Pentru a beneficia de credite subvenţionate, proprietarii nu trebuie să înregistreze mai mult de două restanţe la întreţinere. Băncile vor fi obligate să accepte o perioadă de rambursare de cinci ani, cu rate egale, lunare

Reabilitarea termică a locuinţelor va fi garantată de stat numai în limita a 7.400 euro inclusiv TVA pentru clădirea tip locuinţă unifamilială şi a 1.850 euro, inclusiv TVA, pentru fiecare cameră de locuit, echivalentul în lei fiind stabilit în funcţie de media anuală a cursului de schimb leu/euro estimată de Comisia Naţională de Prognoză pentru anul în curs.

Plafonul pentru finanţarea prin credite bancare cu garanţie guvernamentală şi dobândă subvenţionată este prevăzută în normele de aplicare a OUG 69/2010 privind reabilitarea termică a clădirilor de locuit elaborate săptămâna trecută de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului.

Ordonanţa, supusă dezbaterii publice după jumătatea lunii iunie, prevede că persoanele fizice, nu numai asociaţiile de proprietari pot beneficia de împrumuturi de maximum 90% din valoarea lucrărilor de reabilitare termică a clădirilor, aceste credite urmând să fie garantate de stat, iar dobânda să fie subvenţionată.

Normele de aplicare a acestei ordonanţe stabilesc totodată şi criteriile de eligibilitate pe care trebuie să le îndeplinească beneficiarul şi banca, precum şi constructorul.

Astfel, pentru a beneficia de împrumutul de 90% din valoarea devizului, asociaţiile de proprietari trebuie să dovedească faptul că niciunul dintre locatari nu înregistrează mai mult de 2 rate scadente şi neachitate la plata cotei de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, în ultimele 3 luni calendaristice anterioare evaluării eligibilităţii de către finanţator, aceeaşi condiţie aplicându-se şi proprietarului persoană fizică.

În ceea ce priveşte finanţatorul, normele prevăd că acesta trebuie să acorde împrumuturile în lei ţinând cont de indicatorul ROBOR la 3 luni, la care se adaugă marja fixă de maximum 1,5 - 2,5 % pe an şi comisionul de gestiune datorat FNGCIMM.

Totodată, finanţatorul trebuie să accepte durata maximă a creditului de 5 ani şi rambursarea creditului garantat în rate egale, lunare, consecutive, fără a putea menţiona în contractul de credit clauze care să permită modificarea unilaterală de către finanţator a acestuia.

Constructorii trebuie să accepte plata cu o lună de întârziere

Pentru executarea lucrărilor de reabilitare termică, constructorul trebuie să îndeplinească, cumulativ, mai multe condiţii, care să ateste că are drept obiect de activitate domeniul construcţiilor, nu are datorii la bugetul de stat şi cel local şi are capacitatea financiară de a angaja şi executa lucrări, “în condiţiile în care plata pentru facturile depuse la finanţator în luna curentă şi aferente situaţiilor de lucrări executate în luna precedentă se efectuează în prima zi lucrătoare a lunii următoare lunii depunerii documentelor de plată”.

O altă condiţie impusă constructorilor este de a avea angajaţi calificaţi pentru lucrările de reabilitare termică şi să aibă experienţă în domeniu, “confirmată prin scrisoare de recomandare de la cel puţin un beneficiar persoană juridică, pentru care a executat lucrări similare ca natură şi valoare, însoţită de copia procesului verbal de recepţie a lucrărilor, din care rezultă executarea lucrărilor fără obiecţiuni”.

Pe perioada lucrărilor, proprietarii sunt scutiţi de plata impozitului pe clădire

Potrivit proiectului de ordonanţă postat pe site-ul ministerului în urmă cu aproape o lună, reabilitarea termică a locuinţelor va putea fi făcută cu ajutorul unor împrumuturi garantate de stat la care vor avea acces şi persoanele fizice, proprietare a locuinţelor, nu numai asociaţiile de proprietari.

Însă, pentru a putea accesa acest împrumut, proprietarul trebuie să dispună de cel puţin 10% din valoarea lucrărilor, diferenţa putând fi obţinută printr-un împrumut garantat de stat.

O altă noutate introdusă în actul normativ este că, pe perioada efectuării lucrărilor, proprietarii locuinţelor sunt scutiţi de impozitul pe clădire şi nu sunt obligaţi nici să plătească taxele pentru avizul de construcţie.

Lucrările de reabilitare termică cuprind intervenţiile la anvelopa clădirii, repararea sau înlocuirea instalaţiei de distribuţie a agentului termic - încălzire şi apă caldă -, a centralei termice de bloc sau de scară, respectiv la clădirea tip locuinţă unifamilială, introducerea unor sisteme alternative pentru asigurarea energiei pentru apă caldă de consum, iluminat sau încălzire, precizate în raportul de audit energetic.

Etapele necesare realizării lucrărilor

Pentru reabilitarea termică a clădirilor de locuit cu finanţare prin credite bancare sunt necesare expertizarea tehnică şi auditul energetic al clădirii, după care se obţine decizia de intervenţie şi certificatul de urbanism.

Ulterior se proiectează lucrările, se obţine autorizaţia de construire şi se întocmeşte antecontractul pentru executarea lucrărilor.

Etapa următoare cuprinde finanţarea executării lucrărilor de reabilitare termică, contractarea şi decontarea lucrărilor şi recepţia acestora.

Sursa: Curierul National

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...