Ieftinirea apartamentelor a redus facilitatile promise de developeriCererea scăzută a îngustat încasările dezvoltatorilor, ceea ce a făcut ca unele lucruri promise iniţial să existe doar pe macheta promoţională.

Lipsa încasărilor i-a făcut pe actualii dezvoltatori rezidenţiali să-şi piardă imaginaţia, calitate de care au dat dovadă din plin înainte de criză.

Mai toate proiectele acestora aveau schiţate mari spaţii verzi, fântâni arteziene, centre comerciale sau chiar mici lacuri artificiale. Descrierea finisajelor sau a materialelor era plină de superlative. Puţine dintre aceste promisiuni s-au şi realizat.
Dacă în anii trecuţi cumpă­rătorii dădeau bani mulţi pentru o locuinţă fără să ştie sigur cum va arăta aceas­ta, în prezent, pentru apar­ta­men­tele finalizate şi mai ieftine lipsesc clienţii. Nici ieftinirile nu au venit însă singure, ci însoţite de o scă­dere a calităţii ansamblurilor re­zi­denţiale, plecând de la calitatea apar­tamentelor până la absenţa unor facilităţi promise iniţial de vân­zător.

Puţini sunt însă proprietarii care ajung să conteste aceste lipsuri. Asta pentru că mulţi dintre aceştia au ajuns să se mulţumească cu faptul că, spre deosebire de alte proiecte amânate cu anii sau încă fără uti­lităţi trase, măcar au un apartament al lor, chiar dacă departe de ceea ce li s-a promis.

Vånzări pe promisiuni

Unul dintre ansamblurile care au atras mulţi cumpărători ca urma­re a nenumăratelor promisiuni este Confort City. Izolarea acestui proiect a fost trecută repede cu vederea de cumpărători, cărora li s-a spus încă din urmă cu trei ani că vor avea un pod peste Dâmboviţa, grădiniţă şi centru comercial.

„Nimic din astea nu există. Ca să întorc spre oraş merg până la centură, iar când e blocată centura îmi ia peste o oră”, a de­cla­rat un proprietar. „Sunt mulţumit în mare măsură de apartament. Asta şi pentru că mi l-am finisat singur.

Mă nemulţumeşte însă faptul că nu avem încă acces la boxele de la subsol, faptul că nu s-a reglat încă pro­blema cu apa potabilă, curentul care mai cade şi, uneori, de mirosul de la Protan. Nu toate ţin însă de dezvoltator, dar aveam alte speranţe când am decis să-mi iau aici”, a declarat alt proprietar.

Preţurile în ansamblu aproape că au ajuns la jumătate faţă de vârful pieţei, fapt care i-a făcut în anii tre­cuţi pe mulţi cumpărători să aleagă acest proiect.

Piscină, sală de fitness… Mai bine fără

Complexul West Park din Mili­tari e un alt proiect care practică ieftiniri mari faţă de perioada de vârf. Cumpărătorii nu lipsesc. Diferenţa dintre cei de acum şi cei din urmă cu doi ani este însă aceea că actualii cumpărători ştiu pe ce dau banii.

Cei vechi, dintre care nu puţini au re­nunţat, pierzând avansul, s-au aşteptat la cu totul alt proiect. Complexul, situat lângă Lacul Morii din Bucu­reşti, urma să aibă, conform mache­tei iniţiale, 11 blocuri, supermarket, grădiniţă, dar şi piscină şi sală de fitness.

Proiectul iniţial cuprindea cinci faze de execuţie. Dezvoltatorul a finalizat prima fază anul trecut, cu întârziere de un an, faza a doua e în­cepută, dar viitorul acesteia e incert. Ansamblul are astfel doar patru blocuri din peste 10 promise.

„Ce supermarket, piscină sau sală de fitness? Nici măcar finisajele sau materialele nu sunt ceea ce s-a promis. Ni s-a spus că vor fi materiale din cele mai bune, dar parchetul e de 8 mm, iar gresia e calitatea a II-a”, a declarat un proprietar.

