Livrarea a jumătate din spaţiile de birouri cu finalizare în a doua parte a anului, în suprafaţă de 63.000 de metri pătraţi, ar putea fi amânată pentru 2012, potrivit companiei Colliers, care estimează o scădere a gradului de neocupare a clădirilor de lângă metrou la 8%, faţă de media pieţei de 18%, informează Mediafax.

“Pe termen scurt şi mediu, stocul de clădiri noi livrate se va reduce uşor, ceea ce va duce la creşterea ratei de absorbţie a spaţiilor disponibile”, se arată într-un raport al companiei de consultanţă imobiliară.

Pentru 2012, Colliers estimează o creştere a stocului de birouri cu doar 70.000 de metri pătraţi, din care 40% sunt deja preînchiriate.

“De aceea, rata de neocupare se va reduce uşor până la sfârşitul anului. Mai mult, ne aşteptăm ca până la sfârşitul anului să revină pe piaţă tranzacţiile de preînchiriere, în condiţiile în care va începe construcţia câtorva proiecte noi. De asemenea, de remarcat că pe lângă dezvoltatorii deja existenţi pe piaţă sunt investitori internaţionali mari şi dezvoltatori care vor să intre în România prin achiziţia de terenuri atractive pentru dezvoltare”, precizează sursa citată.

În primele şase luni au fost finalizate trei clădiri de birouri, totalizând 70.000 metri pătraţi, astfel că stocul a ajuns la 1,43 milioane de metri pătraţi.

Închirierile din perioada analizată au totalizat 90.000 de metri pătraţi, 90% din tranzacţii reprezentând contracte noi, iar doar o parte mică dintre acestea, renegocieri sau reînnoiri de contracte.

“Este pentru prima dată în ultimii doi ani când suntem martorii unei proporţii atât de mici de renegocieri de contracte. Până la sfârşitul anului 2011, proprietăţile situate în locaţii centrale cu spaţii libere de peste 3.000 de metri pătraţi ar trebui să fie rare. Rata de neocupare a rămas stabilă în primul semestru, la puţin peste 18%, dar având în vedere interesul crescut pentru zonele semicentrale, rata de neocupare s-a redus în aceste cazuri la 12%”, apreciază consultanţii Colliers.

În zonele semicentrale vor fi livrate doar 20.000 de metri pătraţi de proiecte noi, de aceea rata de neocupare va scădea în următoarele luni şi va ajunge la aproape 8% în clădirile “bune”, amplasate lângă staţiile de metrou.

“În cazul unui astfel de nivel de neocupare, se aşteaptă ca nivelul chiriilor să intre într-un trend crescător”, se mai spune în raport.

În prezent, chiriile se situează între 16 şi 20 de euro/mp/lună, în zona centrală, la 13-16 euro/mp/ lună în cea semicentrală şi la 10-13 euro/mp/lună la periferie.

Sursa: Curierul National

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...