In Bucuresti nu prea mai e loc de mall-uri
icon1 redactor | icon2 News | icon4 04 15th, 2010  

Răzvan Gheorghe (C&W): În curând vom ajunge în Capitală la o piaţă a centrelor comerciale saturată. Bucureştiul mai poate să primească 1-2 proiecte noi în interior şi fiecare ieşire să aibă un parc de retail.

Anul acesta vom vedea mai multă activitate în spaţiile stradale, unde băncile şi cazinourile vor fi înlocuite de magazinele de îmbrăcăminte şi restaurante.

Anul trecut a fost caracterizat de scăderi importante ale vânzărilor retailerilor, amânarea multor proiecte, schimbarea chiriaşilor neperformanţi, ajustarea chiriilor şi creşterea gradului de neocupare, ne-a subliniat într-un interviu Răzvan Gheorghe, managing director Cushman&Wakefield.

Dar în cadrul aceleiaşi discuţii el ne-a mai spus că Bucureştiul mai poate primi 1-2 centre comerciale în interior şi încă 1-2 parcuri de retail la fiecare ieşire din oraş.

Cum a arătat piaţa centrelor comerciale în 2009?

În primul rând, în 2009, din aproape 700.000 de mp care s-au anunţat a fi livraţi doar 350.000 au fost finalizaţi. A fost un an slab din punctul de vedere al dezvoltărilor de proiecte noi. Iar pentru anul în curs ne aşteptăm la o stagnare în ceea ce priveşte construirea de noi centre comerciale. Vedem un an mai mult de pregătire decât de finalizare.

Cum s-au descurcat retailerii pe timp de criză?

Retailerii au avut o atitudine de aşteptare, unii dintre ei au avut probleme şi fie au închis definitiv, fie şi-au redus reţeaua. Această atitudine de aşteptare a avut un impact asupra tuturor. Anul trecut în prima parte vânzările au scăzut foarte mult, în medie 10%, iar în a doua parte s-au stabilizat. Pe fashion au scăzut şi cu 30%. S-au dus la un minim suficient de scăzut.

Ce măsuri au luat proprietarii de mall-uri?

Proprietarii  de mall-uri au încercat să înlocuiască retaileri bolnavi sau neperformanţi. De cele mai multe ori, proprietarii au cedat pentru reducerea spaţiului închiriat. Gradul de neocupare a crescut.

Gradul de neocupare  pentru centre comerciale secundare a crescut cu un procent între  10-15%; unele dintre exemple sunt: City Mall, Grand Arena, Vitantis. Reducerea chiriilor s-a întâmplat undeva între 10-20% în medie. Vorbim de o renegociere a contractului pentru o perioadă de 6-12 luni.

În curând vom ajunge la o piaţă a centrelor comerciale saturată?

Bucureştiul mai poate să primească 1-2 proiecte noi în interior şi fiecare ieşire din Bucureşti  să aibă un parc de retail. În momentul de faţă există trei parcuri de retail: Militari, Băneasa, Pantelimon şi Sudul.

Estul nu are  parcuri de retail, dar va avea, deoarece unul este în curs de dezvoltare şi proiectul se numeşte: Paladium. Cred că încă un parc mai merge. Şi în sud ar mai merge. Grand Arena este un fiasco, este vorba de un Carrefour şi câteva magazine în faţa lui.

Ne apropiem de o piaţă saturată. Ar mai fi nevoie în estul Bucureştiului de shopping mall. Astfel ajungem la o piaţă suficientă pentru puterea de cumpărare a bucureştenilor.

Ce schimbări vom vedea în acest sector în 2010?

Vom avea prea puţină activitate în centrele comerciale şi mai multă activitate în spaţiile stradale, decât în 2009. Nu am putea vorbi de o revigorare a spaţiilor stradale, dar totuşi vom vedea ceva mişcări. Vom asista la o mărire a numărului de tranzacţii. Acest fapt se datorează reducerilor chiriilor în acest sector cu un procent între 20-30%.

A creat premisele dezvoltării reţelelor din domeniul fashion, piele, încălţăminte. Retailul ţine de cifra de afaceri, iar în momentul în care băncile şi cazinourile nu au suportat chiriile prea scumpe, au renunţat, de aceea acestea vor fi înlocuite de magazine de fashion şi restaurante.

Dacă pe Dorobanţi sau Calea Moşilor preţul chiriilor era  undeva la 50 euro, acum acesta s-a redus la 25-35 de euro, poţi să faci business în domeniul îmbrăcămintei. Am ajuns la un compromis acceptabil între cerere şi ofertă. Scăderi de preţuri ale chiriilor nu vor mai fi la fel de importante ca anul trecut deoarece am  ajuns la un compromis acceptabil între cerere şi ofertă.

Atât timp cât în cartiere sunt spaţii care se pot închiria cu 15-30 euro /mp atunci este bine, se poate face business. Scăderile preţurilor chiriilor nu au fost chiar atât de mari, iar în unele centre comerciale importante  chiar s-ar putea să crească. Iar unele dintre centrele comerciale care ar putea modifica costul chiriilor ar fi: AFI Palace Cotroceni, Bucureşti Mall şi Plaza Mall.

Sursa: Curierul National

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...