Rupti de realitate
icon1 Redactor | icon2 News | icon4 04 1st, 2009  

timonWeekend-ul care a trecut s-a desfasurat Targul Imobiliar National.

TIMON a devenit o manifestare de traditie si experienta organizatorului si-a spus pe deplin cuvantul. Dl. Vlasceanu a fost foarte inspirat de aceasta data si a ales o perioada potrivita unei asemenea manifestari. In plus, de aceasta data, s-a renuntat la razboiul pe fata dintre TNI (Targul National Imobiliar) si TIMON (Targul Imobiliar National) si am fost scutiti de haosul din toamna anului trecut cand TNI s-a desfasurat la Palatul Parlamantului, iar TIMON s-a desfasurat chiar in aceeasi perioada, intr-un cort in Piata Constitutiei. Cred ca organizatorul si-a facut foarte bine treaba si printr-o campanie de promovare potrivita si agresiva a reusit sa trezeasca interesul multor vizitatori.

Word Trade Center - iarmaroc imobiliar

Chiar daca perioada de desfasurare a fost aleasa in mod inspirat, locatia folosita in mod traditional de TIMON este total nepotrivita pentru o manifestare care se respecta. Locul este potrivit pentru lansari de produse, conferinte de presa sau alte manifestari de PR, dar total neadecvata pentru un targ imobiliar.

Suprafata insuficienta, cu spatii inguste si standuri inghesuite mi-a lasat impresia unui targ de haine second hand. Te calcai in picioare ca sa prinzi un pliant sau sa afli amanunte despre o oferta ce parea interesanta. Niciun stand nu era amenajat potrivit pentru o discutie serioasa despre achizitionarea unei locuinte. Toti expozantii erau depasiti de afluxul de vizitatori si nepregatiti pentru o discutie intr-un cadru civilizat.

Cred ca si din acest punct de vedere se impune o schimbare de viziune si cred ca un organizator trebuie sa aiba capacitatea sa se transpuna in pielea unui cumparator imobiliar. Acum, mai mult ca niciodata, cumparatorul trebuie tratat cu respectul potrivit puterii banilor lui si spatiul ales pentru un asemenea eveniment trebuie ales cu mult mai multa grija.

Unii dezvoltatori imobiliari …

Trebuie sa fii cu capul in nori sa crezi ca daca lumea se aduna ca la balci inseamna ca si cumpara orice oriunde. Unii dintre expozanti trebuie sa fie cel putin ametiti sa creada ca o sa cumpere cineva un apartament intr-un bloc inconjurat de rate si gaste, construit intr-o comuna de la tara, chiar daca este destul de aproape de Bucuresti. In acelasi timp, sa incerci sa vinzi o garsoniera de 24mp. utili, chiar daca aceasta costa “numai” 34.oooE, mi se pare un afront adus oricarui vizitator cu pretentii de trai civilizat.

Nu stiu cat de naivi ne cred ei pe noi, dar sa promoveze un apartament la Mamaia cu 10.000E, sa mergem sa vedem despre ce este vorba, si in realitate sa gasim o oferta “time sharing”, adica esti proprietar numai 8 zile pe an, mi se pare o pacaleala. Nu stiu cum au facut ei calculul, dar la 10.000 pentru 8 zile, inseamna 450.000E/an. Cum pot sa ceara atatia bani pentru un apartament de 2 camere? E treaba lor, dar la 10.000E pentru 8 zile mai bine stai la hotel, atunci cand mergi la mare.

Desi s-a anuntat ca o oferta demna de luat in calcul, ratele direct de la dezvoltator ascund totusi niste compromisuri peste care nu cred ca trece cineva. Primul ar fi pretul. La 1600E/mp. nu se va muta prea curand cineva.

Concluzii

Un eveniment de referinta, dar care ne-a demonstrat ca piata imobiliara inca nu s-a maturizat. Nu cred ca numarul oficial de vizitatori anuntat este cel real si masurat prin metode stiintifice, dar intr-adevar vizitatori au fost in numar destul de mare. Asta este un semn extrem de bun, dar nu inseamna ca a cumparat cineva ceva. La un targ nu mergi cu banii la tine, ci mergi sa-ti faci o impresie generala despre cum a evoluat piata si despre directia in care se va dezvolta pe viitor. Impresia cu care am plecat de la acest targ a fost una simpla: Dezvoltatorii trebuie sa se trezeasca la realitate si sa vina cu solutii pentru a putea sa-si vanda locuintele.

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...