S-a încheiat înscrierea băncilor în cea de-a patra etapă a programului, 16 bănci alegând să continue acordarea de credite.

Cinci din cele 16 bănci înscrise în program primesc deja dosare pentru credite „Prima Casă“. Celelalte lucrează la elaborarea noilor norme şi aşteaptă avizul din partea BNR.

Băncile comerciale au avut la dispoziţie trei luni pentru a decide dacă vor să participe la cea de-a patra etapă a programului guvernamental „Prima Casă”, în care riscul este împărţit în mod egal între bancă şi stat. Termenul-limită a expirat la începutul acestei luni.

Potrivit lui Aurel Şaramet, preşedintele Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM), 16 din cele 21 de bănci care au participat la ediţiile anterioare ale programului au ales să intre în „Prima Casă 4″.

Instituţiile de credit care au semnat contractul-cadru sunt BCR, BRD, Alpha Bank, CEC Bank, Millennium Bank, Banca Românească, Banca Transilvania, OTP Bank, UniCredit Ţiriac Bank, Bancpost, Raiffeisen Bank, Piraeus Bank, Emporiki Bank, RIB, Bank Leumi şi Intesa Sanpaolo Bank. „Surprinzător, Raiffeisen Bank, care anunţase iniţial că nu va continua programul, a revenit”, a spus Şaramet.

La finele lunii martie, Steven van Groningen, preşedintele Raiffeisen Bank, declara că „Prima Casă” a fost un program temporar, iar piaţa trebuie să devină la normalitate.

Mai mult, el spunea că, în condiţiile împărţirii riscului cu statul, este imposibilă continuarea programului la aceleaşi costuri.

BCR, BRD, CEC Bank, Alpha Bank şi Millennium Bank au anunţat că primesc dosare pentru acordarea de credite, unele acordând deja primele finanţări. Celelalte 11 au semnat contractul-cadru cu FNGCIMM, dar sunt în proces de reactualizare a normelor interne de creditare şi aşteaptă ulterior avizul băncii centrale.

Peste 33.000 de credite

Băncile care nu au dorit să continue participarea la program sunt Volksbank, Banca Comercială Carpatica, Credit Europe Bank, ATE Bank şi Garanti Bank.

În cadrul celei de a patra etape a programului guvernamental se vor putea acorda credite de peste 1,4 miliarde de euro, a mai spus preşedintele Fondului de Garantare.

Astfel, plafonul va putea fi utilizat pentru acordarea a cel puţin 33.000 de împrumuturi „Prima Casă 4″ (calculat la un credit mediu de 42.500 de euro acordat în etapele anterioare).

Noutatea celei de-a patra etape a programului, pe lângă împărţirea riscului, este faptul că „Prima Casă” poate fi contractată şi de proprietarii de locuinţe cu o suprafaţă mai mică de 50 de metri pătraţi.

Avansul minim rămâne de 5% din valoarea locuinţei, iar dobânda maximă este de 4 puncte procentuale plus EURIBOR la trei luni pentru creditele în euro, respectiv 2,5 puncte procentuale plus ROBOR la trei luni pentru cele în lei.

“Surprinzător, Raiffeisen Bank, care anunţase iniţial că nu va continua programul, a revenit.” Aurel Şaramet preşedintele FNGCIMM

Bănci în „Prima Casă 4″

- BCR

- BRD

- Alpha Bank

- CEC Bank

- Millennium Bank

- Banca Românească

- Banca Transilvania

- OTP Bank

- UniCredit Ţiriac Bank

- Bancpost

- Raiffeisen Bank

- Piraeus Bank

- Emporiki Bank

- RIB

- Bank Leumi

- Intesa Sanpaolo Bank

Sursa: Adevarul

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...