Francizele imobiliare: Ma platesti ca sa te stapanesc!Majoritatea francizelor imobiliare nu si-au trimis angajatii la scoala si nu detin o diploma care sa le dea dreptul sa presteze legal munca de agent.

In acest context, la o discutie amicala cu un master francizor, am incercat sa aflu pe ce “post” sunt angajati agentii lor? Agenti de vanzari? Muncitori necalificati? … Stiti ce mi-a raspuns razand? Pai ce, eu ii platesc pe ei? Ei ma platesc pe mine, deci eu sunt “angajatul” lor, iar ei ma platesc ca sa îi stapanesc. :)) Ei sa ma treaca pe statul de plata pe postul de “stapân”.

Francizele imobiliare se chinuie de cativa ani sa intre pe piata rezidentiala si nu prea reusesc. Oare de ce?

Un mare sef de retea imobiliara ne-a explicat cu generozitate pe un blog, care sunt dezavantaje unei francize imobiliare:

- nu mai poti utiliza numele tau, numele agentiei pe care ai crescut-o ca pe copilul tau.
- nu mai poti utiliza sigla ta, la care - poate - ai muncit nopti s-o creezi.
- nu mai poti avea agentia in sediul pe care tu il consideri potrivit.
- daca un coleg de franciza face afaceri intr-un mod mai putin ortodox - si afla presa - atunci toate agentiile din acea retea vor avea de suferit.
- vrei, nu vrei, trebuie sa platesti o suma minima lunara, chiar si in lunile in care nu incasezi nimic.
- din veniturile tale, chiar daca sunt aduse de clientii tai vechi, trebuie sa platesti un procent - redeventa si o contributie la fondul de publicitate.
- nu poti iesi din sistemul de franciza atunci cand vrei, ci trebuie sa platesti un exit fee care este semnificativ.
- la toate dezavantajele se adauga faptul ca master-ul are acces la evidentele tale contabile.

Alte dezavantaje mai sunt? Eu cred ca da.

Programele de training promise sunt un mare bullshit. Numai gargara, nimic concret, cunosc multi brokeri din marile retele de rezidential care nu au primit sprijin deloc, nici macar un training folositor, numai tampenii fara nicio legatura cu realitatea din strada, iar in rezidential banii se fac in strada.

Sunt retele care se lauda peste tot cu miile lor de programe de training, cu 5000 de pagini de cursuri si de fapt, majoritatea sunt optionale si nu le face nimeni niciodata. Am ramas socat cand am vazut curicula unei retele in care cursul de legislatie era doar la capitolul “optionale” - nici macar la “recomandate”, iar la obligatorii nu erau decat doua - ceva filozofie si ceva legat de softul intern de gestiune - atat - restul, toate erau fie recomandate, fie optionale, iar pe surse am aflat ca nu s-au tinut niciodata si nici macar nu au lectori pregatiti pentru asta.

Totusi, cand iti vand franciza pun foarte mult accentul pe acest aspect, in realitate e o mare minciuna, dovedita. Mai rau e ca daca totusi te invata ceva, te invata numai prostii, lucruri care nu functioneaza in Romania si care nu stiu daca o sa functioneze vreodata.

Acest lucru se datoreaza experientei ZERO pe piata locala. Fracizele sunt cumparate de oameni cu bani care vor sa faca mai multi bani, dar care nu au deloc experienta in piata rezidentiala. Niciunul din master-francizorii romani nu au facut vreodata trazactionare imobiliara pe piata rezidentiala.

Oamenii din fruntea retelelor nu simt piata deloc, sunt complet pe langa subiect. Faptul ca aparent le merge treaba se datoreaza haosului de pe piata in care ei reusesc sa se evidentieze folosindu-se de brandul international.

In majoritatea cazurilor francizele sunt cumparate de oameni fara experienta in domeniu, altfel, daca ar avea experienta, nu ar avea nevoie de franciza. In consecinta nu gasesti in retele oameni cu adevarat experimentati. Stau linistiti ca au in spate un brand si e suficient.

Ca o consecinta cu impact direct asupra rezultatelor, 99% din angajatii retelelor sunt complet nepregatiti, fara scoala, fara studii, fara educatie. Baietii isteti nu stau mai mult de 3-6 luni intr-o retea dupa care sigur pleaca. Daca sunt totusi unii care rezista mai mult ca angajati intr-o retea o fac pentru ca nu-i controleaza nimeni si fac ce vor. Cei din industrie inteleg bine ce vreau sa spun cu “fac ce vor”.

Si atunci au sanse francizele sa se impuna pe piata rezidentiala din Romania? Eu cred ca nu. Dovada sta in faptul ca mai multe se inchid decat se deschid. In plus niciuna dintre marile francize nu se alfa in top 10 firme imobiliare: http://www.sfin.ro/articol_24310/schimbari_in_topul_celor_mai_mari_agentii_imobiliare.html

Pe rezidential se lucreaza cu publicul larg, iar acesta are nevoie, in ordine, de o tranzactionare rapida, la cel mai bun pret si in siguranta, lucruri care pot fi oferite fara sa-ti scrii numele unei francize in frunte.

Dar daca totusi te-ai hotarat sa te bagi intr-o franciza imobiliara, felicitari, tocmai te-ai ales cu un “stapân”. Spor la cotizat!

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...