Executivul ar vrea să împartă cu băncile garanţiile statului la creditele emise.

Boc: Împărţirea riscului va duce la dublarea plafonului total al garanţiilor şi a numărului de beneficiari. Discuţiile tehnice urmează să fie finalizate într-o săptămână

Garanţia statului la creditele alocate prin programul “Prima Casă” ar putea fi suportate, în egală măsură, şi de către băncile care acordă împrumuturile, premierul Emil Boc avansând ideea că astfel s-ar putea dubla plafonul total al garanţiilor şi, implicit, numărul beneficiarilor.

Ipoteza reducerii la jumătate a garanţiilor pentru “Prima Casă” suportate de stat a fost discutată ieri, la Ministerul Finanţelor Publice, de bancherii agreaţi în acest program şi reprezentanţii Guvernului, aceştia din urmă luând în calcul continuarea programului prin folosirea celor 750 milioane de euro, cât ar reprezenta jumătatea garanţiilor emise. Discuţiile tehnice urmează să fie finalizate într-o săptămână.

În prezent, creditele bancare acordate pentru cumpărarea unei locuinţe prin programul “Prima Casă” sunt garantate în totalitate de stat, iar plafonul total al garanţiilor este de 1,5 miliarde de euro.

Riscul băncilor este “aproape zero”

În sprijinul propunerii sale, premierul le-a argumentat bancherilor că preluarea de către bănci a unei părţi din riscul aferent acestor garanţii este opţională, iar contractele de creditare vor fi modificate doar între bănci şi Fondul de Garantare, fără a afecta clienţii şi fără a fi schimbate condiţiile legate de dobânzi.

“La 1,5 miliarde euro garanţii se pot adăuga încă 1,5 miliarde euro. Vom dubla numărul beneficiarilor prin dublarea plafonului actual al garanţiilor, se deblochează garanţiile acordate de stat. Dacă băncile acceptă această variantă, vor mai fi încă 1,5 miliarde euro în sistem”, a spus Boc, citat de Mediafax, susţinând că în cazul în care băncile sunt de acord cu această propunere, riscul va fi “aproape zero”, pentru că din totalul celor 37.000 contracte de creditare încheiate până în prezent, doar 21 cazuri ridică probleme de neplată a ratelor.

Ialomiţianu: Vor să participe şi persoane care au deja o locuinţă

Susţinând că există solicitări şi din partea unor persoane care au deja o locuinţă, dar că acest lucru nu s-a discutat încă cu băncile, ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a precizat că programul îşi va menţine “caracterul social”.

El a afirmat că, în cazul în care băncile au atins deja plafonul de garanţii, există posibilitatea unor transferuri de fonduri între acestea.

Guvernul a decis, în ianuarie, ca programul Prima Casă să continue şi în acest an, cu acelaşi nivel al cuantumului garanţiei de stat, în limita unui plafon total de garanţii de 200 milioane euro, care ar putea fi suplimentat în luna iulie pentru a doua parte a anului. Acest plafon a fost deja epuizat în proporţie de 50%.

Plafonul garanţiilor care pot fi emise în 2011, de 200 milioane euro, reprezintă diferenţa neutilizată la finele anului 2010 din plafonul de 1,7 miliarde euro alocat programului “Prima Casă” în anii 2009-2010.

Prin a doua etapă a programului “Prima Casă”, lansată la începutul anului trecut, statul a garantat creditele pentru cumpărarea unei locuinţe în limita a 60.000 euro, pentru imobile vechi ori deja începute, şi 70.000 euro, pentru locuinţe cu lucrări încă neîncepute, iar cumpărătorii organizaţi în asociaţii au beneficiat de o garanţie de câte 75.000 euro, tot pentru case noi.

Creditele prin “Prima Casă” au o rată a dobânzii EURIBOR (rata solicitată între principalele bănci din zona euro la depozitele pe piaţa interbancară) la trei luni plus maxim 4% pe an, la credite în euro, respectiv ROBOR (rata dobânzii la împrumuturi pe piaţa interbancară românească) la 3 luni plus maxim 2,5 puncte procentuale. Marja include şi nivelul total al comisioanelor percepute de finanţator.

Sursa: Curierul National

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...