Guvernul a decis să majoreze impozitele pe locuinţe. Pentru prima clădire, alta decât cea de domiciliu, impozitul va fi cu 30% mai mare, la cea de-a doua se va dubla, iar pentru cea de-a treia şi următoarele se va plăti cu 200% mai mult decât pe locuinţa de domiciliu. Politicienii-imobiliari salută, cu dinţii strânşi, măsura

Deputatul democrat-liberal, Silviu Prigoană, nu crede până n-o vede în Monitorul Oficial: “Chestii d-astea de principiu mai cunosc eu. Acum câţiva ani discutam de majorarea TVA-ului şi nu s-a mai majorat nimic”.

Prigoană a oferit, în schimb, un “studiu de caz”. Un fel de wishful thinking: “Guvernul îşi asumă responsabilitatea pe nişte măsuri. Guvernul cade, că au mai căzut guverne în România.

Asta înseamnă că nu se aplică măsurile. Corect? Păi şi atunci de ce să-mi dau eu cu presupusul pe ceva ce nu se va întâmpla niciodată?… Iar un alt guvern va veni cu un alt plan de măsuri”, a mai spus Prigoană pentru Gândul.

Dincolo de această ipoteză, Silviu Prigoană consideră că, în România, impozitele “sunt o glumă”. “Eu nu cred că pe un proprietar de zece case îl deranjează că de la a patra plăteşte 200 la sută. Asta nu este o majorare serioasă”, mai spune deputatul PD-L.

La fel ca şi fiul său, Silviu Prigoană este adeptul “fiscalităţii americane”. “În SUA, impozitul este a patra parte din salariu, iar chiria, a treia parte. Iar americanul trebuie să se hotărască dacă vrea să fie proprietar sau chiriaş, în aceste condiţii”.

Miron Mitrea: “E puţin cam mare, dar sunt de acord”

Nici senatorul PSD, Miron Mitrea, nu este foarte în temă cu ideea Guvernului, dar “dacă se pune problema unui impozit diferenţiat, eu sunt de acord cu el”, spune acesta. Deşi o creştere cu 200 la sută i se pare “puţin cam mare”.

“Poate că nu este bine să-i descurajăm pe cei care au bani să cumpere mai multe clădiri. Oricum, un impozit diferenţiat mi se pare corect”. Deşi are două proprietăţi, Mitrea nu va simţi direct această majorare. “Eu am o a doua casă, destul de mică, în Austria, dar nici acolo nu mi se aplică un impozit prea mare”.

Deputatul PSD, Robert Negoiţă, spune că nu-l interesează aspectul, pentru că nu se mai ocupă de mult de tranzacţii imobiliare. “Eu, ca să fiu sincer, n-am case de vacanţă şi locuiesc într-un apartament care nici măcar nu este al meu”. Problema sa este însă una foarte serioasă. “Este adevărat că am construit apartamente pe care le revindeam, dar pentru că mi-au pus sechestru pe ele n-am putut să mai vând”.

Apartamentele, spune Negoiţă, sunt în proprietatea sa, dacă va fi nevoit să plătească impozit majorat, nu va suferi foarte tare. “Ok, şi?! Asta e. Toată legislaţia asta mă lasă rece. Iar dacă mă întrebaţi pe mine, eu vă spun că mi se pare o măsură corectă. Cine îşi permite mai mult de o casă, ar trebui să plătească şi de zece ori mai mult decât cei cu o singură proprietate”, a conchis deputatul social-democrat.

Gabriel Oprea: “E nevoie să crească impozitarea ca să depăşim criza”

Un impozit mărit pe locuinţe nu-l sperie nici pe ministrul Apărării, Gabriel Oprea, cel care se află în fruntea topului membrilor Cabinetului cu cele mai multe imobile. Potrivit declaraţiei de avere de pe site-ul Guvernului, preşedintele executiv al UNPR are 7 apartamente şi case de locuit: 3 case şi două apartamente în Bucureşti şi alte două apartamente în Predeal, respectiv Mangalia.

“Am fost printre primii demnitari care, când eram prefectul Capitalei şi legea nu cerea, mi-am depus declaraţia de avere pe Mediafax (agenţia de presă - n.r.). Pe de altă parte, când vorbeşti de interes naţional, vorbeşti peste interesul personal, de grup sau de partid.

E nevoie să crească impozitarea ca să putem depăşi această situaţie de criză. Plătesc cu mare bucurie orice impozit care ne face să depăşim această situaţie de criză. Aşa este normal şi corect”, a declarat, pentru Gândul, Gabriel Oprea.

“Este important pentru toţi oamenii care şi-au făcut o afacere să contribuie într-un efort solidar şi care se descurcă mult mai bine decât alţii care au mari probleme financiare. De aceea, trebuie să ne unim cu toţii. V-aş da un exemplu.

Cei din Africa din Sud, pe timpul crizei, îşi vindeau aurul ca să participe la un efort solidar. Nu ştiu dacă vom ajunge acolo, dar un efort minim - să fim solidari şi să facem orice ca să depăşim această situaţie grea în care se află lumea în general şi România acum - trebuie să facem, iar eu îl fac cu mare plăcere”, ne-a mai spus ministrul Apărării.

Dan Morega: “Pe mine mă afectează această creştere”

Liberalul Dan Morega susţine că, pentru el, situaţia este inacceptabilă. “Mă afectează creşterea impozitelor pentru că eu nu am firme. Trebuie să plătesc 2.000 lei şi îi voi da în tranşe pentru că nu am cum să-i dau pe toţi o dată”, ne-a spus deputatul PNL, proprietar al unei case de locuit la Baia de Aramă şi al unei case de vacanţă la Orşova.

Despre aceasta din urmă, Morega a ţinut să menţioneze că este, mai degrabă, o cabană: “E o cabană. Are două camere. E din scândură şi este izolată cu material de izolaţie de 5 centimetri”.

Sursa: Gandul

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...