Principalul inconvenient al acestui tip de finantare este reprezentat de faptul ca titlul de proprietate se transfera doar odata cu plata ratei reziduale

In ciuda cresterii spectaculoase din ultimii ani, leasingul imobiliar ramane cu mult in urma finantarilor de autovehicule sau echipamente. Specialistii spun ca de vina este legislatia in vigoare si lipsa de cunoastere a romanilor. Dar, pana la urma, cine ar vrea sa fie “chirias” in propria-i casa timp de 30 de ani?

Operatiunile de leasing derulate in 2007 au cumulat 4,94 miliarde de euro, peste asteptarile asociatilor de profil. Doar 9% din aceastã valoare, adica 461 milioane euro, a luat drumul sectorului de real-estate. Potrivit datelor Asociatiei de Leasing si Servicii Financiare Nebancare (ALB), birourile si halele industriale au fost atractia sezonului, cu o pondere de 30% fiecare. Au urmat zonele rezidentiale cu 20% din valoarea totala a finantarilor prin leasing imobiliar si, la egalitate, hotelurile si proiectele de retail (centre comerciale si outleturi) cu cate o pondere de 10%.

Romanii prefera casa ipotecata

Desi reprezinta o alternativa viabila la creditul imobiliar, leasingul de real-estate ramane in continuare cu mult in urma acestuia. De vina, spun specialistii, este legislatia in vigoare, care exclude posibilitatea amortizarii accelerate a investitiei.

Astfel, in loc sa-si recupereze investitia in cativa ani, dezvoltatorul este obligat sa o transfere pe o perioada indelungata, ceea ce face ca la expirarea contractului valoarea reziduala sa fie mare. In schimb, unul dintre avantajele leasingului imobiliar este reprezentat de faptul ca plata propriu-zisa a ratelor incepe dupa finalizarea imobilului (pe perioada constructiei se acorda, de regula, gratie la plata principalului).

Potrivit datelor ALB, sectorul de stat nu a beneficiat anul trecut de nicio finantare prin leasing imobiliar. Din contra, 97% din investitiile de acest tip au fost realizate de catre marile companii, in timp ce persoanele fizice si microintreprinderile au atras doar 3% din valoarea finantata.

Interesul companiilor pentru leasingul de real-estate se mentine scazut, in conditiile in care doar putin peste 1% din acestea au optat in 2007 pentru acest tip de operatiune financiara. Majoritatea covarsitoare ramane fidela creditului bancar, fie ca se imprumuta din tara sau din strainatate.

Situatia este similara si in cazul persoanelor fizice, reticente sa apeleze la leasing, in general, si cu atat mai mult atunci cand vine vorba de propria locuinta. “Romanului ii place sa fie proprietar al casei sale, chiar daca aceasta este ipotecata”, spune Vasile Cristescu, director de vanzari la Immorent IFN S.A.

Cel putin unu din zece credite ipotecare vor fi intermediate de brokeri

O noua tendinta pe piata creditelor ipotecar bancare incepe sa se contureze in Romania. Companiile de intermediere de credite, care detin in prezent aproximativ 3% din piata, patrund in forta in peisajul autohton. Potrivit directorului general Credit Zone, Cristian Motca, in urmatorii doi ani aproximativ 10-15% din creditele ipotecare vor fi intermediate de astfel de firme.

In cazul in care un potential client alege sa lucreze cu un broker, acesta beneficiaza de o oferta detaliata, consultanta in alegerea produsului si timp castigat. Dupa alegerea bancii si a creditului de catre client, brokerul se ocupa de toata birocratia. Serviciul este gratuit. Businessul traieste din comisioanele primite de la banci. Dezavantajul este reprezentat de faptul ca un broker nu lucreaza cu toate bancile.

Sursa: Adevarul

www.adevarul.ro.

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...