„Cheltuielile mari pe care le avem acum cu întreţinerea, cu­răţenia şi toate celelalte ar fi fost poate justificate dacă aveam un an­samblu cu facilităţile care ni s-au promis. Poate nu-mi părea rău. În con­diţiile astea, apropiate de un bloc co­munist, nu mi se pare normal să plătesc atât, dar sper că e valabil doar pentru perioada de început, pâ­nă-şi reglează developerul anumite probleme”, a adăugat un alt locatar.

Acest proiect a atras în ultima perioadă cumpărători după ce alţii, care au cumpărat pe vârf de piaţă un apartament de trei camere cu 170.000-180.000 de euro, au renun­ţat. Şi aici preţurile au ajuns aproa­pe de jumătate faţă de perioada de boom.

Din lac în copac

Pentru ansamblul Ten Blocks din Militari dezvoltatorul a promis iniţial un lac artificial. Între timp s-a renunţat la respectivul lac, optân-du-se pentru un mic spaţiu verde cu câţiva copaci. Developerul prezintă proiectul ca având apartamente cu gresie, faianţă, parchet, uşi şi obiecte sanitare de cea mai bună calitate, importate din Italia.

„Nu ştiu cum e la alţii, dar mie cada mi-a crăpat după doar două luni. În antecontract s-a promis fa­ianţă înaltă de 2,20 metri pe pereţii din baie. Aceasta a fost pusă doar pe doi pereţi. Baia are scurgere, dar apa nu se scurge pentru că nu are pre­văzută pantă”, povesteşte un pro­prie­tar.

„Pe tavan e rigips, iar când am încercat să pun aplice s-a dete­riorat şi a trebuit să-l refac. În multe locuri unde trebuia să fie vată mi­nerală aceasta lipseşte, iar calitatea materialelor nu e cea promisă, mai precis, nici parchetul şi nici uşa de la intrare”, a adăugat un alt proprietar.

„Cel mai mult mă deranjează la dezvoltator lipsa de comunicare şi secretomania. În timpul lucrărilor am vrut să intru să văd cum se lu­crează, însă nu mi s-a dat voie. Cei apropiaţi dezvoltatorului, care şi-au cumpărat apartamente în complex, au avut acces.

Spun asta pentru că aş fi putut încerca să evit anumite lu­cruri. Frecvent constructorul a pus ac­centul pe un design plăcut în dau­na utilităţii”, a declarat un alt pro­prie­­tar. Acesta încearcă să scuze calitatea anumitor materiale prin faptul că apartamentele au fost construite pe vârf de piaţă, cu costuri mari atât la materiale, cât şi la forţa de muncă.

Pentru sportivi sau sedentari

La ansamblul Brâncuşi Resi­den­ce, după multe întârzieri, lucrurile în­cep să se mişte. Când vine vorba de finisaje însă, calitatea lasă de dorit. Ma­terialele, de asemenea. Din acest an­samblu nu e indicat să lipseşti prea mult timp, pentru că există ris­cul de inundare în unele cazuri, ca urmare a calităţii precare a insta­la­ţii­lor sanitare.

„Deja e umflat parchetul în unele locuri pentru că nu a fost tocmai bine pus, iar gresia a fost pusă crăpată în unele locuri. La astea aş adăuga faptul că, nefiind o fire sportivă, îmi este greu să urc etajele pe scări, pentru că liftul func­ţionează doar între anumite ore”, a declarat un proaspăt locatar.

Un alt dezavantaj al acestui ansamblu este că proaspeţii locatari trăiesc încă într-un şantier, cu tot disconfortul aferent, ca urmare a întâr­zierii predării lucrărilor. Într-o si­tua­ţie similară din acest punct de ve­de­re sunt multe alte ansambluri la a că­ror finalizare încă se lucrează.

Sursa: Saptamana Financiara

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...