Jones Lang LaSalle: Există potenţial de corecţie a preţurilor pe fondul vânzărilor slabe. Tariful mediu de strigare este sub 1.000 euro/mp, însă după negocieri este şi mai mic.

Preţurile locuinţelor noi ar putea să scadă în continuare, având în vedere vânzările slabe înregistrate în acest an şi probabilitatea ca nivelul scăzut al cererii din ultimii ani să se menţină şi în viitorul apropiat, potrivit Jones Lang LaSalle.

“Majoritatea apartamentelor noi din Bucureşti au fost disponibile la preţuri mai mici de 1.000 euro/mp. Totuşi, nivelul obţinut în urma negocierii poate fi semnificativ mai mic decât preţul cerut iniţial.

În ciuda suişurilor şi coborâşurilor din ultimele trimestre, preţul mediu al unei locuinţe a rămas cam la acelaşi nivel comparativ cu anul trecut.

Cu toate acestea, încă există potenţial de corecţie a preţurilor dacă sunt luate în calcul vânzările slabe înregistrate pe piaţă”, se arată într-un raport al Jones Lang LaSalle, citat de Mediafax.

În opinia analiştilor companiei, luând în considerare că în 2011 nu s-a înregistrat nicio schimbare în ceea ce priveşte oferta, politica de preţuri şi cererea pe piaţa rezidenţială, este posibil ca performanţa sectorului din acest an să fie mai slabă decât în 2010.

“Oferta pieţei este încă reprezentată de proiecte lansate în perioada de boom. În continuare se înregistrează un volum limitat de investiţii în proiecte rezidenţiale. Preţurile solicitate au rămas relativ stabile, deşi în viitor sunt posibile scăderi de preţ.

Au existat foarte puţine proiecte rezidenţiale noi scoase pe piaţă în ultimele luni. Multe investiţii sunt puse în continuare în aşteptare. În trimestrul al treilea oferta pieţei era reprezentată de aproximativ 3.500 de locuinţe”, apreciază sursa citată.

În ceea ce priveşte cererea, performanţa “extrem de slabă” de pe piaţa creditelor ipotecare din acest an a determinat scăderea vânzărilor de locuinţe faţă de 2010.

“Deşi ponderea achiziţiilor plătite în numerar nu ar trebui subestimată, este tot mai probabil ca numărul de locuinţe vândute în acest an să fie mai mic decât în 2010. Acest lucru este determinat într-o mare măsură de nivelul scăzut de transparenţă a pieţei. Mai multe evenimente nefavorabile (insolvenţe, falimente şi proiecte îngheţate) au redus semnificativ nivelul de încredere”, se subliniază în raport.

Viitorul, pus la îndoială de prognoza economică nefavorabilă a României

Nici previziunile privind evoluţia pieţei în 2012 nu sunt optimiste, acestea fiind influenţate de prognozele nefavorabile ale instituţiilor financiare privind perspectivele economice ale României.

“Dacă aceste previziuni se vor materializa, pe piaţa rezidenţială se vor înregistra destul de puţine îmbunătăţiri. Sunt aşteptate noi măsuri de austeritate din partea Guvernului şi o continuare a metodei conservatoare de creditare a băncilor, ambii fiind factori ce ar putea împiedica redresarea pieţei.

Deşi este puţin probabil să se înregistreze o creştere a cererii efective în viitorul apropiat, factorii fundamentali care formează cererea în Bucureşti, cum ar fi stocul de locuinţe mici, rămân valabili şi oferă pieţei perspective de viitor”, se mai spune în raport.

Instabilitatea financiară a blocat intenţiile de achiziţie

Persistenţa instabilităţii pe pieţele financiare internaţionale i-a făcut pe investitorii imobiliari să revină la o atitudine de aşteptare în trimestrul trei, după ce în primele luni ale anului erau din nou interesaţi de achiziţii pe piaţa românească, potrivit Jones Lang LaSalle (JLL).

“Cu toate că fondurile de investiţii au început să reia în calcul România ca urmare a creşterii concurenţei pe principalele pieţe ale Europei Centrale, acest interes crescut nu s-a tradus în activitatea de tranzacţionare din trimestrul trei. Persistenţa instabilităţii pe pieţele financiare globale a avut ca efect revenirea la o atitudine de aşteptare (…)

Cu toate acestea, există zvonuri referitoare la câteva tranzacţii care se află în curs de negociere şi pentru care se ţinteşte o concluzionare în trimestrul patru”, se arată în studiul “Bucharest City Report Q3 2011″, realizat de firma de consultanţă imobiliară JLL.

Analiştii companiei consideră că în ciuda instabilităţii pieţelor financiare internaţionale şi a crizei datoriilor, interesul investitorilor din prima jumătate a anului va continua să se concentreze pe produsele de foarte bună calitate, în locaţii excelente.

Potrivit datelor disponibile, până în prezent valoarea tranzacţiilor cu proprietăţi imobiliare din România este în jurul valorii de 200 de mil. de euro, în ultimele şase luni neînregistrându-se nicio preluare. În 2011, valoarea tranzacţiilor a fost de peste 330 mil. de euro.

Sursa: Curierul National

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...