INS: Piata constructiilor s-a contractat cu 15,7% la noua luni, cea mai mare reducere fiind consemnata la cladiri noi  Investitiile in case si apartamente s-au prabusit cu 38%

Rezultatele la noua luni ale evolutiei sectorului de constructii nu dau nicio sansa de amelioare a indicatorilor ma­cro­economici pentru acest an.

Potrivit ulti­mului comunicat al Institutului National de Statistica (INS), volumul lucrarilor de constructii a scazut cu 15,7%, in primele noua luni ale anului, fata de perioada similara din 2009 (in serie ajustata).

Cea mai mare descrestere a volumului lucra­rilor de constructii s-a inregistrat la cele noi (-24,3%) si la lucrarile de reparatii capitale (-13,8%).

Doar lucrarile de intretinere si reparatii curente, care au o pondere redusa in to­talul lucrarilor de con­structii, au con­semnat o crestere de 10,9%.

Insa di­men­siunea si originea crizei in sectorul de constructii sunt date de cifrele privind investitiile pe tipuri de proiecte.

Astfel, po­trivit INS, volumul lucrarilor de con­structii pe segmentul cladirilor rezi­den­tiale s-a redus cu 37,9%, la cladirile nere­zidentiale cu 20,2%, iar la constructiile ingineresti cu 3,1%.

Fata de luna sep­tembrie din 2009, volumul lucrarilor de constructii, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de se­zonalitate, a coborat cu 15,1%, sca­dere reflectata la lucrarile de intretinere si reparatii curente (20,6%), la cele de constructii noi (11,6%) si la lucrarile de reparatii capitale (5,6%).

Pe obiecte de constructii, volumul lucrarilor de con­structii s-a redus cu 35,9% la cla­dirile rezidentiale, la constructiile ingine­resti cu 12,7% si cu 0,3% la cladirile nere­zi­dentiale.

Sectoare mai atractive

Un sector care a reusit sa depaseasca valorile de investitii consemnate anul trecut (dar inca mult sub nivelul anilor de boom imobiliar ) este cel al dezvoltarilor de spatii comerciale.

La sfarsitul lunii septembrie, stocul total de retail modern a ajuns la 1,35 mil. mp, acesta cuprinzand proiecte sub forma de malluri urbane, par­curi de retail, galerii comerciale, maga­zine tip outlet si centre de tip „strip mall“.

Cifra include si proiectele nou livrate in cele noua luni ale anului 2010, care totalizeaza 122.805 mp, potrivit datelor DTZ Echinox.

Stocul livrat in primele noua luni ale anului 2010 este reprezentat de cele patru centre co­mer­ciale - Sun Plaza (Bucuresti), Atrium Cen­ter (Arad), Cocor Luxury Store (Bucuresti) si Promenada Mall - Severin Shopping Center (Drobeta Turnu-Severin).

Stocul total de retail modern va ajunge la 1,38 milioane mp pana la sfarsitul anu­lui, luand in calcul mallul Gold Plaza (Baia Mare), un centru de 30.000 mp suprafata inchiriabila cu ancora Cora, inaugurat la inceputul lunii noiembrie.

Pe de alta parte, de la inceputul anu­lui 2010 doar cateva proiecte de retail au fost anuntate pe piata. Printre acestea fiind Coresi Shopping City din Brasov (dezvoltat de Centerra), care include un mall cu suprafata inchiriabila (GLA) de 40.000 mp si Electroputere Shopping City din Craiova (care urmeaza sa fie dezvoltat de K&S), cu 55.000 mp GLA.

Ambele sunt planificate sa fie finalizate in T3 2011. Si segmentul big box a avut parte de stiri favorabile, cand hipermarketuri precum Cora si Auchan si-au anuntat prezenta in cadrul Galleria Arad, respectiv in pro­iec­tul Palas Iasi, planificate a fi livrate pana la sfarsitul anului 2011. In aceeasi pe­rioada, unul dintre cei mai importanti operatori francezi de DIY, Leroy Merlin, va deschide prima unitate la centrul Colosseum din Bucuresti.

In cazul in care toate proiectele anun­tate vor fi livrate, volumul de spatii noi de retail pentru 2011 va totaliza 232.085 mp GLA, in crestere cu 52% fata de acest an.

Bucurestiul ar avea o pondere de numai 11% din aceasta valoare, constand intr-un centru outlet si un mall atasat unui hiper­market Real.

Rata de neocupare pe office va scadea la 13%, de la 16,9%

Compania de consultanta imobiliara DTZ Echinox estimeaza ca rata de neocupare a birourilor din Bucuresti va scadea pana la 13% pe parcursul anului viitor, de la un nivel de 16,9% estimat la sfarsitul lunii septembrie, ca urmare a cresterii suprafetelor tranzactionate si a scaderii ofertei noi.

Trendul de pe piata birourilor din Bucuresti urmeaza evolutiile din intreaga Europa, unde rata de neocupare a spatiilor de birouri s-a redus usor de la 11,3% la 11% in trimestrul al treilea.

Colliers: Piata de investitii, la inceputul stadiului de revigorare

Investitoriii care au participat la un sondaj realizat la nivel global de Colliers International vad piata imobiliara din regiunea Europei Centrale si de Est pe o panta ascendenta.

In regiunea CEE, desi Varsovia a ramas cea mai populara destinatie de investitii, mai ales pentru cladirile de birouri, alte destinatii populare sunt Kiev, Praga, Moscova si Bucuresti.

In afara de segmentul de birouri, s-a manifestat un interes activ in retail, mai ales in Polonia, Cehia si Ucraina, dar si in Ungaria si Romania.

Sursa: Financiarul

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...