locuintele-de-criza-ale-guvernarii-portocaliiO scurtă privire asupra luxului şi averilor, unele ascunse de declaraţiile cerute de lege, ne dezvăluie încă un motiv pentru care actualii guvernanţi interimari nu doresc sub nici un chip să părăsească jilţurile puterii.

Dacă s-ar face un sondaj în care să li se ceară alegătorilor o definiţie a guvernării, cel mai des folosit cuvânt va fi „ciolan” - „ciolanul guvernării”. Indiferent cum este gătit, ciolanul este felul de mâncare cel mai savurat la mesele puterii, la care iau loc doamne şi domni bine hrăniţi şi îmbrăcaţi în straie portocalii, roşii ori galbene. Regulamentul localului prevede însă că, o dată la patru ani (afară de, Doamne fereşte, vreo toxiinfecţie alimentară), domnii de la mese trebuie să iasă din sală ca să-i convingă pe cei „de afară” că tot ei merită să ia masa mai departe la restaurant, nu „hoţii” exilaţi la birtul de peste drum.

Strategia de a-i convinge pe alegători depinde de promisiuni, mititei, dar şi de hainele clientului.

Mulţi dintre actualii meseni ai restaurantului puterii au înţeles că este de preferat să coboare dintr-o maşină comună, purtând haine arătoase, dar uşor demodate, şi să lase în şifonier, pentru o vreme, blana de vizon portocaliu.

Vila de la firmă
Camarila actualei puteri a învăţat, în scurt timp, să-şi ascundă avuţiile, mulţi dintre aceştia prezentând, în declaraţiile de avere, doar vârful aisbergului.

Declaraţia de avere a lui Radu-Mircea Berceanu îl înfăţişează pe actualul ministru interimar al Transporturilor şi al Agriculturii drept o persoană relativ avută, în limita decenţei. Are un Wolkswagen Tiguan luat în leasing şi trei apartamente, este adevărat, dar nici unul dintre ele nu „bate” suta de mii de euro, fie că este din Craiova, Râmnicu Vâlcea (moştenire) sau din Cala Millor, Spania.

Locuitorii comunei Snagov ştiu însă altceva. Fie că sunt vecinii din Ghermăneşti ori de peste lac, din Izvorani, mulţi dintre sătenii de pe malul Snagovului ştiu că domnul Berceanu este proprietarul vilei impozante din spatele sălciilor, cu panouri solare pe acoperişul verde. Oficial, vila de pe Aleea Războieni numărul 3 nu este a lui Radu Berceanu, personal, aceasta fiind trecută pe una dintre multele firme controlate de ministru şi/sau de fiii acestuia, Victor şi Andrei. Nimic nu susţine însă iluzia că acolo şi-ar desfăşura activitatea o firmă, în afară de o etichetă minusculă, precum cele de pe pungile de pufuleţi, pe care scrie cu pixul SC Pietra SRL. Într-adevăr, potrivit datelor de la Registrul Comerţului, în vila lacustră a lui Berceanu şi-au declarat sediul (expirat în prezent, potrivit ONRC) SC Pietra SRL şi SC Piscine Solara SRL, firme controlate de Victor şi Andrei Berceanu prin intermediul Vaber Invest Group.

Vila lui Adriean Videanu este în satul vecin, Ciofliceni, dar la o distanţă de numai 4-5 sălcii de cea a ministrului Transporturilor şi Agriculturii. Pe declaraţia de avere de la Guvern, Videanu a trecut sec: „Menţionez de asemenea faptul că, deţin o casă în construcţie în satul Ciofliceni, com. Snagov, pe un teren concesionat pe 99 de ani”.

Din ce am constatat la faţa locului, casa este de-a dreptul un palat, iar construcţia pare a fi aproape finalizată. Drept care Videanu va trebui „să umble” la declaraţia de avere şi să scoată atât sintagma „în construcţie”, cât şi virgula dintre subiect şi predicat.

Pe malul unui alt lac, cel de la Mogoşoaia, creşte, chiar lângă Hanul Piraţilor, vila lui Theodor Stolojan. Până când aceasta va fi gata, familia Stolojan a fost văzută, deseori, înnoptând în cocheta casă din lemn de lângă vila în construcţie, fapt confirmat şi de muncitorii care trebăluiesc la hanul vecin.

La o aruncătură de băţ de Aleea Privighetorilor, în balconul penthouse-ului de lux, ocupat în cartierul Băneasa de Ioana Băsescu, au ruginit jumătate dintre tufele de tuia. Fie că botanica nu se împacă prea bine cu activitatea notarială, fie că îngrijirea plantelor nu a fost inclusă în preţul promoţional (700.000 de euro) plătit de Ioana pentru luxul de a locui în cartierul construit cu sprijinul tatălui său.

Sursa: Cotidianul

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...