Dezvoltatorii imobiliari nu se sperie de introducerea locuintelor ANL in "Prima Casa"Dezvoltatorii imobiliari considera ca includerea cladirilor ANL in programul Prima Casa nu ii va afecta deloc, vanzarea acestor locuinte fiind un lucru bun in conditiile in care statul are nevoie de bani.
Elena Udrea, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, a afirmat ca Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL) reprezinta o solutie pentru deblocarea pietei.

Udrea a spus ca pretul stabilit de minister este dat de preturile la care au fost facute licitatiile de construire din 2009-2010 si anume 19.150 euro pentru o garsoniera, 26.950 euro pentru un apartament de 2 camere si 36.014 euro pentru 3 camere.

“Am ajuns la concluzia ca pretul corect pentru un dezvoltator al statului, asa cum este ANL, este cel de inlocuire, adica, daca vand o garsoniera eu vreau cu banii pe care-i incasez sa pot construi alta, statul nefacand profit din activitatea de construire din acest program social pe care-l deruleaza. La aceasta valoare se adauga 10% cheltuieli neprevazute”, a mai spus Udrea.

“Includerea cladirilor ANL in programul Prima Casa nu ne va afecta deloc. ANL-urile se adreseaza clar unui alt segment. Nu trebuie sa uitam ca sunt totusi conditii de eligibilitate in ceea ce priveste aceste cladiri. Nu oricine are sumele vehiculate poate achizitiona un astfel de apartamento”, a declarat Asher Lax, marketing and sales director Adama.

El a adaugat ca, in ceea ce priveste preturile anuntate pentru aceste locuinte trebuie mentionat ca sunt subventionate. “Nu se poate construi la preturile acestea”, a precizat Asher Lax.

Valentin Tanase, vicepresedinte Platinum Group a afirmat faptul ca introducerea spre vanzare a caselor executate de ANL este in esenta un lucru bun. Statul are nevoie de bani si e normal sa recurga la toate mijloacele pt a aduce banii la buget.

“Cat priveste preturile anuntate, ANL-urile au terenuri cesionate de stat, utilitati publice platite de la buget, subventionare pentru constructia efectiva, in consecinta statul nu este concurentul nostru”, a mai spus Tanase.

“Cred in continuare ca guvernul va tine cont si de propuneriile noastre pentru a revigora aceasta piata prin programul Prima Casa 2″, a adaugat Valentin Tanase.

Adama dezvolta in prezent 6 proiecte in tara. La sfarsitul lunii februarie a fost inaugurata prima cladire din ansamblul Evocasa Armonia ce cuprinde 131 de apartamente. Ansamblul a fost vandut in proportie de 65% si a necesitat o investitie de 30 milioane de euro.

Proiectul Vitan Platinum Towers se construieste in zona Vitan a Bucurestiului, urmand sa cuprinda 4 blocuri de 12, 14 si 16 etaje, cu un total de 313 apartamente.

Guvernul a decis ca si imobilele construite de ANL sa poata fi cumparate prin intermediul programului Prima Casa. Creditul pentru cumpararea unei locuinte prin Prima Casa va fi garantat in limita a 60.000 euro, pentru imobile vechi ori deja incepute, si 70.000 euro, pentru locuinte cu lucrari inca neincepute, iar cumparatorii organizati in asociatii vor avea o garantie de cate 75.000 euro, tot pentru case noi.

Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului spera sa vanda 20.000 de locuinte ANL, pe care sa obtina aproximativ 500 milioane euro.

Sursa: Dailybusiness

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...