mamaia-panoramicPrimăria Constanţa a făcut public proiectul pentru noul Plan Urbanistic Zonal (PUZ) al staţiunii Mamaia pentru că trebuie reactualizat după ce, în luna mai din 2011, instanţa l-a anulat pe cel anterior. Între timp, autorizaţiile de construcţie au fost acordate în baza unui Plan Urbanistic de Detaliu din anul 2007. Din memoriul general al proiectului reiese că noul PUZ prevede reorganizarea reţelei stradale, organizarea arhitectural-urbanistică în funcţie de caracteristicile structurii urbane, modul de utilizare a terenurilor, dezvoltarea infrastructurii edilitare, statutul juridic şi circulaţia terenurilor, precum şi protejarea monumentelor.

Pe lângă variantele de petrecere a timpului liber în staţiune, se doreşte realizarea unui heliport, realizarea de locuinţe secundare (pentru asigurarea unei populaţii permanente), recuperarea terenului din mare, crearea de complexe turistice cu turnuri de până la 22 de etaje, amenajarea unui port pentru ambarcaţiuni şi reabilitarea falezei spre mare.

Pentru că Mamaia duce lipsă de teren, o opţiune pentru a oferi protecţia plajei şi de a crea dezvoltare suplimentară ar fi recuperarea terenului din largul mării sub forma unor insule care să se întindă paralel cu plaja pe aproximativ 200 de m de la linia actuală a ţărmului. Insulele ar putea fi dispuse în pachete pentru dezvoltări de hoteluri, locuinţe şi alte destinaţii, în timp ce partea dinspre ţărm ar putea oferi o suprafaţa de plajă.

Trecerea din Satul de Vacanţă spre Piaţeta Perla (zona de început a Promenadei Mamaia) va fi realizată prin intermediul unei pasarele pietonale. În plus, toate spaţiile verzi existente vor fi desfiinţate pentru a fi realizată o piaţă deschisă. Dar „minunile” nu se opresc aici. În noul PUZ se face referire şi la un proiect spectaculos.

Este vorba despre Orăşelul lacustru, aprobat deja din 2008, care ar urma să fie situat în largul Lacului Siutghiol, în zona hotelului Caraiman. Insula ar trebui să aibă o suprafaţă totală de aproximativ 5 ha, iar pasarela de acces - 6.000 de mp. Orăşelul lacustru va cuprinde opt construcţii cu funcţiunea de spaţii comerciale, restaurante, baruri, terase, un centru comercial cu suprafaţa construită de 4.220 de mp, două discoteci, o şcoală nautică, grupuri sanitare, platformă pietonală, un mini-port de agrement pentru ambarcaţiuni de mici dimensiuni şi o zonă de spaţii verzi şi plantate. Insula va avea forma unei frunze de arţar, iar pe pasarela care va face legătura dintre insulă şi staţiune se va putea circula cu trenul, cu maşina (doar aprovizionare și urgențe) sau pietonal.

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...