In baza unui ordin emis de ANAF in septembrie anul trecut, persoanele fizice care au vandut intre 2004-2009 mai mult de o locuinta intr-un an ar trebui sa plateasca retroactiv TVA  Vanzatorii se indreapta acum impotriva cumparatorilor, chemati sa achite in solidar

Dezvoltatorii persoane fizice au inceput sa trimita notificari prin care anunta cumparatorii de locuinte ca, in cazul in care ANAF ii va chema in instanta pentru plata retroactiva a TVA, acestia isi rezerva dreptul de a cere in judecata clientilor sai plata in solidar a sumelor revendicate de catre Fisc.

In cazul in care vanzatorii persoane fizice vor fi declarati platitori de TVA, sute de mii de procese intre acestia si organele Fiscului, precum si cele dintre cumparatori si vanzatori de proprietati imobiliare se vor declansa peste tot in tara. Potrivit unor cifre neoficiale, in cauzele ridi­cate la ins­tan­te in jurul problemei TVA retroactiv ar putea sa se im­plice peste 75.000 de persoane fizice vanzatori si peste 300.000 de cumparatori.

Este posibil ca si notarii, cei in a caror obligatie intra calcularea si colectarea TVA, sa fie chemati in instanta la plata in solidar a taxei soli­citate, declara Mihai Flo­rescu, repre­zen­tantul proaspat infiintatei Asociatii a Cum­paratorilor cu TVA retroactiv (ACTVA). Repre­zentantii Fiscului sustin ca aceia care vor fi urmariti sunt investitorii si speculatorii mascati sub forma persoanelor fizice.

Insa este putin probabil ca acestia sa nu se intoarca impotriva clientilor sai, cum­paratorii de locuinte, care potrivit legii sunt obligati sa suporte plata TVA. Mai mult, consu­matorul final plateste nu doar TVA retroactiv, ci si penalitatile de 36% pe an.

Cand se razgandeste ANAF

Avocatul Ionut Mateescu spune ca, in perioada anilor 2002-2008, aceleasi prevederi legale au fost interpretate de catre organele fiscale ale statului la modul ca persoanele fizice nu platesc TVA. In 2009 s-au razgan­dit, punand pe jar zeci de mii de persoane care au derulat tran­zactii imobiliare. „Din punct de vedere legal, in perioada men­tionata nu exista nicio obligatie pentru persoanele fizice sa plat­easca TVA.

Mai mult, daca vreun dezvoltator persoana fizica ar fi vrut sa se inregistreze ca platitor de TVA, Fiscul nu avea cum sa-i permita acest lucru, pentru ca lipsea meca­nismul legal. Trebuia ori sa se inregistreze ca PFA ori ca SRL”, explica Mateescu. Avocatul precizeaza ca, potrivit legii, taxa pe valoarea adaugata este o taxa platita de catre consu­matorul final, in cazul nostru fiind vorba despre proprietarul de locuinta.

„ANAF are la dispozitie o regle­menatre potrivit careia van­zatorul plateste in solidar taxa pe valoarea adaugata. In realitate, organul fiscal nu-l cheama pe vanzator sa plateasca in solidar cu cum­paratorul, ci il obliga pe vanzator sa pla­teasca in locul acestuia”, explica avocatul Mateescu. Potrivit legii, doar daca un cum­parator este declarat in inca­pa­citate de plata vanzatorul preia sarcina platii.

Problemele proprietarilor

Ce se va intampla daca actualii proprietari vor fi obligati sa plateasca TVA retroactiv? Potrivit avocatului Mateescu, se va genera un haos de nedescris in sistemul de justitie al tarii. Singurii care vor avea de castigat din tot acest talmes-balmes vor fi avocatii, care vor fi angajati de cumparatori sau vanzatori sa le apere interesele in instante. Si inspectorii fiscali vor avea de castigat. Totusi, multe tranzactii imo­biliare s-au realizat cu finantare bancara.

Iar daca proprietarul va fi incapabil sa suporte o plata suplimentara de 19%, banca va fi obligata de Fisc sa-i execute proprietatea. Singura cale de atac a cumparatorilor va fi angajarea unui avo­cat care sa invoce in instanta solutii de excep­tie sau alte chichite juridice in vederea amanarii acestei plati. In caz extrem, pro­prietarul unei locuinte ar putea solicita des­fiintarea contrac­tului de vanzare-cumparare si revenirea la situatia initiala.

Caile ciudate ale TVA imobiliar

Declararea persoanelor fizice ca platitori de TVA a devenit obligatorie abia din 2008, iar aplicarea taxei la tranzactiile imobiliare trebuia sa se faca, potrivit Codului Fiscal de atunci, doar cu 1 ianuarie 2008 si numai in cazul tranzactiilor „cu continuitate”.

Tot atunci, in Codul Fiscal a aparut si prima clarificare privind caracterul de continuitate. Articolele 127 si 141 din acesta spun ca o singura tranzactionare pe an intre doua persoane fizice are caracter ocazional, ceea ce pe cale de consecinta inseamna ca mai mult de o tranzactie induce caracter de continuitate. In septembrie 2009, ANAF a cerut notarilor, printr-un ordin al institutiei, sa aplice TVA retroactiv si pentru tranzactiile din 2004-2007 plus penalitatile aferente.

Sursa: Financiarul

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...