Guvernul va introduce certificatul energetic din 15 iunieCertificatul energetic solicitat la operaţiunile de vânzare, achiziţie sau închirierea de locuinţe va fi introdus începând cu 15 iunie, iar precontractele încheiate deja la notariat pentru vânzarea-cumpărarea de imobile vor fi finalizate conform legislaţiei în vigoare la data înregistrării acestora.

Introducerea certificatului energetic începând cu jumătatea lunii iunie este prevăzută într-un proiect de ordonanţă de urgenţă care urmează să fie aprobat de Guvern.

“Prevederile articolului 23 din Legea 372/2005 privind performanţa energetică a clădirilor, referitoare la elaborarea certificatelor de performanţă energetică a clădirii şi punerea acestora la dispoziţie potenţialilor cumpărători sau chiriaşi de către proprietari, în cazul vânzării sau închirierii locuinţelor unifamiliale şi a apartamentelor din blocurile de locuinţe, se aplică începând cu data de 15 iunie 2010.

Precontractele semnate şi încheiate la notariat pentru vânzare-cumpărare locuinţe, precum şi documentaţiile depuse la instituţiile bancare în vederea perfectării contractelor de vânzare-cumpărare locuinţe, înregistrate înainte de data intrării în vigoare a acestei ordonanţe de urgenţă, se finalizează conform legislaţiei în vigoare la data încheierii/înregistrării acestora”, se arată în actul normativ.

Documentul relevă totodată că pentru elaborarea certificatelor au fost atestaţi tehnico-profesional, până la 30 aprilie 2010, un număr de 767 specialişti ca auditori energetici pentru clădiri.

Prin certificat, potenţialul cumpărător sau chiriaş este informat asupra performanţei energetice a apartamentului. Documentul este valabil 10 ani de la data emiterii şi se elaborează de către auditori energetici pentru clădiri, persoane fizice atestate.

Sursa: Capital

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...