targ_prima-casaTarg imobiliar dedicat programului “Prima casa”

In speranta ca vor agata o „caramida” din programul guvernamental „Prima casa”, dezvoltatorii imobiliari au iesit la rampa, weekendul trecut, cu  oferte care mai de care mai atractive, de la reduceri de pret de pana la 10% si pana la „casa doar cu buletinul”. Astfel, strategiile de piata ale dezvoltatorilor au adus la targul imobiliar „Project Expo”, desfasurat la Palatul Copiilor din Bucuresti, peste 15.000 de vizitatori, dornici sa-si cumpere o locuinta, 75% dintre acestia avand media de varsta de 30 de ani si un venit net cuprins intre 500 si 800 de euro.

Pe langa locuintele noi din Capitala scoase la mezat, la targul imobiliar „Project Expo”, incheiat ieri, au iesit la promenada garsonierele, apartamentele cu doua si trei ca­mere, dar chiar si vile, din Ploiesti, Ca­larasi, Targoviste, Sinaia, Eforie, pana si cele din comuna fostului premier Adrian Nastase, Tartasesti.

Reduceri de peste 10%

Daca in primele doua zile ale targului se platise avansul in vederea achizitionarii in cazul a 150 de locuinte, organizatorii estimau, ieri, ca la finalul evenimentului „Project Expo”, numarul acestora va fi „cel putin dublu”. „Analizand numarul mare de vizitatori care au asaltat standurile acestei editii a targului imobiliar, consider ca «Prima casa» a reusit sa deblocheze si sa revigoreze piata de profil”, a precizat Sorin Sararu, organizatorul evenimen­tului. Potrivit acestuia, „daca pana acum dezvoltatorii imobiliari au pastrat stacheta pretului la un nivel ridicat, astazi ei au recurs la reduceri chiar si de peste 10%, multi dintre acestia fiind presati de creditele bancare, iar riscul ca ansamblurile lor rezidentiale sa fie cedate catre banci fiind unul foarte mare”. Sararu a mentionat ca „programul guverna­mental le-a dat, practic, o gura de oxigen dezvoltatorilor, iar cei care isi vor achizitiona in aceasta perioada o locuinta vor face cu adevarat o afacere profitabila”.

„Casa Forte” Tartasesti

Denumit generic „Casa Forte”, ansamblul rezidential de la Tarta­sesti, aflat inca in faza de proiect, a incercat, prin oferta prezentata in cadrul targului, sa convinga pleiada de vizitatori ca, prin „Prima casa”, cea mai buna alegere este comuna natala a lui Adrian Nastase, Tarta­sesti. Astfel, potrivit  dezvoltatorului imobiliar JQ Development, cel mai scump apartament cu patru camere (78 mp construiti) din „Casa Forte” Tartasesti va costa, la cheie, 60.000 de euro cu TVA inclus, ceea ce s-ar incadra perfect in plafonul de garantare stabilit de Guvernul Boc. „Consideram ca avem un pret corect pentru o locuinta care respecta toate standardele europene si vrem sa aratam ca in Romania se poate plati un pret decent pentru o locuinta cu toate facilitatile, iar «Casa Forte» Tartasesti va fi primul dintr-o serie de ansambluri rezidentiale destinate clasei medii pe care le vom realiza pentru bucuresteni”, spune Viorel Pascale, General Manager al JQ Development, dezvoltatorul proiec­tului.

Ansamblul cuprinde 700 de apartamente, de 2, 3, 4 camere, ce vor fi construite in vile de P+1E, langa cea mai mare padure din jurul Bucurestiului (peste 1.000 de ha). „Apartamentele vor fi finisate si mobilate, vor avea cate unu sau doua locuri de parcare, cele de la parter beneficiaza de gradina, iar cele de la etaj de spatiul suplimentar din pod, care poate fi amenajat in diverse moduri”, a adaugat Pascale. „Casa Forte” Tartasesti va fi construit pe o suprafata de 9 ha, iar investitia totala se va ridica la 40 de milioane de euro.

Casa „doar cu buletinul”

Daca perioada de glorie a electrocasnicelor vandute  prin „credit pe buletin” a apus, unul dintre dezvoltatorii imobiliari pre­zenti la „Project Expo” si-a propus sa renasca aceasta strategie de piata, de altfel eficienta in trecut. Sub slo­ganul „buletinul va scapa de dosari­ada bancara”, managerul general al Hope City, Zeev Shenhav, reusise pana ieri sa vanda sase dintre cele 120 de apartamente pe care le detine in cartierul bucurestean Ber­ceni, iar pana la inchiderea targului „alte 24 de locuinte vor fi vandute prin aceasta metoda”. Interesant este fap­tul ca pe langa aceasta strategie de pia­ta, dezvoltatorul nu este interesat de veniturile poten­tialilor cumpara­tori, iar „clientul, indiferent de situa­tia lui financiara, va trebui sa in­de­­­pli­neasca o singura conditie, sa-si achite lunar rata, principala noas­tra garantie fiind ipoteca locuintei”.

Oferta „Casa doar cu buletinul” se adreseaza atat locuintelor de tip garsoniera, cat si apartamentelor cu doua sau trei camere, perioada de gratie privind achitarea integrala fiind de maximum 30 de ani, iar ratele intra direct in contul dezvol­tatorului. „Ratele sunt fixe si nu se vor modifica pe intreaga perioada stabilita contractual, indiferent de modificarea EURIBOR pe piata internationala”, a precizat Shenhav. Potrivit acestuia, pentru a cumpara o garsoniera din complexul Hope City, trebuie platit un avans de 2.400 de euro, iar rata lunara ulterioara, pentru o perioada de 30 de ani, a fost stabilita la 248 de euro. Totodata, in acelasi interval de timp, rata lunara pentru un apartament cu doua camere se ridica la 395 de euro, iar pentru unul cu trei camere, la 580 de euro, in timp ce, la perfectarea contractului de vanzare-cumparare, trebuie achitat un avans de 3.800 de euro, respectiv 5.000 de euro.

Garsoniera in Ploiesti - 19.000 €, in Baneasa - 85.000 €

Daca pana ieri targul imobiliar „Project Expo” inregistrase un numar de 9.500 de vizitatori, organizatorii estimau ca ultima zi a evenimentului (n.r. - ieri) va aduce la Palatul Copiilor din Bucuresti alti 6.000 de curiosi. Totodata, „Project Expo”, destinat programului „Prima casa”, a adunat 43 de dezvoltatori imobiliari, patru agentii de profil si sapte banci si brokeri. De asemenea, potrivit organizatorilor, ofertele prezentate au inscris in agenda targului imobiliar „cele mai mici preturi din ultimii ani”. Astfel, cea mai ieftina garsoniera, la cheie, dar situata in Ploiesti, a avut un pret de vanzare de 19.000 de euro, in timp ce o alta, nefinisata, din cartierul bucurestean Militari, a emis pretentii de 26.000 de euro.

Sursa: Financiarul

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...