Guvernul Ungariei intenţionează să elimine treptat din ţară toate creditele ipotecare în valută, a declarat luni premierul Viktor Orban, adăugând că băncile sunt aşteptate să aducă mai multe fonduri în ţară pentru a finanţa programul de rambursare anticipată a împrumuturilor aprobat recent.

Executivul de la Budapesta caută soluţii pentru reducerea expunerii uriaşe a populaţiei şi economiei la datoriile în valută, după ce aprecierea drastică a francului elveţian a afectat cererea de pe piaţa internă şi a încetinit creşterea economică.

“Nu este niciun secret. Obiectivul este ca nicio familie ungară să nu garanteze cu casa un împrumut care nu este în forinţi”, a afirmat Orban în Parlament.

El a spus că sistemul financiar al Ungariei nu va putea suporta eliminarea dintr-o dată a datoriilor în valută. “Iată de ce am luat noi măsuri în ultimul an şi jumătate”, a explicat premierul, potrivit Mediafax.

Orban a arătat că băncile străine trebuie să readucă în Ungaria o parte din profiturile repatriate, pentru că în caz contrar nu vor putea îndeplini condiţiile guvernului pentru programul de rambursare anticipată a creditelor în valută, lansat luna trecută.

“Aduc înapoi profiturile, nu integral, nu din proprie voinţă şi nu sunt entuziasmate, dar chiar şi aşa este vorba, în cazul unei singure bănci, de circa 600 de milioane de euro”, a spus Orban.

Sumele vor creşte, pentru că trebuie să reuşim ca măcar o parte din profiturile repatriate din Ungaria să se întoarcă, a precizat el.

Controversatul program permite populaţiei să ramburseze anticipat creditele ipotecare în valută cu dobânzi preferenţiale, ceea ce a obligat banca centrală să ofere băncilor lichidităţi în euro pentru a calma piaţa.

Băncile sunt aşteptate să înregistreze pierderi uriaşe din cauza aces-tui program, care, în opinia analiştilor, ar putea reduce creditarea şi încetini creşterea economică.

“Orice extindere a acestui program reprezintă un risc nu doar pentru forint şi piaţa valutară, dar ar putea provoca o amplificare a reacţiilor negative din partea altor state membre ale Uniunii Europene”, a declarat Gillian Edgeworth, analist la UniCredit.

Erste Group Bank a avertizat că divizia din Ungaria va înregistra o pierdere de 500 de milioane de euro.
Orban a apreciat că forintul va continua să fie influenţat negativ de problemele din zona euro, iar reglementările bancare din Europa trebuie revizuite.

În opinia sa, este timpul ca băncile comerciale să fie separate de cele de investiţii, atât în Europa cât şi în Ungaria, pentru a proteja mai bine depozitele de economii.

Premierul a mai spus că Ungaria trebuie să îşi dubleze eforturile de reducere a datoriilor publice, estimate că vor scădea în acest an la 73% din PIB, pentru a se proteja de criza datoriilor din zona euro.

Sursa: Bursa

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...