BeIgloo: Anul începuse bine, însă după aceste “lovituri”, piaţa a mers mai prost ca înainte. Firmele imobiliare au preluat bâlbâielile Guvernului, au influenţat clienţii şi investitorii

Măsurile de austeritate adoptate de Guvern în acest an au fost, potrivit jucătorilor din sectorul imobiliar, principalii factori care au afectat industria de profil în acest an, susţine compania BeIgloo, organizaţia de vânzări a fondului de investiţii cu capital norvegian, România Invest.

“Deşi toate măsurile au avut în final aceleaşi efecte, respectiv scăderea puterii de cumpărare şi lipsa de încredere în viitor, pe primul loc în acest sens se situează, la egalitate, reducerea salariilor bugetarilor şi creşterea TVA de la 19% la 24%.

Cele două măsuri au avut impact mai ales asupra consumatorului final, atât cel din sectorul privat, cât şi de la stat, prin scăderea puterii de cumpărare şi implicit prin reducerea bugetului pe care aceştia ar fi dispuşi să-l cheltuiască pentru o locuinţă”, se arată într-un comunicat al companiei, remis ieri redacţiei.

Potrivit acestora preţul mediu pe care sunt dispuşi clienţii să îl plătească pentru un apartament nou este de 70.000 euro, iar pentru un apartament vechi, 60.000 euro.

“În primăvara lui 2010 s-a simţit un elan al consumatorului. Oamenii căpătaseră încredere în piaţă. Vânzările crescuseră considerabil. Apoi au lovit consecutiv două măsuri: tăierea salariilor şi mărirea TVA. Din clipa aceea, pentru o bucată de timp, lucrurile au mers chiar mai prost decât înainte să îşi revină. Oamenii erau din nou derutaţi, nu ştiau dacă este sigur pentru ei să plaseze banii într-un apartament, dacă rămân cu salariul ăsta, fie el şi tăiat, sau măcar dacă rămân cu locul de muncă. Treptat, piaţa şi-a mai revenit, dar neîncrederea încă domneşte”, a declarat în comunicat, Nimrod Zvik, directorul de marketing al Be Igloo.

Investiţiile străine vin doar de la jucători care au deja afaceri în România

Pe locul al doilea a fost plasată măsura privind disponibilizările care a afectat puternic o foarte importantă parte a potenţialilor cumpărători de locuinţe, ştiut fiind faptul că bugetarii sunt printre clienţii preferaţi ai băncilor când vine vorba de creditare.

Pe următoarele poziţii, firmele imobiliare au plasat bâlbâielile Guvernului în ceea ce priveşte anumite decizii, precum şi perspectiva menţinerii măsurilor de austeritate.

Cele două elemente au afectat pe de o parte consumatorul final, iar pe de alta investitorii imobiliari, România fiind percepută de către cei din urmă ca o piaţă riscantă.

“Investitorilor noi le-a pierit apetitul de a veni într-o Românie în care nu pot implementa un plan de afaceri nici măcar pe câteva luni.

Nici măcar back-up planurile nu sunt garantate a intui corect următoarele decizii guvernamentale, şi oricum, la ce bun să intri într-un joc cu atâtea bătăi de cap când poţi alege dintr-o listă atât de lungă cu ţări emergente mai stabile la nivel economic şi politic?

Au rămas, deci, doar investitorii care au intrat pe piaţă mai demult, au reuşit să înţeleagă cum merg lucrurile în România şi care încă au afaceri care merg bine aici.

Dar şi dintre ei, este posibil ca unii să se gândească să îşi termine proiectele şi să se retragă”, a mai spus Nimrod Zvik. Acesta a spus că fondul pe care îl reprezintă are planuri de achiziţii, în continuare, pentru care a pregătit un buget de 45 milioane euro.

Astfel, lupta investitorilor care bagă bani în România în acest moment se duce pe două linii:

  • Cum să convingă firmele-mamă că există încă motive de a investi în această ţară şi că nu este cazul să se retragă;
  • Cum să câştige încrederea clienţilor, care a fost zdruncinată puternic de nişte greşeli care nu depind de jucătorii din industria imobiliară.

Ambele ipoteze presupun procese greoaie şi îndelungate, însă nimeni nu se mai aşteaptă acum la schimbări bruşte de comportament.

Toată lumea, fie că este vorba de clienţi sau investitori, acţionează precaut, mai notează reprezentanţii BeIgloo.

Sursa: Curierul National

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...