Preţurile locuinţelor din zona Bucureşti -Centru au avansat cu 7,3% în trimestrul 3. La nivel regional, doar în Moldova s-au înregistrat creşteri.

EFG Eurobank: Avansul trebuie tratat cu precauţie, din moment ce evoluţia este influenţată de sezonalitate.

Preţurile locuinţelor din zona Bucureşti - Centru au crescut cu 7,3% în trimestrul al treilea al acestui an şi cu 8% faţă de septembrie 2010, ceea ce poate sugera un potenţial de recuperare, însă este posibil ca evoluţia să ţină doar de sezonalitate, potrivit unei analize a EFG Eurobank Property Services, membră a Eurobank EFG Group.

Conform Indexului Rezidenţial calculat de EFG Eurobank Property Services, preţurile locuinţelor par a se fi stabilizat în al treilea trimestru al anului, regiunea Bucureşti-Ilfov plasându-se în fruntea îmbunătăţirilor, cu o revenire, de la o scădere anuală de 1,6% a preţurilor medii în ultimii 5 ani şi de 6,3% în ultimul an, pe o creştere de 1,3% în al treilea trimestru din 2011, scrie Mediafax.

“Creşterea preţurilor pentru unele regiuni şi oraşe pe bază trimestrială trebuie tratată cu precauţie, din moment ce evoluţia este influenţată de sezonalitate şi consecvenţa poate fi folosită mai ales pentru date statistice. O perspectivă sigură privind evoluţia pe termen lung a preţurilor poate fi dată de indexurile anuale care ţin cont de discrepanţele sezonale, dar exprimă informaţii mai rare (în ritm anualizat) şi deci mai puţin relevante pentru estimarea aşteptărilor imediate”, a declarat Dimitra Marini, director general al EFG Eurobank Property Services România.

Zona Bucureşti - Centru a avut o contribuţie semnificativă la această creştere de la un avans de 0,8% pe an, în ultimii 5 ani, la 7,9% în ultimul an şi 7,3% în al treilea trimestru al acestui an.

Luând în considerare faptul că, în timp, regiunea Bucureşti - Centru a demonstrat o anticipare a trendului general al pieţei, creşterea înregistrată poate fi considerată un indicator pozitiv al unei potenţiale recuperări a întregului sector rezidenţial, în următoarele luni.

Totuşi, trebuie luat în considerare faptul că nivelul trimestrial al regiunii Bucureşti - Centru este volatil, evoluţii cu suişuri şi coborâşuri înregistrându-se şi în trecut. Zona Bucureştiului a înregistrat o scădere a preţurilor de 3,8% în ultimul trimestru, ceea ce conduce la slabe performanţe şi asupra altor segmente la nivel anual şi pentru ultimii cinci ani (în bază anuală)”, se precizează într-un comunicat al EFG Eurobank Property Services.

În Bucureşti, preţurile au scăzut cu 3,6%

Potrivit companiei de servicii imobiliare, pe parcursul trimestrului trecut, preţurile apartamentelor din Bucureşti au scăzut cu un procentaj moderat de 3,6%, în timp ce preţurile apartamentelor din ţară au suferit o corecţie mai drastică de 5,3%.

De asemenea, sumele pentru care se puteau cumpăra proprietăţi nou construite s-au diminuat, cu 2,3% în Bucureşti, în timp ce la nivel naţional au suferit o depreciere de 10%.

Proprietăţile vechi au avut scăderi mai mici de 1,4% în Bucureşti şi 1,8% în ţară. Influenţat de programul guvernamental Prima Casă, nivelul general cumulat al apartamentelor din cele două zone ale Bucureştiului (Centru şi Periferie) a avut o modificare de doar 0,9%.

La nivel regional, Moldova este singura regiune care a înregistrat creşteri de 0,8% pe parcursul ultimilor 5 ani, de 8,6% anual şi de 1,4% trimestrial, având, la nivel anual, cel mai mare index pe zone.

Pe parcursul celui de-al treilea trimestru, preţurile s-au îmbunătăţit în zona vestică a ţării şi au continuat să scadă cu o viteză mai accentuată în diviziunile Nord şi Sud, şi la o viteză mai scăzută în diviziunea Centru.

Acelaşi trend descrescător al preţurilor s-a înregistrat în majoritatea oraşelor din România. Astfel de situaţii se întâlnesc în Constanţa, Brăila, Cluj-Napoca şi Braşov.

Preţurile rezidenţelor în Craiova au rămas stabile pe parcursul ultimului trimestru. Totuşi, Craiova deţine cea mai puternică performanţă pe 5 ani, în comparaţie cu alte mari oraşe, având o rată anuală de 4,7%.

Ploieştiul combină creşterea trimestrială puternică cu cea de pe ultimii 5 ani (în ritm anualizat), urmat de Oradea şi Timişoara. În acelaşi timp, Iaşiul are cea mai semnificativă creştere anuală a preţului apartamentelor, urmat de Cluj-Napoca.

Sursa: Curierul National

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...