Marii dezvoltatori imobiliari straini au ghinion in RomaniaPe piata locala exista o serie de investitori care au o activitate imobiliara aproape neintrerupta, insa nu la noi, ci in alte tari.

Acolo reusesc sa ridice proiecte gigantice de la zero sau sa cumpere altele gata facute. In Romania, aceiasi developeri amana cu anii proiectele promise, invocand criza financiara.

In prima instanta, poate fi greu de inteles cum un investitor cumpara sau construieste proiecte de sute de milioane de euro in alte tari, iar in Romania se impiedica de proiecte deseori… marunte in comparatie cu cele din strainatate.

Dar trebuie spus inca de la inceput ca foarte rar vina apartine investitorilor. Cel mai des, investitorii care vin aici pierd mult mai mult timp decat in alte parti cu obtinerea planului urbanistic de detaliu sau a autorizatiilor de construire.

Problema cea mai mare este insa rentabilitatea investitiei si obtinerea finantarii. Iar atata timp cat respectivii investitori pot dezvolta pe credite de sute de milioane de euro inseamna ca sunt creditabili si deci problema nu e la ei. Adevarata problema e ca multe dintre proiectele locale nu sunt creditabile, indiferent de dezvoltator.

„La noi, finantarea este deficitara, ratele de dobanda sunt mai mari decat in Republica Ceha si Polonia, iar nivelul de finantare este mult mai mic. La aceasta se adauga dificultatea in a identifica locatii curate in privinta legalitatii, cu urbanism clar si la preturi care sa aiba sens, economic vorbind”, spune Cristian Ustinescu, Investments Director DTZ Echinox.

Pe de alta parte, alti investitori incearca sa scape de proiectele locale pentru a face rost de fonduri ca sa se dezvolte in alte tari. „In Romania exista un orizont limitat de dezvoltare: office se poate face preponderent in Bucuresti, iar retail in alte orase”, spune Ustinescu. Iar rentabilitatea este conditionata si de investitia initiala, dar si de perspectivele de amortizare a investitiei.

„In conditiile in care chiriile scad pe teremen scurt, iar costurile de finantare cresc vertiginos, terenul sau constructia trebuie sa se ieftineasca pentru a avea sens dezvoltarea. Din pacate, solutiile de amplasament sunt limitate si acelea la preturi mari, care inhiba dezvoltatorii”, precizeaza directorul de la DTZ Echinox. Daca la toate acestea se adauga birocratia parteneriatelor cu statul, taraganarea proiectelor locale devine usor explicabila.

Plaza Centers

Plaza Centers este o subsidiara indirecta a Elbit Imaging si membra a Europe Israel Group, controlata de Mordechay Zisser. Acesta este unul dintre cei mai bogati oameni de afaceri din Israel. Zisser incearca inca din anul 2006 sa faca un proiect-gigant pe locul unde este Casa Radio, prin compania Plaza Centers.

Israelianul a semnat in 2006 un parteneriat cu Ministerul Dezvoltarii in acest sens. Zisser, care este si proprietarul Hotelului Radisson Blu din Bucuresti, si-a propus initial sa ridice mall-ul Dambovita Center, cladiri de birouri si un apart-hotel.

Intre timp insa, PUZ-ul aprobat de Primaria Capitalei a fost contestat de Primaria Sectorului 1, litigiu care a fost stins cu compromisuri care au afectat si amploarea proiectului. Pe langa aceasta investitie, care s-a anuntat a fi de 1,5 miliarde de euro, Plaza Centers si-a mai propus construirea a sapte mall-uri, pentru care a cumparat deja terenuri.

Orasele vizate erau Constanta, Miercurea Ciuc, Hunedoara, Iasi, Slatina, Targu-Mures si Timisoara. Doar la Miercurea Ciuc a fost inceputa constructia.

In prezent, omul de afaceri inca spera sa obtina planul urbanistic de detaliu pentru o cladire office cu 50.000 mp suprafata inchiriabila. Asta chiar daca planurile initiale erau pentru proiecte de o amploare mult mai mare.

In alte tari insa firma nu pierde timpul. Ar fi si greu, atata timp cat este listata la bursele din Londra si Varsovia. Astfel, Plaza Centers a deschis in noiembrie al zecelea mall din Polonia, care este in acelasi timp al 31-lea al firmei din Europa Centrala si de Est. Mai mult decat atat, la finele lunii februarie va deschide primul centru comercial din Serbia. Firma are centre comerciale in tari precum Ungaria, Polonia, Republica Ceha si India.

