locuintele-se-vor-scumpiDisperati ca piata imobiliara stagneaza, reprezentantii din domeniu au venit la ultima editie a Targului Imobiliar International Timon cu reduceri de Craciun si cu oferte de locuinte în Bucuresti, Ilfov, dar si Egipt, Turcia si Spania. Cel mai mic pret este de 350 de euro/mp pentru o casa “la rosu” în Buftea, iar cea mai ieftina garsoniera costa 34.000 de euro. Pentru locuintele din afara tarii, preturile pornesc de la 38.000 de euro pentru un apartament cu doua camere în Turcia si ajung la 800.000 de euro pentru o locuinta de lux în Egipt.

Analistii imobiliari spun ca este  dificil de prevazut evolutia pretului in anul urmator, fiind o combinatie  de foarte multi factori micro si macroeconomici si de raportul local intre cerere si oferta.

“Piata Bucurestiului ramane cea mai mare din tara si declinul acesteia va fi mai mic fata de cele provinciale. Piata locuintelor vechi va avea o tendinta de scadere care se va accentua in primavara, cand efectele obligativitatii auditarii termoenergetice vor fi pe larg percepute chiar prin diferentele la notele de plata ale apartamentelor de clasa A sau B fata de cele de clasa D sau F. Pe de alta parte, apartamentele noi vor avea o mai mare cautare, deoarece au certificate termoenergetice de clasa superioara.

Aceasta poate duce la o mai neta separare chiar pe piata locuintelor noi, cele de calitate superioara avand o usora tendinta de crestere a pretului, iar cele comune mai degraba vor stagna sau chiar vor avea declin. Cu certitudine, principalul influentator al pietei raman bancile, care daca vor restarta creditarea pot influenta semnificativ evolutia preturilor”, ne-a explicat Dan Ioan Popp, presedintele Impact SA Developer & Contractor.

Potrivit acestuia, un alt factor important este regimul TVA la locuintele  noi. “Daca se anuleaza facilitatea de reducere a TVA la 5% pentru locuintele medii, putem asista la o noua scadere a activitatii in domeniu, iar o eventuala marire de TVA la 22 sau 24% practic ar inabusi definitiv activitatea de construire si vanzare de locuinte noi”, a adaugat Popp.

Pe de alta parte, Ion Catutoiu, managing partner al agentiei imobiliare Real Time, a declarat ieri ca obligativitatea introducerii certificatului energetic si a unei eventuale modificari a legislatiei fiscal ar putea conduce la cresterea preturilor locuintelor noi în 2010.

Sursa: Gardianul

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...