiere periferice (Pante­li­mon, Colentina sau Militari), zona Pallady prezinta o im­por­tanta arie de influenta (catchment area).

„Conform experientei cartierului Mi­litari, ampla­sa­mentele periferice pot re­prezenta un pol important al pietei spa­tii­lor co­merciale, atragand retaileri pro­ve­nind din diverse sectoare, in general de tipul hipermarket, cash&carry, DIY (Do-It-Yourself)”, declara Bogdan Sergentu.

In ceea ce priveste noile dezvoltari de pe artera Pallady-A2, Pallady Shopping Center va fi cel mai important proiect de retail din estul Bucurestiului. Princi­pa­lele ancore ale acestuia vor fi Auchan (20.000 mp suprafata comerciala) si Deca­thlon (7.000 mp).

Pe langa acestea, pro­iec­tul va mai presupune construirea unui ma­gazin de bricolaj, de mobila si deco­ra­tiuni, precum si o galerie comer­ciala  cu peste 110 magazine (20.000 mp). Lucrarile de constructie la proiect ur­meaza sa inceapa in vara acestui an, investitia totala fiind estimata la 80 de milioane de euro.

Sursa: Financiarul

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...