Veniturile reduse, principala cauza a stagnarii comercializarii de locuinte in Capitala. Bucurestenii inregistreaza tranzactii anuale pe segmentul rezidential de 20.000 de unitati.

Vanzarile de apartamente noi in Bucuresti au fost de 1.500 de unitati in 2010, de 2,5 ori mai putine decat in Budapesta si aproape de sapte ori mai mici decat la Varsovia

Dezvoltatorii din sectorul rezidential vor finaliza in acest an aproximativ 1.000 de locuinte, de patru ori mai putine decat in 2010, potrivit unui studiu al companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox.

Anul trecut, firmele au livrat pe piata aproximativ 4.100 aparta­mente, stocul de noi locuinte ajungand la circa 14.700 de unitati la sfarsitul anului.

Totodata, in primele sase luni din acest an au fost livrate 300 de locuinte noi, celelalte 700 urmand, cel mai probabil, sa fie finalizate pana la finalul anului in curs, cand stocul total va ajunge la 15.700 de unitati.

Spre comparatie, in 2008 si 2009 au fost livrate aproximativ 10.600 de locu­inte in proiecte de mari dimensiuni.
Mai putine case vandute

In pofida diminuarii preturilor la locuinte cu aproximativ 50% in ultimii trei ani, piata rezidentiala din Capitala continua sa aiba un grad scazut de accesibilitate pentru eventualii clienti.

Potrivit statisticilor oficiale, venitul mediu pe familie este in Bucuresti de circa 690 euro/luna, ceea ce permite acesteia sa sustina o rata lunara de 230 de euro, echivalentul unui imprumut ipotecar in suma de maximum 30.000 de euro.

Luand in calcul si avansul necesar de 25%, locuinta accesibila unei familii medii nu ar trebui sa depaseasca pretul de 37.500 de euro.

Raportul intre pretul mediu pe care il poate plati o astfel de familie (37.500 de euro) si pretul mediu existent pe piata (de 65.000 de euro) ne ofera un indice al accesibilitatii de 0,58, un indicator mult mai scazut fata de situatia regasita pe alte piete, se arata in ultimul studiu dat publicitatii de catre DTZ Echinox.

Ce ne spun de fapt analis­tii DTZ poate fi redat laconic intr-o pro­pozitie: o familie cu venituri medii din Bucuresti nu-si poate permite sa cum­pere o locuinta cu un pret mediu.

,,Ca urmare a numarului redus de persoane care isi permit sa cumpere o locuinta, numarul tranzactiilor din Bucuresti este relativ mai redus fata de alte capitale europene. In opinia noastra, vanzarile anuale se vor mentine la apro­ximativ 20.000 de unitati in perioada urmatoare, in timp ce locuintele noi vor reprezenta circa 15% pana la 25% din total, pe termen mediu”, se mentioneaza in raport. In timp ce Bucurestiul a inregistrat vanzari de numai 1.500 de apartamente noi in 2010, alte capitale din regiune au avut volume semnificativ mai mari.

La Varsovia au fost tranzac­tionate 10.260 de unitati rezidentiale noi, in acelasi interval, de aproape sapte ori mai multe decat in Bucuresti, in timp ce Budapesta a inregistrat vanzari de 2,5 ori mai mari, respectiv 3.885 de unitati.

Preturile pentru proprietati reziden­tiale noi din Bucuresti par sa fi ajuns la o anumita stabilitate. Valoarea pe mp a locuintelor nou construite este in pre­zent estimata in jurul valorii de 950 de euro.

,,Preturile au scazut cu aproxi­mativ 50% fata de nivelurile maxime inregistrate in prima jumatate a anului 2008. Un scenariu pesimist ar insemna ca preturile vor mai scadea, ajungand la 60% fata de perioada de varf, in timp ce scenariul optimist presupune o men­tinere a valorilor actuale in 2011, urmata de o usoara crestere pentru 2012”, apreciaza autorii studiului.

Astfel, anul urmator ar putea aduce o usoara majo­rare de 5%, urmata de o tendinta de crestere moderata pentru 2013, cand valorile pe piata rezidentiala ar putea fi cu pana la 10% mai mari.

Pentru acest an, analistii DTZ estimeaza un pret mediu de 950 de euro pe metru patrat pentru locuintele noi si de 877 de euro pe metru patrat pentru cele vechi, fata de 1.000 de euro, respectiv 923 de euro in 2010.

Sursa: Financiarul

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...