O reţea de escroci imobiliari - formată din 25 de persoane, puse deja sub învinuire - a fost anihilată de procurorii DIICOT, poliţiştii de la Crima Organizată Bucureşti şi ofiţeri DGIPI.

Până acum, câteva zeci de persoane, în special din Capitală, au fost victime ale acestei grupări, sumele date de fiecare persoană fiind între 100.000 şi 400.000 €

Grupul infracţional s-a constituit în perioada 2008 - 2010 şi era alcătuit din 25 de membri, fiecare dintre aceştia având un rol exact determinant.

Din reţea făceau parte şi trei avocaţi din Baroul Bucureşti, un arhivar şef din cadrul Serviciului de Carte Funciară al Sectorului 1 Bucureşti şi un director coordonator al unei unităţi bancare. În atenţia autorităţilor judiciare se află şi un notar care “lucra” pentru această reţea.

Modul de operare

Modalitatea de acţiune a grupării consta în identificarea de imobile situate în Bucureşti (terenuri cu/fără construcţie aferentă, nelocuite şi aflate în stare de conservare ori aflate în paragină) şi întocmirea în fals de înscrisuri - titluri de proprietate, certificate de moştenitor sau diverse alte acte notariale precum şi acte de identitate, cu complicitatea unor funcţionari din cadrul instituţiilor statului cu atribuţii în domeniul cadastrului şi publicităţii imobiliare precum şi a unor persoane care aveau cunoştinţe de specialitate în domeniul confecţionării de ştampile şi alte însemne.

Membrii reţelei foloseau înscrisurile falsificate pentru inducerea în eroare a persoanelor interesate de investiţii imobiliare, precum şi a reprezentanţilor birourilor notariale, prin vânzarea terenurilor sau pentru ipotecarea acestora în vederea obţinerea unor credite bancare, fără ca proprietarii de drept să aibă cunoştinţă despre acest fapt, potrivit unui comunicat de presă remis redacţiei de către DIICOT.

Cine sunt avocaţii implicaţi în dosar

Membrii grupării au reuşit astfel inducerea în eroare a mai multor părţi vătămate - câteva zeci de persoane, în special din Capitală - şi producerea până la această dată a unui prejudiciu de 980.000 de euro. Ieri, autorităţile judiciare au efectuat 47 de percheziţii domiciliare în municipiul Bucureşti.

În urma percheziţiilor, la sediul DIICOT au fost aduse bunurile ridicate, respective documente, tehnică de calcul, bani etc. Sumele cerute pentru un apartament sau o casă variau de la 100.000 de euro la 400.000 de euro.

Tot ieri, la DIICOT Bucureşti au fost chemate la audieri în jur de 45 de persoane: este vorba atât de învinuiţi cât şi de martori şi victime. Anchetatorii urmează să stabilească dacă cei care au cumpărat imobilele au fost de bună credinţă sau au cunoscut faptul că cei care vindeau erau falşi proprietari.

Din reţea fac parte şi patru cămătari din Chitila, din clanul “Dârjan”, cunoscuţi pentru infracţiuni comise cu violenţă.

Tot ieri au fost audiaţi la DIICOT, în acelaşi dosar, şi doi avocaţi. Unul dintre ei este Sever Teodorescu, cunoscut prin faptul că a apărat în diverse dosare pe membrii clanului “Gemenii”. La rândul său, Teodorescu a fost trimis în judecată de DNA, anul trecut, pentru trafic de influenţă. In perioada mai-noiembrie 2009, Sever Teodorescu, in calitate de avocat in cadrul Baroului de Avocati Bucuresti, a pretins de la o persoana denuntatoare, arestata preventiv, sume de bani pentru a interveni pe langa judecatorii care trebuiau sa judece dosarul. Celălalt avocat implicat în dosarul escrocheriilor imobiliare este Alecu Sichitiu, apărătorul lui Cătălin Mavriche, condamnat la 25 de ani de închisoare pentru uciderea lui Mihai Pârvu, zis Caiac, un cunoscut interlop din Craiova.

Sursa: Gandul

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...