Decât să cheltuieşti foarte mult pentru reamenajarea şi renovarea locuinţei pe care te-ai hotărât să o vinzi, mai bine ai în vedere câteva lucrări de do it yourself care sunt mai ieftine. Pentru a obţine o sumă mai mare pe ea nu trebuie să te apuci de proiecte scumpe şi grele, ci doar să citeşti sfaturile de mai jos oferite de Investopedia.com şi să fii dispus să le pui singur în aplicare.

Camere şi holuri
Împrospătează aspectul pereţilor!

Dacă pereţii locuinţei tale sunt zgâriaţi, cojiţi sau murdari, câteva reparaţii şi o mână de var lavabil sau chiar tapet le va schimba foarte mult înfăţişarea. Dacă vrei să creşti valoare locuinţei înainte de vânzare este recomandabil să aplici o combinaţie de culori neutră care să dea un aspect unitar, să dea senzaţia de spaţiu şi să fie pe placul mai multor potenţiali cumpărători.

Montează baghete din lemn!
Această lucrare surprinzător de simplă adaugă personalitate locuinţei. Doar cumperi baghetele din lemn decorativ, le tai pe măsură (ori le iei gata tăiate de la magazin) şi le fixezi în colţurile de sus ale camerelor. Ele pot fi chiar şi vopsite. Necesită doar un pic de îndemânare şi ceva scule, dar nu este prea scump şi le poţi face singur.

Atenţie la detalii!
Schimbă mânerele uşilor, ale şifonierelor, agăţătoarele de la cuier, cele de chei, întrerupătoarele electrice etc. pentru că acestea sunt, de obicei, vechi şi plictisitoare, iar cele noi pot schimba aspectul încăperilor. În plus, ele sunt şi foarte ieftine şi uşor de schimbat. Totuşi, încearcă să le adaptezi locuinţei şi să iei unele pe gustul celor mai mulţi.

Instalează ventilator de tavan!
Oricine vrea să plătească mai puţin la factura de energie electrică sau chiar la încălzire. Montând un ventilator de tavan poţi face asta pentru că nu vei mai folosi atât de mult aparatul de aer condiţionat şi, în plus, economiseşti la încălzire prin recircularea aerului cald care se duce spre tavan. Un astfel de aparat nu este scump, iar investiţia va fi recuperată în foarte scurt timp.

Înlocuieşte jaluzelele!
Jaluzelele verticale sau orizontale ieftine, vechi şi prăfuite nu adaugă valoare locuinţei tale. Cel mai bine ar fi să le înlocuieşti cu unele exterioare din lemn sau chiar cu draperii interesante. În afara aspectului mai bun, ele oferă şi posibilitatea ca vara, când laşi geamurile deschise, să intre aerul fără să lase şi razele soarelui.

Îmbunătăţeşte aspectul podelei!
Locuinţele mai vechi au de obicei parchet vechi şi murdar care scârţâie sau mochetă inestetică. Mocheta poate fi înlocuită foarte uşor cu parchet laminat, iar parchetul vechi poate fi raşchetat şi lăcuit. Ambele variante oferă un aspect mult mai bun al locuinţei cu cheltuieli minime.

Baia
Redă aspectul pereţilor şi podelei!

Chiar şi gresia şi faianţa o poţi înlocui cu alta nouă dacă este prea veche şi inestetică. Iar efortul nu este prea mare şi nici nu trebuie să ai studii superioare în domeniu. Pe sacul de adeziv scrie tot ceea ce tebuie să faci, iar materialele sunt destul de ieftine.

Detaliile
Dacă ai o baie în care nu ai mai schimbat nimic de mult timp este momentul să faci, mai ales dacă te gândeşti că nu trebuie să cheltuieşti prea mult. Cu siguranţă baia va arăta mai bine cu altă baterie la chiuvetă şi cadă, cu alt suport de prosoape, alt capac de WC, alt suport de săpun sau periuţă şi pastă de dinţi.

Bucătăria
Vopseşte mobilierul!

Poţi cumpăra altă mobilă şi va fi mai ieftină cea „luată de-a gata” decât cea „făcută pe comandă”. Dar asta înseamnă să cheltuieşti şi să munceşti cam mult. Mai bine o vopseşti sau o lăcuieşti pe cea existentă după ce ai curăţat-o foarte bine. Dacă le vei face albe vor lumina încăperea şi nici nu vor fi în afara tendinţelor. Acest lucru îl poţi face şi cu mobilierul din baie şi nu îţi trebuie decât vopsea şi pensulă.

Înlocuieşte mânerele!
Chiar dacă pare banal, înlocuirea mânerelelor dulapurilor din bucătărie poate schimba aspectul mobilierului chiar dacă îl vei vopsi sau nu.

Camera de zi
Curăţă şemineul!

Dacă ai un şemineu pe care nu prea l-ai folosit sunt şanse mari ca el să nu arate prea bine. Pentru că un şemineu poate mări valoarea la care vei vinde locuinţa, trebuie să-l faci să arate cât mai prezentabil. Încearcă să-l cureţi cât mai bine chiar dacă este din cărămidă sau piatră. Vei munci un pic la el, dar va merita toţi banii.

Nu uita de exterior!
Este uşor să uiţi de exterior atât timp cât cea mai mare parte a timpului petrecut acasă este în interior, dar el este prima şi, câteodată, ultima impresie pe care o lasă locuinţa ta. Iată câteva trucuri de îmbunătăţire a acestuia.

Înlocuieşte uşa de la intrare!
O uşă nouă nu este o investiţie extrem de mică, dar nici una foarte mare. Dacă îţi să o schimbi, fă-o, dacă nu, măcar curăţ-o pe cea veche şi vopseşte-o cât mai atractiv şi în ton cu restul casei.

Schimbă preşul de la intrare!
De obicei ţinem mulţi ani un preş la intrarea în casă fără să ne dăm seama cât este de murdar şi de zdrenţuit. Cu toate acestea el este unul dintre primele lucruri pe care le vede un potenţial cumpărător. De aceea trebuie să-l schimbi cu unul nou, costul fiind foarte mic.

Curăţă pereţii!
Pentru mult mai puţini bani decât o zugrăveală, poţi spăla pereţii exteriori ai casei şi le poţi reda aspectul de aproape proaspăt vopsiţi. Există firme care se ocupă cu astfel de lucrări cu detergenţi speciali şi furtune cu presiune.

Vopseşte pereţii!
Dacă spălarea pereţilor nu a avut rezultatele scontate, trebuie să iei în considerare vopsirea lor chiar dacă nu o poţi face singur şi trebuie să plăteşti pe altcineva. Această investiţie este mult mai mică decât valoarea pe care o poate da la vânzare pentru că dă aspectul de casă nouă.

Spală şi aleile, balcoanele şi garajul!
Dacă tot ai spălat pereţii ar fi bine să speli şi aleile, balcoanele sau garajul pentru că altfel vor contrasta cu pereţii şi vor da impresia de curăţenie făcută de ochii lumii.

Îmbunătăţeşte aspectul grădinii!

Plantele din grădină sau de la geamuri şi balcoane dau un aspect plăcut locuinţei. Ele atrag privirea potenţialilor cumpărători şi dau senzaţia de casă îngrijită cu atenţie de proprietari. Pentru a nu investi foarte mult foloseşte plante perene sau care nu trebuie schimbate în fiecare an. În grădină plantează copaci sau chiar pomi fructiferi şi flori care să o înveselească, iar gardul îl poţi ascunde cu unul viu.

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...