Mult laudatul sector rezidential a inceput sa scartaie, iar investitorii incep sa se orienteze spre proiecte mai sigure.

In primul trimestru al lui 2008, volumul principalelor tranzactii imobiliare a fost de 119 milioane de euro, in scadere cu 68% fata de perioada similara a anului trecut. Cu toate acestea, segmentul office se tine bine. In perioada ianuarie - martie, cel mai atractiv sector din Romania a fost cel al birourilor, 56% din fonduri mergand catre achizitia de astfel de imobile.

Piata spatiilor de birouri se confrunta cu un puternic dezechilibru intre cerere si oferta, analistii imobiliari estimand abia peste 3-4 ani o echilibrare a acestui raport. Desi exista perceptia ca se construieste mult, nici in Capitala oferta de spatii de birouri nu tine pasul cu cererea. Anul trecut au fost livrati doar aproximativ 100.000 de metri patrati de spatii de birouri, ceea ce face sa creasca din ce in ce mai mult presiunea securizarii spatiilor de calitate.
Pentru a-si asigura sediul dorit, tot mai multe companii apeleaza la contractele de pre-inchiriere, astfel ca imobilele de birouri sunt ocupate inainte de finalizare.

Potrivit analistilor imobiliari, daca livrarile anuntate pentru urmatorii ani, 440.000 mp pentru 2008 si 562.000 mp pentru 2009, se vor concretiza, pana la inceputul anului 2010 Bucurestiul va avea un stoc total de birouri de peste 1,95 milioane mp.
In ceea ce priveste zonele preferate de dezvoltatori, Pipera va fi in continuare cea mai solicitata zona, pentru urmatorii doi ani fiind anuntati aproximativ 370.000 mp birouri noi. Anul trecut, in zona Pipera s-au realizat 34% din totalul tranzactiilor din Bucuresti. In acelasi timp, zona de centru-nord a atras aproximativ 15% din tranzactii, iar cererea a fost alimentata in proportie de 30% de clienti din domeniul financiar bancar, urmat de IT&C, media si publicitate.

Spatiile de birouri derulate pana la sfarsitul 2007 au ajuns la aproape un milion de metri patrati, iar analistii estimeaza ca, pana la sfarsitul acestui an, se va ajungela peste 1,4 milioane mp.

Sursa: Curentul

www.curentul.ro.

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...