case-de-chibrituriComplexul imobiliar din Ştefăneşti are apartamente de trei camere de 58,15 mp utili, în loc de 66 mp, minimum prevăzut de lege.

Apartamente noi mai mici decât limita legală. Un investitor dezvoltă în Ştefăneşti, localitate din apropierea Capitalei, un complex rezidenţial cu locuinţe care nu respectă suprafaţa utilă minimă impusă de lege. Cei care şi-au dorit să scape de comunistele „cutii de chibrituri” se trezesc aici în cutii de conserve nounouţe, care pot fi chiar mai mici faţă de cele din care abia „scăpaseră”. O parte dintre apartamentele noi de trei camere din ansamblul Cosmopolis au suprafeţe utile de 58,15 metri pătraţi, respectiv 61,42 mp, potrivit măsurătorilor înregistrate în cartea funciară la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Ilfov. Unităţile situate la mansardă sunt chiar mai mici: 55,28 mp. Legea locuinţei nr. 114/1996 precizează însă că valorile minime pentru unităţile locative de trei camere trebuie să fie de 66 mp utili, la cel mult trei locatari, sau 74 mp utili, în cazul a patru locatari. „Nu ar fi primul caz de acest gen”, spune analistul Radu Zilişteanu. Principalul motiv este costul mare al terenurilor şi al construcţiei.

Respectarea legii se află în ograda primăriei

„Autorizarea executării construcţiilor de locuinţe noi, indiferent de na tura proprietăţii sau a amplasamentului, se face pe baza satisfacerii exi - genţelor minimale”, menţionează articolul 3 din actul normativ. Conform a cestuia, de respectarea prevederilor se ocupă autorităţile locale. „În urma sesizării pe care ne-aţi făcut-o, vom face cercetări în acest caz”, au declarat reprezentanţii primăriei.

Conducerea

Opus Land Development, dezvoltatorul Cosmopolis, susţine că au fost respectate toate normele. „În legătură cu execuţia lucrărilor, vă comunicăm că toate construcţiile au fost executate cu respectarea legislaţiei în vigoare, realizându-se deja recepţia lucrărilor cu autorităţile competente şi intabularea acestora în cărţile funciare relevante, în strictă conformitate cu dispoziţiile legale în vigoare”, a precizat Murat Kavurga, general manager al Opus Land Development.

Misterul suprafeţelor

Faptul că apartamentele s-au dovedit atât de mici i-a dezamăgit pe unii dintre noii proprietari, care se aşteptau la alte suprafeţe. Asta pentru că, în precontractul încheiat în faza de proiect, erau menţionaţi 80 de metri pătraţi, fără să se precizeze dacă era vorba despre suprafaţa utilă sau despre cea construită. „În momentul în care am semnat contractul, conducerea ne-a spus că nu există încă un plan exact, dar se ştie că totalul va fi de 80 mp. Nu am ştiut că se referă la suprafaţa construită şi nu la cea utilă, cum era normal”, a afirmat Alina Hosu, unul dintre clienţi.

Ea intenţionează acum să rezilieze contractul, după ce a constatat că trebuie să plătească 91.544 de euro  TVA pe o locuinţă mai mică de 60 mp utili. Con - tractul menţionează însă că suprafeţele sunt estimative. „Consumatorul ale cărui interese economice au fost afectate poate face reclamaţie la ANPC pentru partea de informare incorectă”, a explicat Paul Anghel, consilier în cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC). Consumatorii au dreptul de a fi informaţi, în mod complet, corect şi precis, asupra caracteristicilor esenţiale ale produselor şi serviciilor oferite de operatorii economici, potrivit OG nr. 21/1992.

Cosmopolis este unul dintre cele mai mari complexuri rezidenţiale din ţară, ce va necesita o investiţie totală de 700 de milioane de euro. Opus Land Development, dezvoltatorul ansamblului, menţionează că vor fi construite până la 6.000 de locuinţe, pe un teren de 100 de hectare în zona Ştefăneşti-Tunari.

Construcţia va fi realizată în şapte etape, având ca termen-limită anul 2014. Pe lângă apartamentele şi vilele ce urmează să fie ridicate, Opus Land Development (sucursală a companiei de construcţii Buyukhanli Group) va mai dezvolta şi o serie de clădiri de birouri, spaţii comerciale, locuri de joacă pentru copii, un spital, o şcoală, o biserică şi chiar un hotel.

Sursa: Evenimentul Zilei

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...