TriGranit

De numele marelui dezvoltator TriGranit se leaga mai multe proiecte locale. Cel mai sonor este Esplanada, proiect-gigant care ar fi urmat sa se ridice in centrul Capitalei. Grupul, cu actionariat majoritar maghiar, si-a creat o firma pentru ridicarea proiectului inca din anul 2006, pe un teren de zece hectare, situat langa Biblioteca Nationala.

Esplanada urma sa cuprinda spatii comerciale, cladiri de birouri, hoteluri si o parte rezidentiala. Si pentru ca proiectul se voia un parteneriat public-privat, statului ar fi urmat sa-i revina o cladire de peste 40 de milioane de euro.

Problema a fost insa ca terenul este compus din mai multe parcele, unele dintre acestea apartinand statului, dar altele ale unor proprietari privati. Principala cauza pentru nerealizarea proiectului au fost chiar neintelegerile pe terenuri.

Iar faptul ca proiectul nu este unul de utilitate publica a exclus din start exproprierile. Rezultatul a fost acela ca firma din Romania apartinatoare de TriGranit si-a suspendat activitatea, dupa ce neintelegerile privind terenul Esplanada s-au prelungit.

Tot de numele TriGranit se mai leaga pe plan local si alte proiecte pe care compania le-a vandut sau le-a amanat. Cu alte cuvinte, pentru marele dezvoltator prezenta locala nu a fost prea profitabila. Firma a dezvoltat mall-ul Polus Center din Cluj, finalizat in anul 2007.

De asemenea, a inceput constructia la Polus Center din Constanta, actualmente Maritimo Shopping Center, deschis in toamna. Acesta a fost preluat in 2010 de Immofinanz, care l-a si finalizat. In planurile TriGranit se mai afla si un mall in Brasov, deocamdata amanat.

Dezvoltatorul este insa unul dintre cei mai puternici din Europa. De la infiintarea sa, in anul 1997, grupul a construit proiecte in valoare de circa doua miliarde de euro.

In plus, compania are in lucru dezvoltari de aproximativ 4 miliarde de euro. In luna ianuarie, TriGranit a obtinut o finantare de 119 milioane de euro de la un consortiu de banci pentru a construi cel mai mare proiect din Polonia al Grupului.

Atrium

Atrium a avut planuri mari de retail in Romania, in anii trecuti, compania cumparand terenuri pentru dezvoltare in Bucuresti, Arad si Constanta. Firma s-a oprit insa la Bucuresti, unde detine Militari Shopping Center.

Peste hotare insa Atrium a cumparat doua mall-uri in doar trei luni. Mai precis, in decembrie a cumparat un mall din Polonia cu 55 de milioane de euro, iar inainte cu trei luni a cumparat un mall din Praga cu 191 de milioane de euro.

Proprietarul Militari Shopping Center s-a transformat astfel intr-unul dintre principalii investitori europeni ai anului 2011. Atrium detine 153 de centre comerciale in Europa Centrala si de Est cu o valoare de piata estimata la 1,77 miliarde de euro.

Sonae Sierra

Sonae Sierra, dezvoltator si operator de centre comerciale portughez, si-a propus, la randul sau, sa ridice mai multe proiecte in Romania, care urmau a fi livrate in anii trecuti.

Este vorba de mai multe mall-uri in Bucuresti, Craiova sau Ploiesti. Firma are insa doar un mall cumparat in Ramnicu-Valcea, iar la Craiova abia a inceput lucrarile. Mall-ul Parklake Plaza din Bucuresti s-a vrut a fi cel mai mare din tara, conform planurilor din anul 2008.

Acesta ar fi urmat sa aiba o suprafata inchiriabila de 110.000 mp dupa o investitie de 700 de milioane de euro, in parteneriat cu Caelum Development. La acest mall, promis pentru livrare 2011, au inceput lucrarile abia in lunile trecute, dar… fara Sonae Sierra, portughezii retragandu-se din afacere.

Rezultatul e ca mall-ul din Titan va fi mai mic si cu o investitie de 250 de milioane de euro, adica de aproape trei ori mai mica decat planurile initiale.

In afara Romaniei insa Sonae are circa 50 de centre comerciale in intreaga lume. In ultimele luni, compania a finalizat achizitia unui mall din Malaga, dupa ce in vara trecuta a anuntat construirea unui mall de 120 milioane de euro in Germania, in asociere cu o alta firma.

Sursa: Finantistii

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...