Primaria Miroslava scoate la licitatie 20 de hectare pe care cere 8 milioane de euro

Investitia directa de peste 100 de milioane de euro pe care concernul Delphi a realizat-o in comuna Miroslava, aflata la cativa kilometri de municipiul Iasi, incepe sa aduca profituri semnificative autoritatilor locale din zona. Primaria Miroslava va scoate la vanzare 20 de hectare de teren, chiar langa zona unde Delphi a ridicat fabrica. Pretul minim de pornire a licitatiei este de 40 de euro, mult peste valoarea actuala a terenurilor din Iasi.

Prezenta companiei Delphi in comu­na Miroslava, de langa Iasi, creste arti­ficial pretul terenurilor din zona. Pri­maria Miroslava a anuntat ca va scoa­te la licitatie 20 de hectare de teren din domeniul privat al localitatii, situate chiar langa zona unde s-a dezvoltat uzi­na americana. Pretul de pornire este de 40 de euro pe metru patrat, mult peste media preturilor la terenurile din zona sau care ofera aceleasi facilitati.

„Terenul nu ar trebui sa valoreze mai mult de 5-10 euro pe metru patrat. Datorita prezentei fabricii Delphi in zona, poate urca pana la 15, maximum 20 de euro pe metru patrat”, ne-a declarat Mihai Mancas, agent imobiliar. Dincolo de pretul destul de ridicat, primaria Miroslava impune si o serie de conditii. „Nu dorim doar sa incheiem o tranzactie si sa ne incasam banii. Viitorul cumparator trebuie sa realizeze acolo constructii industriale, hale de depozitare sau supermarketuri, fiindca vorbim despre o zona industriala care trebuie sa se dezvolte”, ne-a declarat primarul comunei Miroslava, Dan Nita.

Anuntul de vanzare a fost postat la ince­putul lunii martie, dar ofertele inca nu au inceput sa apara. Caietul de sarcini poa­te fi achizitionat de la Biroul de Achi­zitii Publice din cadrul Primariei Miro­slava contra sumei de 50 de lei. „Aceasta vanzare o facem pentru ca avem nevoie de bani pentru diverse plati. Putem vinde si parcelat, dar nu mai putin de un hectar. Terenul este situat in zona Bratuleni, chiar langa Delphi, pana in Bahlui”, a completat Nita.

Cele 20 de hectare de teren vor fi instrainate in urma unei licitatii publice des­chise, care va avea  loc in data de 23 martie, incepand cu ora 9 dimineata. Ofer­­tele se vor primi cel tarziu cu o juma­tate de ora inainte de inceperea lici­tatiei.

Delphi, magnet pentru alti investitori

Prezenta Delphi in judetul Iasi ar pu­tea atrage si alte investitii industriale in zona, in special in ceea ce priveste fur­nizorii acestei companii. „Ne incurajam furnizorii sa vina in Romania”, a fost singurul comentariu al reprezentantilor Delphi pe marginea acestui subiect, cu mai bine de un an in urma.

Reprezen­tantii Primariei Iasi au declarat atunci ca responsabilii Delphi au solicitat sprijinul municipalitatii iesene pentru iden­tificarea unor terenuri necesare unor viitoare investitii industriale, respectiv mutarea in zona a activitatii furnizorilor companiei din alte state europene.

„Ne-au comunicat ca exista cativa par­te­neri de afaceri de-ai dumnealor inte­resati sa-si deschida fabrici in apropierea unitatii Delphi de la Miroslava si voiau sa se asigure de disponibilitatea noastra de a-i sprijini. Noi le-am spus ca ii sprijinim cu tot ce este nevoie si avem toata deschiderea pentru atragerea de noi in­vestitori, intrucat in comunele inve­cinate exista suficient teren disponibil pentru astfel de dezvoltari industriale.Va dati seama ca daca mai aduc doua-trei companii internationale pentru a deschide fabrici la Iasi ar fi excelent pentru relansarea economica a zonei”, a declarat Dragomir Tomaseschi, actualul prefect al judetului Iasi.

Ulterior, oficialii Delphi au adus o serie de precizari, sustinand ca „fabricile Delphi Diesel din Franta si Spania conti­nua sa joace un rol-cheie in tehnologia de varf, drept urmare, vor fi sustinute prin viitoare investitii”.

