Certificatul energetic pentru clădiri ar putea deveni obligatoriu din luna martie a acestui an. Legea 372/2005 prevede că la încheierea oricărui contract de vânzare-cumpărare sau închiriere pentru clădirile de locuit familiale şi apartamentele din blocuri va fi obligatorie prezentarea certificatului de performanţă energetică al clădirii.

Prin certificat, potenţialul cumpărător sau chiriaş este informat asupra performanţei energetice a locuinţei, exprimată, în principal, prin consumul total anual specific de energie, exprimat în kWh/mp arie utilă, respectiv prin consumul de căldură anual specific pentru încălzire, apă caldă de consum şi iluminat, prin încadrarea acesteia într-o clasă energetică (de la clasa A - eficienţă energetică ridicată, la clasa G - eficienţă energetică scăzută), funcţie de consumul total anual specific de energie.

Astfel, cum piaţa imobiliară este tot mai competitivă, vânzarea sau închirierea unei proprietăţi de clasă inferioară, chiar C sau D, aşa cum sunt încadrate cele mai multe locuinţe din România, va deveni dificilă.

Legislaţia europeană obligă statele membre să urmărească îmbunătăţirea eficienţei energetice la utilizatorii finali. În România, procentul blocurilor vechi de locuinţe care pot obţine un calificativ energetic favorabil, A sau B, fără a fi termoizolate, se apropie de 0%. Potrivit unui studiu privind securitatea energetică, elaborat de Institutul European din România, 30 - 35% din consumul de resurse primare înseamnă de fapt piederi, jumătate din această risipă fiind înregistrată în sectorul rezidenţial.

Este important ca proprietarii de locuinţe să înţeleagă faptul că scopul final al legislaţiei este reabilitarea termică a locuinţelor, şi nu doar ataşarea la dosar a încă unui document. Preţul utilităţilor, în special al energiei termice pentru încălzire (circa 57% din totalul utilităţilor), a atins un nivel care nu poate fi neglijat.

O parte importantă a consumului reprezintă de fapt pierderi cauzate de ineficienţa unor locuinţe nereabilitate termic, necorespunzătoare standardelor europene şi româneşti. Prin lege, proiectanţii de locuinţe sunt obligaţi să recomande soluţii de izolare termică astfel încât consumul mediu anual pentru încălzire, apă caldă şi iluminat să nu depăşească 100 kWh/mp. În realitate, spaţiile locative româneşti consumă 180 - 240 kWh/mp.

Singura posibilitate de a redresa situaţia rămâne reabilitarea termică. Dacă facem bilanţul costurilor de întreţinere pentru o casă unifamilială, reabilitată termic (sistem termoizolant de 5 cm), acestea vor fi, pentru sezonul rece, cu 44% mai mici decât în cazul unei locuinţe neizolate. Dacă izolaţia termică este de 10 cm, costurile de întreţinere vor fi reduse cu 68%.

Specialiştii ne atrag atenţia că izolarea unei locuinţe trebuie gândită ca o anvelopă termică, de la fundaţie până la acoperiş. Austrotherm, unul dintre producătorii de materiale termoizolante, consacraţi atât pe piaţa europeană, cât şi în România, recomandă folosirea produselor adecvate fiecărei izolări termice în parte.

Pentru zona de fundaţie, subsol şi soclu, se recomandă folosirea produselor din polistiren extrudat (XPS), pentru izolarea termică a pereţilor exteriori, se recomandă polistirenul expandat (EPS), iar pentru izolarea acoperişurilor sau teraselor, se recomandă atât EPS, cât şi XPS, în funcţie de sistemul ales.

Austrotherm, membră a concernului austriac Schmid Industrie Holding, dispune în România de trei fabrici de polistiren expandat sau extrudat, în Bucureşti şi localitatea Horia, jud. Neamţ, capacitatea de producţie a acestora fiind de 800.000 mc polistiren expandat şi 300.000 mc polistiren extrudat.

Grupul Austrotherm are în prezent 17 fabrici în 11 ţări, cu un personal de peste 850 de angajaţi.

Sursa: Curierul National

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...