Executivul pregateste un act normativ ilegal pentru a face cadou 12 hectare in Bucuresti „baietilor destepti”
Daca gripa porcina sau ridica­rea licentei de productie de catre ANM nu au putut sa eutanasieze Institutul National Cantacuzino (INC), Executivul pregateste acum vaccinul letal.

Incoltit de datorii de milioane de lei, pradat de facturile umflate AH1N1, INC se va demola. Miza, una imobiliara, prea mare pentru ca guvernul sa mai tina cont de importanta strategica a acestei unitati de cercetare.

In laboratoarele guvernului se pre­gateste solutia letala pentru Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie si Epidemiologie Canta­cuzino.

O hotarare de guvern sau un or­din de ministru vor pune in aplicare, in cel mai scurt timp, planul de demolare a unitatii de cercetare romanesti, consi­derata, de altfel, de strategie nationala. Acest lucru, ignorand acordul pe care statul roman l-a semnat in anul 1998 cu Uniunea Europeana privind pastrarea si dezvoltarea centrelor de referinta la Institutul Cantacuzino.

Phare faramiteaza  unitatea strategica

Mai exact, prin actul normativ pe care il pregateste Executivul, centrele natio­nale de referinta de la Cantacuzino (cen­tre unde se certifica existenta unor vi­ru­suri) vor fi preluate de Institutul Na­tional de Sanatate Publica (INSP). Decizia guver­nu­lui vine in contra­dictie cu clau­zele acordului cu UE, care stipuleaza foar­te clar ca acele centre na­tionale vor rama­ne la Cantacuzino. In dezvoltarea sec­toarelor de cercetare sta­bilite de comun acord cu statul roman, UE s-a implicat totodata si in ceea ce priveste finantarea echipamentelor si aparaturii necesare func­tionarii cen­tre­lor la parametrii op­timi.

Fondurile UE au fost obtinute prin Phare, in timp ce Ministerul Sanatatii (MS) a contribuit, in 1999, cu 32 de mili­arde de lei vechi la reabilitarea si modernizarea cladirilor, lucrarile fiind finalizate in anul 2004. „Stiu ca se pregateste la guvern tre­cerea centrelor de referinta la INSP si nu imi pot imagina ca se vor lua astfel de ma­suri in ceea ce priveste faramitarea Institu­tului chiar si in contextul in care exista un acord cu UE, dar, asa cum se stie deja, in­teresele imobiliare ascunse ale unor sus-pusi par sa fie mult mai importante decat siguranta populatiei“, a declarat pentru „Financiarul“ medicul Monica Balteanu, vicepresedinte al sin­di­catului Cantacu­zino.

Patrimoniul imo­biliar al INC: 10.000 mp in centrul Ca­pitalei si alti 110.000 mp la Baneasa. Balteanu a gasit insa si partea plina a paharului in viitoarea decizie a Execu­tivului. „Cel putin vor ramane sa lucreze in cercetare 60 de specialisti apreciati nu numai de Romania, ci si de forurile mon­diale de sanatate“, a precizat vice­presedintele sin­di­catului. „Se va lua aceasta decizie pen­tru ca statul sa poata asigura finantarea acestor centre deoarece situatia noastra financiara este un de­zastru“, a declarat managerul INC, Ga­briel Ionescu. Potrivit acestuia, „numai pentru plata anuala a salariilor celor 150-170 de specialisti din centrele de refe­rinta este nevoie de peste 50 de miliarde de lei (vechi - n.r.)“.
Luna august trage oblonul

Dezastrul de la Institutul Cantacu­zino este foarte bine conturat de bilantul contabil care circumscrie datorii de pes­te doua milioane de euro, 30% din aces­tea fiind fata de furnizorii de materie prima. Pentru a-si recupera banii, multi dintre acestia au apelat la instantele de judecata, o parte din dosare fiind deja solutionate favorabil, urmand ca INC sa fie executat. Potrivit datelor prezentate de managerul Ionescu, datoriile catre furnizori ating aproximativ 3 milioane de lei, o suma relativ identica cu crean­tele pe care le are de incasat INC de la diverse unitati sanitare.

„Ministerul Sa­na­tatii ar trebui sa finanteze aceste uni­tati sanitare si totodata sa sprijine lu­­cra­­rile de modernizare incepute la linia de productie BCG, unde necesarul se ridica la alte 1,4 milioane de lei, pana acum fiind deja investite aproximativ 300 de mii de euro“, a precizat Gabriel Ionescu. Acesta a adaugat ca, „daca vom achita numai datoriile catre furnizori, luna aceas­ta nu vom mai avea bani pentru pla­ta salariilor si cred ca, daca guvernul nu se implica, la inceputul lu­nii august vom trage oblonul“. De ase­menea, ma­na­gerul a tinut sa sublinieze ca „fi­nalizarea lucrarilor la linia de pro­ductie pentru vaccinul BCG si pandemic ar putea ridica suspendarea licentei de catre ANM, ceea ce ar da cu siguranta o gura de oxigen Institutului“. ­

Pana atunci insa, in conturile „uma­nitare“ deschise in luna iunie de INC nu s-a aratat inca marinimia sau milostenia mioritica. „Din datele mele, acele conturi din pa­cate sunt zero, dar in situatia ac­tuala economica nu poti sa ceri oame­nilor ceea ce nu pot face, cu toate ca si acest institut le-a oferit suficient de multe de-a lungul anilor“, a mai spus Ionescu.
1,9 mil. doze, de 8 mil. lei, pe apa Sambetei

Alocarea unui milion de lei de la Ministerul Sanatatii pentru moderni­zarea liniei de fabricatie a vaccinurilor BCG si pandemic, cuiul lui Pepelea in ridicarea licentei de catre ANM, a fost doar praf in ochi. Acest lucru in con­textul in care acelasi minister a primit inapoi, prin decizia Curtii de Conturi, 8 milioane de lei, parte din banii platiti INC pentru realizarea celor 5 milioane de doze de vaccin AH1N1.

Mai exact, MS - fara a respecta contractul cu INC - a renuntat la 1,9 milioane de doze de vaccin AH1N1 aflate in diferite stadii de fabricatie, chiar daca institutul cheltuise banii pen­tru producerea acestora. „In luna sep­tembrie va trebui sa aruncam acest vac­cin pentru ca expira termenul de garantie si practic aruncam 8 milioane de lei, bani care ne-ar mai fi salvat cateva luni“, spune managerul INC. In schimb, despre facturile umflate pentru amba­lajul acestor doze de vaccin AH1N1, Gabriel Ionescu crede ca „suspi­ciunea poate fi creata doar prin prisma grabei in care s-au facut aceste achizitii, iar eu nu eram director in acea pe­ri­oada“.

Potrivit documentelor, fostul ma­na­ger Radu Iordachel a platit com­paniei Me­dicamed Market suma de 4.268.506 lei pentru sase milioane de seringi, pe care le-a importat din Turcia.

Curios este fap­tul ca livrarea serin­gilor a fost facuta in aceeasi zi in care s-a si perfectat con­tractul intre INC si Me­dicamed. Acelasi Radu Iordachel a dis­pus si plata catre societatea Berteea Distribution Urlati a sumei de 1.428.000 de lei, contravaloarea a 5 milioane de fiole, iar pentru achi­zitia de ambalaje vaccin pandemic, Rom­contur Brasov a primit suma de 1.137.461,5 lei.
Sursa: Financiarul

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...