Fuga de “Prima casa”
icon1 Editor | icon2 News | icon4 10 29th, 2009  

fuga-de-prima-casaAgentii imobiliari si proprietarii de case nici nu vor sa auda de programul “Prima casa”! Suma pe care o poate imprumuta cineva prin acest program este mica in comparatie cu preturile de pe piata.

La acest aspect se adauga si perioada mare de timp dupa care proprietarul imobilului primeste banii. Cine vrea sa-si cumpere locuinta prin programul “Prima casa” o sa constate ca pe piata circula doua idei neadevarate. Prima ar fi ca cea mai mare problema a programului consta in obtinerea dificila a creditului, din cauza bancii sau a Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGECIMM). Ceea ce nu este adevarat. Al doilea mit vehiculat este ca piata imobiliara se confrunta cu o lipsa a cererii si ca lipsa banilor a dus preturile la imobile in jos. Alt neadevar. Daca ai depus toate actele la banca si ai obtinut o preaprobare a creditului valabila 120 de zile, lucrurile merg foarte repede. Cat priveste tranzactiile de pe piata imobiliara, trebuie sa spunem ca cele mai bune afaceri se fac cu bani cash, amanunt specificat in dreptul anunturilor imobiliare atractive. Pretul imobilelor a crescut in ultimul timp, iar unii analisti imobiliari sunt de parere ca la acest fenomen si-a adus contributia si programul “Prima casa”. Numai ca, acum, nu prea mai sunt imobile care sa coste 60.000 de euro, in afara celor aflate la parter sau la ultimul etaj din blocurile situate in cartiere marginase, precum Balta Alba, Colentina sau Berceni. Daca apartamentul este situat la un etaj rezonabil, blocul este construit dupa 1980 si mai este si situat in apropierea unei statii de metrou, atunci pretul depaseste cu 10.000 - 15.000 de euro suma din program. Cei care vor sa cumpere astfel de apartamente trebuie sa aduca diferenta ca avans. Iar acest lucru este valabil in cazul in care nu exista mentiunea expresa a proprietarului ca nu doreste sa vanda imobilul prin intermediul acestui program. Pentru un apartament bun, de regula, exista cerere cu bani cash. Reprezentantul unui agentii imobiliare ne-a declarat ca acum proprietarii de imobile cer mai mult decat se poate obtine prin intermediul acestui tip de creditare. Acesta a precizat ca, in felul acesta, se va ajunge la un blocaj pe piata imobiliara, din care nu se va iesi decat prin reducerea pretentiilor celor care au de vanzare un imobil. De regula, cei care vor sa cumpere un apartament prin programul “Prima casa” sunt evitati sau cel mult ascultati cu indulgenta de agentii imobiliari.

Evaluari sub 60.000 de euro

Si se pare ca exista motive intemeiate pentru aceasta atitudine. Incheierea unei tranzactii imobiliare prin acest program nu este un lucru usor si multi nu au chef sa-si piarda timpul cu asemenea clienti. Exista si alte motive. Pentru imobile la care se convenise pretul de 60.000 de euro, evaluatorii nu au estimat o valoare mai mare de 50.000 de euro. Cum cei in cauza nu si-au permis sa plateasca diferenta ca avans, intelegerea a picat, cumparatorul a pierdut avansul din antecontract, iar proprietarul imobilului nu a mai putut sa-l vanda doua luni. Dupa aceste experiente, agentii imobiliari recomanda existenta unui avans mai mare. Aceeasi recomandare este facuta si celor care doresc un apartament situat la un etaj inferior si intr-un bloc construit dupa 1980. Oricum, pentru un credit “Prima casa” este nevoie de o suma supli­mentara, printre altele pentru plata taxelor notariale si un avans de trei rate, care in to­tal depasesc 5000 de euro impreuna cu avansul de 3% cerut de banca.

Sursa: Ziua

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...