Mallurile din Est nu stiu ce sa mai faca pentru a atrage clientiDezvoltatorii s-au grăbit să împânzească Europa de Est cu malluri în încercarea de a profita de explozia consumului din perioada de boom economic.

Recesiunea a determinat însă o scădere puternică a consumului, situaţie care i-a prins pe dezvoltatori pe picior greşit.

Dacă numele de marcă Christian Dior nu poate atrage clienţi, poate dinozaurii o vor face. Acesta este planul din spatele Galerie Harfa, un centru comercial pe jumătate finalizat aflat în suburbia pragheză Vysocany.

Centru ce va dispune de o piscină, o sală de fitness şi parc de distracţii având drept tematică dinozaurii, scrie Bloomberg.

În condiţiile în care criza economică pune presiune asupra vânzărilor sectoarelor de retail din Cehia şi Ungaria, companii cum ar fi Hochtief, Strabag şi Skanska ajută la construirea unor locuri cu centre spa şi piste pentru maşini electrice cu scopul de a atrage cât mai mulţi clienţi.

Spaţiul ocupat de mall-uri a înregistrat o creştere de peste patru ori din momentul în care fostele ţări comuniste s-au integrat în cadrul Uniunii Europene în 2004, accentuând necesitatea de a oferi mai mult decât shopping pur.

Est-europenii s-au obişnuit cu numele mari

“Nu este suficient să se vină cu numele obişnuite cum ar fi Zara, Esprit şi H&M”, consideră Lenka Hartmanova, analist din Praga în cadrul companiei imobiliare DTZ Holdings.
“Oamenii îşi doresc o experienţă de shopping şi nu doar o cutie uriaşă din tablă ondulată aşezată lângă autostradă.”

Ritmul construcţiei de malluri a încetinit anul trecut, în condiţiile în care criza financiară a măcinat încrederea consumatorilor. Ungaria a construit 190.000 de metri pătraţi de spaţiu de retail în 2009, în scădere faţă de peste 270.000 de metri pătraţi în 2008, iar ritmul dezvoltărilor a continuat să scadă în acest an, conform datelor CB Richard Ellis.

Vânzările sectorului ungar de retail se află în scădere de 40 de luni, iar chiriile au coborât cu până la 30 de procente de la vârful atins în 2007, conform datelor CB Richard Ellis. În Cehia, chiriile au înregistrat o scădere de 25% în aceeaşi perioadă.

Harfa, unul din cele două malluri aflate în construcţie în Cehia, caută chiriaşi pentru 10% din cei 41.000 de metri pătraţi de spaţiu comercial, cu patru luni înainte de deschidere.

Dezvoltatorii amenajează magazinele chiriaşilor

Pentru a evita reducerile de chirii, Lighthouse Group, dezvoltatorul Harfa, încearcă să atragă chiriaşi amenajând interioare de magazine şi oferind servicii adiţionale de întreţinere, a declarat CEO-ul Tamir Winterstein.

Schimbarea este semnificativă faţă de acum doi ani, când chiar şi brandurile mici luptau pentru un loc, arată el.
“Am fost cu toţii luaţi prin surprindere de intensitatea şi viteza crizei”, a declarat Winterstein. “Nu există comparaţie cu crizele anterioare. Totuşi, centrele comerciale reprezintă un business pe termen lung, iar dacă ieşi în evidenţă, poţi avea succes.”

Galeria Harfa va încerca să se remarce definindu-se drept un loc pentru fitness şi familie prin intermediul unor puncte de atracţie printre care un parc tematic cu modele de dinozauri în mărime naturală cum ar fi Tyrannosaurus Rex şi Triceratops.

Ţintesc spre cei cu venituri mici

Nu toţi proprietarii de malluri urmează această cale high-end. Centrul comercial Lurdy Haz din districtul nouă al Budapestei se adresează celor mai puţin avuţi. “Am decis să ne adaptăm oferta la buzunarele clienţilor şi să ne îndreptăm în direcţia mărcilor mai puţin sofisticate, mai solide”, a declarat Gyula Pek, directorul de marketing al centrului.

Dezvoltatorii comerciali va trebui să-şi schimbe strategia, spune Alexander Rafajlovic, director pe cercetare al Cushman & Wakefield din Praga. O opţiune este reducerea dimensiunii supermarketurilor-ancoră ale centrelor comerciale şi închirierea spaţiului către retaileri mai mici, a declarat el.

O altă cale este cea de a construi centre comerciale mai mici în jurul unei teme distincte în funcţie de zonă, spune Lenka Hartmanova din cadrul DTZ.

Mallurile mai puţin atractive nu au supravieţuit recesiunii. Un centru comercial din vestul Pragăi s-a închis anul trecut după ce nu a reuşit să atragă cumpărători. “Totul s-a întâmplat prea repede aici şi este timpul să ne trezim”, declară Hartmanova.

Sursa: Ziarul Financiar

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...