Politica Băncii Naţionale a României se face simţită cu o întârziere de câteva luni.

Aprecierea monedei naţionale în jurul valorii de 4,1 lei/euro şi reducerea dobânzilor la credite au făcut ca împrumuturile ipotecare să fie din nou atractive pentru români. Cu toate acestea, riscul pierderii locului de muncă şi incertitudinea preţurilor de pe piaţa imobiliară îi determină pe români să fie rezervaţi în accesarea unui credit de la instituţiila bancare.

Dobânzile la creditele ipotecare au scăzut, în decembrie 2009, la nivelurile înregistrate în martie 2008, potrivit indexului DAE (dobânda anuală efectivă) calculate de FinZoom.

„Aprilie 2009 a dat startul trendului descendent, menţinut pe toată durata anului, ajuns în decembrie la valoarea de 8,53% (după o medie a scăderilor de 0,45 puncte procentuale/lună)”, spun analiştii FinZoom.

Diminuarea dobânzilor este un efect al coborârii dobânzii-cheie de către Banca Naţională a României (BNR). La începutul anului trecut, dobânda de politică monetară era de 10%, fiind redusă treptat până la nivelul actual de 7,5%.

* Indexul DAE ţine seama de cea mai bună ofertă a fiecărei bănci, pentru un credit imobiliar/ipotecar de 50.000 euro acordat pe o perioadă de 25 ani (valoarea proprietăţii fiind de 65.000 euro). Ca un exemplu, în timp ce la Uni- Credit DAE pentru un credit ipotecar este de 7,48%, la Raiffeisen Bank aceasta ajunge la 9,67%.

Cum se vede 2010, pe creditare

Potrivit reprezentanţilor Uni- Credit Ţiriac, prima parte a anului 2010 va fi una foarte dificilă, marcată de incertitudine. „În primul semestru, costul riscului va fi foarte mare, prin urmare şi creditarea va rămâne la un nivel relativ scăzut. O creditare mai accesibilă pentru un segment mai larg de clienţi se va face simţită din 2011″, ne declarau, recent, oficialii băncii.

Cu toate acestea, dobânzile sunt încă destul de mari fie că vorbim despre credite ipotecare sau despre nevoi personale, în euro. „Dobânzile mari vin din costul refinanţării în euro a băncilor şi din nivelul mai ridicat al dobânzii pe piaţa interbancară faţă de nivelul dobânzii- cheie”, mai spuneau oficialii UniCredit Ţiriac.

DE NEATINS

Creditele de nevoi personale rămân încă scumpe

Dezgheţul creditării continuă şi pe segmentul împrumuturilor de nevoi personale. Spre exemplu, zilele trecute unele bănci au anunţat că şi-au mărit perioada maximă de creditare de la 5 la 7 ani. Alte instituţii de finanţare au comunicat recent că au redus dobânzile la împrumuturile în lei şi în euro.

Cu toate acestea, dobânzile anuale efective pe care ni le-au prezentat au fost mai mult decât înfricoşător de mari. Astfel că, pentru un credit de 5.000 euro, DAE era de 24%, în timp ce pentru un credit în lei - aproape 31%.  Mai mult, cei care au în derulare credite cu dobândă variabilă în funcţie de ROBOR sau EURIBOR trebuie să se prezinte la bănci pentru a vedea dacă ratele au fost modificate în plus sau în minus.

OPINIE

Împrumuturile se vor ieftini şi în perioada următoare

Costul asigurării de risc a crescut semnificativ, ducând astfel la menţinerea unui nivel ridicat al dobânzilor, spun bancherii. Cu toate acestea, Radu Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), spune că dobânzile vor scădea şi mai mult în viitorul apropiat.

„Băncile nu invocă nicio scuză pentru nivelul dobânzilor la credite din această perioadă dificilă de criză, însă eu consider că trendul dobânzilor practicate de bănci este de scădere”, declara, la finele anului trecut, şeful bancherilor din România.

Potrivit lui, situaţia economică a României se va îmbunătăţi, ceea ce va conduce la reducerea presiunilor pe leu. Odată dispărut acest factor de stres, va permite băncii centrale, în prima parte din 2010, o nouă relaxare a ansamblului de măsuri de politică monetară, prin continuarea reducerii dobânzii de politică monetară, precum şi o reconsiderare a nivelului rezervelor minime obligatorii, care nu au fost modificate la ultima şedinţă a BNR.

Sursa: Evenimentul Zilei

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...