În ceea ce priveşte reabilitarea termică, ministerul nu a mai contractat blocuri noi, ci a finalizat cele 29.000 de locuinţe contractate anul trecut

Reducerea fondurilor alocate de la buget Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului cu 10% a diminuat de cinci ori numărul locuinţelor ANL care vor fi construite anul acesta, a anunţat vineri ministerul precizând că vor fi realizate doar 1.400 faţă de 7.000 cât îşi propusese iniţial instituţia.

“Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului nu a suspendat programul de construcţie a locuinţelor pentru tineri prin ANL şi nici pe cel de reabilitare termică a locuinţelor”, a comunicat MDRT, precizând totuşi că “în urma reducerii bugetului ministerului cu 10%, şi bugetele alocate acestor programe au fost reduse, însă în niciun caz, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului nu renunţă la construcţia de locuinţe şi la reabilitarea termică”.

În sprijinul acestor afirmaţii, reprezentanţii MDRT au explicat că reducerea bugetului de stat alocat unui program “atrage după sine reducerea numărului de obiective de investiţii finalizate în cadrul programului respectiv”.

“Astfel, diminuarea fondurilor alocate de la bugetul de stat construcţiei de locuinţe pentru tineri prin ANL presupune finalizarea în acest an a unui număr de aproximativ 1.400 de locuinţe, faţă de 7.000 de locuinţe câte ne propusesem la începutul lui 2010″, a mai precizat instituţia.

În ceea ce priveşte programul de reabilitare termică, MDRT a comunicat că bugetul pe anul în curs nu a permis contractarea de lucrări noi, ci doar finalizarea celor 29.000 de locuinţe contractate în 2009.

“Pentru rezolvarea problemelor de locuire ale tinerilor şi pe cele de reabilitare termică a clădirilor, Ministerul a luat o serie de măsuri menite să compenseze diminuările de buget.

Astfel, MDRT a dat posibilitatea tinerilor chiriaşi să cumpere locuinţele ANL în condiţii avantajoase, banii rezultaţi din vânzare urmând a fi folosiţi pentru construcţia de noi locuinţe.

În acelaşi context, MDRT a reglementat parteneriatul public-privat pentru construirea de locuinţe destinate tinerilor, ceea ce înseamnă că proiectele de acest tip vor putea fi derulate şi cu finanţare privată”, se arată în comunicatul ministerului, potrivit căruia se fac eforturi susţinute pentru identificarea surselor de finanţare alternativă pentru programele anunţate ca prioritare, inclusiv cel de construcţie a locuinţelor pentru tineri prin ANL.

Referitor la reabilitarea termică, reprezentanţii ministerului arată că s-a iniţiat un program complementar care permite finanţarea acestui tip de lucrări direct de către beneficiar, prin credite acordate de CEC, garantate de stat şi cu dobândă subvenţionată prin MDRT.

Sursa: Curierul National

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...