Imobiliare de import pentru neamul prostToata istoria noastra am fost niste slugi. Intotdeauna am platit bir, iar asa zisii nostri domnitori se intreceau care plateste bir mai mare, fiind defapt vasalii curtilor straine.

Pentru ca suntem neam prost, nu am reusit sa fim niciodata pe picioarele noastre si cu adevarat independenti.

Din pacate, sigura exceptie a fost perioada comunista, in rest intr-un fel sau altul am ingaduit sa fim tributari unor forte straine.

Dupa revolutia din ‘89 dominatia straina se manifesta mult mai agresiv, dar totul se petrece pasnic, folosindu-se mijloace economice, sub egida mondializarii. Toate marile banci sunt straine, toate companiile petroliere, cele de telefonie, toata sidelurgia, firava industrie auto, toate sunt controlate de straini.

Nu-i de ajuns ca trebuie sa importam diverse resurse, cum ar fi gazul, dar pana si apa, care e tot a noastra, o platim unei firme straine. Penibil mi se pare si faptul ca firma care imi ridica gunoiul de la poarta e tot straina. Ca sa nu mai vorbesc ca am gasit la piata praz olandez.

E firesc ca si agentiile imobiliare sa treaca prin acelasi proces. Marile agentii imobiliare internationale incearca sa-si ia si ele partea. Intrebarea este daca suntem la fel de prosti. Cand bem o cola, se stie ca o parte din bani ajung la americani, la fel si cand mancam un hamburger.

Cand mancam o banana sau bem o cafea, e natural ca o parte din pretul platit sa ajunga undeva afara. Ma intreb cat de natural este ca atunci cand Popescu cumpara o casa de la Ionescu, sa ajunga o parte din bani la americani?

In Romania activeaza cateva francize imobiliare americane, iar de cativa ani duc o politica agresiva de expansiune pe piata imobiliara rezidentiala. Care este efectul asupra unei tranzactii incheiate printr-un broker angajat la o companie straina? Din comisionul platit agentului, o buna parte ajunge tot la americani. De ce? Chiar nu suntem in stare nici macar sa ne vindem casele intre noi, fara sa trimitem bani la americani? Suntem chiar atat de handicapati?

Repet: cand platim apa (care este a noastra) o parte din bani ajung la francezi (apa nova are actionari francezi), cand ne ridica gunoiul (care e tot al nostru), banii ajung la nemti (rebu are actionari germani), dar si cand ne vindem casele intre noi trebuie sa platim comision la americani? Nu cred ca e normal deloc. Casa e in Romania, vanzatorul e roman, cumparatorul tot roman, de ce sa ajunga bani la americani? E o prostie infernala!

Cât de tâmpiţi putem să fim?

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...