cele-mai-scumpe-metropolePretul de inchiriere a spatiilor de birouri a afisat cea mai mare reducere la New York, Hong Kong si in zona centrala a orasului Singapore, este concluzia unui studiu realizat de CB Richard Ellis Group Inc. in 130 de mari orase ale lumii. Analistii au stabilit ca in 50 dintre metropolele vizate iefti­nirea a fost de 10% si mai mult. Lideri ai scaderii sunt New York (30%), care a cazut de pe pozitia 15 de anul trecut pe 25, Hong Kong (41%) si Singapore, cu 50%. Kiev, capitala Ucrainei, se remarca de departe cu un regres de 65%.

De asemenea, sunt 41 de orase unde chiria a crescut, categorie castigata detasat de localitatea scotiana Aberdin, unde tarifele au sporit cu 12,3%. Lider absolut in domeniul costurilor de ocupare a spatiilor de office ramane Londra, in special cartierul West End.

Profesorul Tony Key, de la Cass Bu­siness School, afirma ca acest statut nu inseamna nimic in conditii de criza globala. „La inceputul anului, preturile din segmentul de imobiliare comer­ciale au regresat cu o viteza ame­nintatoare - de 25%-26%. Intre timp, acest ritm a incetinit, pana la 5%-10% pe an si numai in a doua jumatate a anului viitor se preconizeaza o atingere a nivelului zero”, a comentat expertul britanic.

In acelasi timp, Rio de Janeiro a devenit cel mai scump oras din aceasta parte a lumii la capitolul pret de inchiriere a spatiilor de birouri. Supranumit „Oras­ul uluitor, el a urcat in ratingul CB Richard Ellis pe pozitia a 12-a, fata de 37 anul trecut. Costurile de ocupare au crescut aici cu 12,1% - pana la 87,47 $/luna, fata de New York, spre exemplu, cu numai 68,93 $. Alt oras brazilian, Sao Paulo, s-a ridicat pe locul 16, venind de pe 26.

Potrivit unui studiu elaborat de banca elvetiana UBS sub titlul „Preturi si salarii” si publicat la inceputul lunii septembrie, indica New Yorkul drept cea mai scumpa me­tropola a lumii dupa nivelul de viata. Expertii au folosit drept criterii de lucru pretul unei locuinte, al unei ore de munca, al garde­robei de serviciu a unui barbat, durata saptamanii de lucru si a concediilor, pre­cum si valoa­rea unui pranz la restaurant.

Sursa: Financiarul

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...