Insa prezenta unor noi investitori ar putea conduce la crearea unui nou con­glo­merat industrial, care sa fie punctul de pornire pentru crearea unui parc indus­trial. O asemenea forma de orga­ni­zare ar putea aduce avantaje tuturor firmelor prezente in zona, nu doar prin prisma infrastructurii, ci si a facilitatilor pe care statul le poate oferi intr-o astfel de situatie.

O afacere banoasa

Prezenta uzinei Delphi in comuna Miroslava a reprezentat o investitie semnificativa pentru localitatea ieseana, avand in vedere ca americanii sunt cei mai mari contribuabili la bugetul comunei. Localitatea este una dintre cele mai bogate comune din Iasi.

Are 10.000 de locuitori si un buget anual care se apropie de 3 milioane de lei. „Cele mai mari venituri provin din impozitele platite de agentii economici. Cel mai mare contribuabil a fost, pana la venirea Delphi, concernul Metro. Dupa semn­a­rea contractului cu Delphi, compania americana este cel mai mare platitor de taxe, pentru ca la redeventa de 80.000 de euro pe an se adauga impozitul pe cla­dire. Halele ocupa o suprafata uriasa, de 40.000 de metri patrati”, spune repre­zen­tantul comunei Miroslava.

Potrivit ofertei cu care a castigat licitat­ia pentru concesionarea terenului de la Miroslava, Delphi plateste pentru cele 16 hectare de teren o redeventa anuala de 80.000 de euro, timp de 49 de ani. In plus, comuna Miroslava s-a bucu­rat deja de cateva milioane de lei pe care Delphi le-a achitat pentru autorizatiile de constructie.

Alaturi de Delphi si Metro, tot aici platesc impozite locale si firmele Gold&Platin sau Conex, precum si altele care si-au deschis showroomuri sau cladiri de birouri.
Grupul Delphi la Miroslava

Gigantul american Delphi, care ru­leaza anual peste 16 miliarde de euro, a ales comuna ieseana Miroslava pentru o investitie de peste 100 de milioane de euro, care va genera 1.200 de locuri de mun­ca. Americanii intentioneaza sa rea­li­­zeze la Iasi componente pentru siste­me­le de injectie pentru motoarele diesel. Astfel, Miroslava a devenit un al doilea Jucu, plasat de aceasta data langa capi­tala Moldovei.

Situatia este uimitor de ase­ma­natoare in ceea ce priveste relo­ca­rea productiei cu cea a Nokia, care a in­chis fabrica de la Bochum, daca ne gan­­dim ca anul trecut in luna martie in­chi­derea de catre Delphi a fabricii de la Puerto Real, din zona Cadiz, sudul Spa­niei, a provocat proteste de strada. Mii de oameni s-au solidarizat cu cei 1.600 de muncitori care au ramas fara lucru.

La doar cateva luni dupa aceea, la mijlocul anului trecut, producatorul american, care mai detine doua fabrici in Romania, la Ineu si Sannicolau Mare, a anuntat ca intentioneaza sa-si extinda productia catre Est. Locatia aleasa a fost Iasiul. Unul dintre argumentele pentru care a fost ales Iasiul este faptul ca ofera forta de munca ieftina si calificata, avand in vedere ca este un centru universitar puternic.

In ultima perioada comuna din preajma Iasiului a avut parte de o dezvoltare economica explo­ziva. Alaturi de Delphi si compania Me­tro, tot aici platesc impozite locale si firmele Gold&Platin sau Connex, precum si alte companii care si-au deschis show­roomuri.

Bani din vilele bogatasilor

Localitatea castiga anual aproape o jumatate de milion de euro din impozitele platite de cei care si-au construit aici vile. Comuna Miroslava a devenit in ultimii ani scena unei adevarate explozii pe piata imobiliara.

Situata la numai cinci kilometri de Iasi, localitatea este considerata cea mai dezvoltata din mediul rural al judetului. Sute de case au fost construite in numai cativa ani, ceea ce a facut din Miroslava una dintre cele mai bogate comune din Iasi. Zona este extrem de atractiva tocmai datorita apropierii de oras.

Sursa: Financiarul

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...